Search
Close this search box.

Dela na cesti skozi Prevalje naj bi bila končana do konca leta. Direktor podjetja Voc Celje se je Prevaljčanom in ostalim prizadetim opravičil (VIDEO)

Zaradi razmer, ki jih je župan Občine Prevalje Matic Tasič opisal kot nevzdržne za občane in tudi vse, ki se dnevno vozijo skozi Prevalje, je danes tam potekala izredna seja občinskega sveta na temo sanacije državne ceste skozi mesto. Direktor podjetje Voc Celje Matej Štingl je zbranim zagotovil, da bodo dela končana do konca leta.

Naročnik sanacije državne ceste v dolžini 1,5 kilometra skozi središče Prevalj skupaj z umestitvijo kolesarske steze in hodnikov za pešce je direkcija za infrastrukturo. Ta je za izvedbo gradbenih del pogodbo avgusta lani podpisala s podjetjem Voc Celje, kot partner v projektu sodeluje koroško podjetje Slemenšek. Hkrati s tem projektom je Občina Prevalje ločeno, a na isti trasi, načrtovala tudi dela za ureditev kanalizacije.

VIDEO: Posnetek izredne seje Občinskega sveta Občine Prevalje

Predvideno je bilo, da bodo vsa dela na cesti končana v letošnjem avgustu, a se to ni zgodilo. Še več, izvajalec del, Voc Celje, je po podatkih direkcije za infrastrukturo zaprosil za podaljšanje do konca maja prihodnje leto. A direkcija je po preučitvi razlogov rok podaljšala le do konca letošnjega leta.

In ker dela že nekaj časa ne napredujejo po pričakovanjih, razmere pa so tako nevzdržne, da na Prevaljah razmišljajo tudi o zapori ceste, je bila danes na pobudo občinskih svetnikov in tudi občinske uprave sklicana izredna seja. Potekala je v prevaljskem družbenem domu, spremljalo pa jo je več kot sto občanov, ki so tudi z glasnimi medklici spremljali razpravo.

Tako župan kot svetniki so na seji opozorili, da je življenje v središču Prevalj nevzdržno, saj se dnevno močno praši, gibanje skozi središče mesta je nevarno za pešce, veliko škodo trpijo gostinci in drugi podjetniki, ki imajo svoje prostore ob cesti, škoda nastaja na objektih.

Na Prevaljah so prepričani, da je razlog za počasno napredovanje del povezan predvsem s prisotnostjo premajhnega števila delavcev na gradbišču ter tudi s slabim nadzorom nad opravljanjem del na državni naložbi, ki je skupno ocenjena na 4,6 milijona evrov (z DDV).

Občina je zato za pojasnila na izredno sejo povabila tako naročnika del kot tudi izvajalce. Direktor podjetja Voc Celje Matej Štingl, ki za medije po seji ni želel dati izjave, se je danes Prevaljčanom in ostalim prizadetim opravičil. Ob tem pa poudaril, da krivda ni le na Vocu, ampak je treba na razmere pogledati širše.

Glede začetka del, ki so jih sami zagnali aprila letos, je dejal, da bi težko delali na cesti hkrati z izvajalci del na občinskem projektu kanalizacije. Ti so dela po njegovih besedah končali sredi marca letos. Priznal je tudi, da imajo omejene kadrovske zmogljivosti, da so težave z dobavnimi roki ter da so nastale tudi določene spremembe pri projektu in da se vsega ne da rešiti čez noč. Osebno se je, kot je dodal, zavzel za gradbišče, napovedal kadrovsko okrepitev in napredovanje del, okrepljeno čiščenje prahu in končanje del do konca letošnjega leta.

Vodja sektorja za investicije v ceste na direkcija za infrastrukturo Tomaž Willenpart pa je glede odgovornosti na strani izvajalca dejal, da pripravljajo ustrezno ukrepanje. Že junija so neuspešno zahtevali zamenjavo odgovornega vodje del, verjetno bo sledila, kot je dodal, tudi prijava na inženirsko zbornico. Vodja del je bil po njegovih podatkih dvakrat na Prevaljah, zaposlen je pri drugim gradbenem podjetju na drugem koncu Slovenije. Voc Celje pa po njegovih besedah nove osebe, ki bi izpolnjevala pogoje za odgovornega vodjo del, ne more dobiti.

Willenpart je ob tem zavrnil očitke občanov o pomanjkljivem nadzoru s strani direkcije. Nadzorni inženir je po njegovih besedah na Prevaljah več kot enkrat na teden. Sam je kot “nenavadno” opisal dejstvo, da je Voc Celje z deli začel šele pol leta po uvedbi v dela, in dodal, da očitno takrat ni imel na voljo dovolj zmogljivosti. Po današnji seji pa pričakuje, da bodo dela končana v zdaj začrtanem roku.

Dogodki

Zaradi razmer, ki jih je župan Občine Prevalje Matic Tasič opisal kot nevzdržne za občane in tudi vse, ki se dnevno vozijo skozi Prevalje, je danes tam potekala izredna seja občinskega sveta na temo sanacije državne ceste skozi mesto. Direktor podjetje Voc Celje Matej Štingl je zbranim zagotovil, da bodo dela končana do konca leta.