Search
Close this search box.

Del slovenjgraških svetnikov razburja delovanje občinskega podjetja MPIK

Slovenjgraški svetniki so se na sredini seji seznanili z aktivnostmi občinskega podjetja MPIK, ki prek javnega zavoda Spotur upravlja novi bazenski kompleks. Del svetnikov so zmotili prepletanje dela MPIK in Spoturja ter veliki zneski, ki jih Spotur namenja podjetju MPIK. Občina bo naročila zunanjo revizijo, poslovanje bodo pregledali nadzorniki.

Podjetje MPIK je družba z omejeno odgovornostjo, ki jo je Mestna občina Slovenj Gradec ustanovila leta 2011 in ki danes, čeprav ima enako kratico, kot jo v okrajšavi uporablja Mrežni podjetniški inkubator Koroška pod okriljem Regionalne razvojne agencije Koroška, z njim nima povezave, je na seji opozoril svetnik Janez Potočnik (Slovenjegraška lista za mesto in vas). Zato meni, da je že ime podjetja zavajajoče.

Spomnil je, da so v občini prav za upravljanje in vzdrževanje športnih objektov ustanovili javni zavod za turizem, šport, mladinske in socialne programe Spotur, ki je zaradi upravljanja lani odprtega novega bazenskega centra tudi povečal število zaposlenih. Zdaj bazenski kompleks upravlja podjetje MPIK z dvema zaposlenima, ki hkrati upravlja tudi z delom zaposlenih v Spoturju, vezanih na bazenski kompleks.

Prepletajo se še nekatere druge dejavnosti podjetja MPIK in Spoturja, del dejavnosti podjetja pa je komercialne narave, zato je po Potočnikovem mnenju zakonitost financiranja iz proračuna vprašljiva. Meni, da je poslovanje podjetja nepregledno, tudi ni predstavljeno na spletni strani občine ali Spoturja, prav tako ne turistični in drugi projekti, ki jih razvija MPIK. Zbodlo ga je tudi pogodbeno štiriletno financiranje podjetja MPIK v znesku do 720.000 evrov bruto za upravljanje bazenskega kompleksa in turistično promocijo.

Tudi svetnika Gregorja Raja (Gibanje Svoboda), ki je sicer pohvalil aktivnosti na področju promocije in razvijanja turističnih produktov občine, skrbi prepletanje delovanja podjetja in zavoda. Postavlja se mu tudi vprašanje, ali je primerno, da se del sredstev, s katerimi občina subvencionira bazen, pretaka v družbo z omejeno odgovornostjo.

Nasprotno je del svetnikov, med njimi Zvonka Marhat (NSi) in Franjo Murko (Lista župana Tilna Kluglerja), pohvalil delo in prizadevanja podjetja MPIK. Murko, ki je tudi član nadzornega sveta MPIK in predsednik sveta zavoda Spotur, je dejal, da je direktorica MPIK Dunja Koren v Slovenj Gradec prišla kot zelo dobrodošla pomoč pri zagonu dejavnosti bazenskega kompleksa, da je s svojim znanjem in preteklim delom v termah postavila prave temelje, sam pa nenavadnosti v razmerju med podjetjem in zavodom ne vidi.

Župan Tilen Klugler, ki je nekatere navedbe svetnikov označil kot neresnične, del razprave pa kot politično debato proti zaposlenima v MPIK, je ocenil, da je bilo delovanje MPIK na mestnem svetu dobro vsebinsko predstavljeno. Predstavitev MPIK in razpravo je sicer zahteval del svetnikov.

Župan meni, da so lahko v Slovenj Gradcu hvaležni, da so pridobili dva strokovnjaka kot pomoč Spoturju pri delovanju bazenskega kompleksa, ki je bil največja naložba v zgodovini občine. Poslovanje bazena je še negativno, a se izboljšuje, prav tako raste število turističnih nočitev v mestu, ugotavlja. “To je velik doprinos k razvoju Slovenj Gradca kot destinacije,” je dejal župan. Glede plač zaposlenima v družbi MPIK pa je dejal, da znanje strokovnjakov in njihovo delo nekaj stane.

Da bi razčistili vsa vprašanja in dvome, je napovedal, da bo občina naročila zunanjo revizijo poslovanja podjetja MPIK, poslovanje pa bosta obravnavala tudi nadzorni svet družbe in nadzorni odbor občine. Sicer pa je vizija, tako župan, da podjetje MPIK v prihodnje postane samooskrbno z možnostjo opravljanja tržne dejavnosti.

Direktorica podjetja MPIK Dunja Koren je med drugim poudarila zahtevnost upravljanja kompleksa in odgovornost pri zagotavljanju varnosti v bazenu. Zagotovila je, da je poslovanje družbe transparentno, da ničesar ne skriva in da se turistične aktivnost MPIK ne prekrivajo z dejavnostmi Spoturja.

Vir: STA in MO Slovenj Gradec

Dogodki

Slovenjgraški svetniki so se na sredini seji seznanili z aktivnostmi občinskega podjetja MPIK, ki prek javnega zavoda Spotur upravlja novi bazenski kompleks. Del svetnikov so zmotili prepletanje dela MPIK in Spoturja ter veliki zneski, ki jih Spotur namenja podjetju MPIK. Občina bo naročila zunanjo revizijo, poslovanje bodo pregledali nadzorniki.