Search
Close this search box.

Davorin Legnar tudi letos pripravlja dobrodelne jaslice  

Davorin Legnar svoje ročno izdelane jaslice, ki jim vsako leto kaj doda, razstavlja že več kot deset let.

December je tisti mesec v letu, ko nas vse prevzame praznično vzdušje in vsi nestrpno pričakujemo božič. Obdajajo nas sreča, veselje in radosti, povezane s tem družinskim praznikom. Marsikdo postavi doma tudi jaslice, nekateri jih izdelajo sami, drugi jih kupijo, spet tretji raje obiščejo kakšno razstavo jaslic ali žive jaslice.

Poleg živih jaslic so ročno izdelane jaslice zagotovo nekaj posebnega, še posebej, kadar so izdelane s srcem in dobro mislijo. Takšne pa vsako leto pripravi Davorin Legnar, ki na ogled svojih jaslic že vrsto let vabi vse obiskovalce, od blizu in daleč.

Davorin je že kot otrok rad izdeloval jaslice, tako na pamet pravi, da mu je že zdavnaj zmanjkalo prstov na rokah, da bi lahko preštel vsa leta, ki jih je vložil v izdelovanje. Pravi, da ga izdelovanje jaslic veseli in razveseljuje že okoli 35 let, zadnjih 10 let pa v decembru odpre vrata svojega doma za vse obiskovalce, ki bi si radi ogledali delo njegovih pridnih rok.

Ročno izdelane jaslice so sestavljene iz več postaj, vsaka od njih pa nosi globoke, lepe, včasih tudi težke spomine. Skozi vsako postajo jaslic Davorin opisuje svoje življenje, zato so upodobljene kmetija, kjer sta živela z zdaj že pokojno mamo, kmetija, kjer je živel njegov oče, mlin, kjer so pridelovali moko, cerkev, kapelica in še kaj. Tudi na čebelnjak ga veže prav poseben spomin, kot je dejal. Nekega dne ga je mama na vse pretege klicala na kosilo, sam pa se je skrival v bližini čebelnjaka in ji kazal jezik. Verjetno lahko kar sklepate, kaj je sledilo, kajne?  

Tudi cerkev ima svoj pomen, na njej je označena ura, ki kaže 11.45 ponoči. Takrat so se zbrali vsi vaščani in šli k polnočnicam.  ”Pred dobrimi 19. leti pa mi je tast v domu upokojencev, ko smo ga zadnjič videli, rekel: » Legnar, zvoni, zvoni,« in naslednji dan je ob 11.45 umrl,” je povedal Davorin.

Dodal je kapelico, ki je namenjena njegovi ženi, saj ji je v veliko oporo pri premagovanju bolezni in ji daje moč. Na ta način ji je želel povedati, da vedno misli nanjo in da jo ima s celim srcem rad.

Družina Legner ob jaslicah po božični večerji rada zapoje, se pogovarja o vsem, kar se jim je čez leto zgodilo, prav tako molijo za bližnje. Davorin je prepričan, da se dobro z dobrim vrača, takšen je tudi slogan njegove vsakoletne dobrodelne akcije, saj ob ogledu jaslic vedno zbira prostovoljne prispevke, zbrana sredstva pa potem podari v dobrodelne namene. Lansko leto je zbrana sredstva namenil pomoči potrebnemu otroku iz Mislinje. Letos se je odločil za sodelovanje z Osnovno šolo Podgorje, sredstva pa bo tudi letos namenil otroku, ki potrebuje pomoč. Prostovoljne prispevke bo zbiral vse do konca razstave jaslic, do svečnice, ko bo zbrana sredstva tudi predal izbranemu otroku.

Dobrodelne jaslice si lahko ogledate od 24. decembra 2023, od 17. ure naprej, pa vse do svečnice, 2. februarja 2024, do 17. ure. Ogledate si jih lahko na naslovu Ob Suhodolnici 21, v Slovenj Gradcu.

Vabljeni, da si jaslice ogledate in s tem podprete dobrodelno gesto Davorina Legnarja.

Davorin Legnar svoje ročno izdelane jaslice, ki jim vsako leto kaj doda, razstavlja že več kot deset let.