Search
Close this search box.

Danes začetek testiranj otrok v raziskavi o razširjenosti covida-19

Testiranje otrok na novi koronavirus v okviru nacionalne raziskave o razširjenosti covida-19 se bo začelo danes, je za STA povedal vladni govorec Jelko Kacin. V prihodnjih dneh bodo testiranje otrok po njegovih besedah izvajale posebej usposobljene medicinske sestre, hkrati pa bo to zadnji del raziskave, sledilo bo obdelovanje krvnih vzorcev.

Jemanje brisov se bo tako po njegovih besedah kmalu končalo, zatem pa bo sledilo obdelovanje krvnih vzorcev. Rezultati bodo po pričakovanjih na voljo po prvomajskih praznikih.

Doslej je od 3000 povabljenih soglasje za sodelovanje v raziskavi dalo 1320 ljudi, je podatke izpred konca tedna navedel Kacin. Na vprašanje, kaj bodo storili, če v testiranje ne bo privolilo predvidenih 1500 ljudi, je odgovoril, da se bodo lahko v naslednjih dneh tisti, ki bi to želeli, še vedno prijavili za sodelovanje. Kacin ne dvomi, da bo dosežen vzorec 1500 ljudi. K sodelovanju bodo povabili tudi na torkovi novinarski konferenci, je napovedal.

Natančnih informacij, koliko povabljenih je vabilo zavrnilo, predstojnik inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec na petkovi novinarski konferenci ni imel, zadnja številka, s katero je razpolagal, pa je okoli 500. Med najpogostejšimi razlogi za zavrnitev je strah pred preiskavo, češ da je odvzem brisa boleč. Opomnil je, da so te navedbe že večkrat “teoretično zavrnili”, poročanja medijev, ki so v zadnjih dneh spremljali več postopkov odvzema vzorcev, pa so to pokazala tudi v praksi. Kot je dejal, so vsi preiskovanci zatrdili, da je to banalen postopek, ki ne boli. Po zadnjih podatkih so odvzeli 1221 vzorcev.

Kot je včeraj še pojasnil Kacin, je nenehno zelo dejavna tudi svetovalna skupina pri ministrstvu za zdravje, ki jo vodi infektologinja Bojana Beović. Po njegovih besedah je aktivna je tudi čez vikende in praznike. Prav rezultati nacionalne raziskave in siceršnji epidemiološki kazalci poteka epidemije covida-19 bodo namreč podlaga za nove sprostitve ukrepov, med drugim tudi omejitve gibanja in dela v izobraževalnih ustanovah.

Beovićeva je za STA povedala, da so se na pobudo ministrstva za izobraževanje, znanost in šport tudi zadnje tri dni ukvarjali z vprašanjem, kakšno je mnenje zdravniške stroke glede odpiranja šol. Pripravili so priporočila in stališča, ki jih še usklajujejo. Burna razprava znotraj skupine pa poteka tudi glede omejitve gibanja na občine. “Združujemo vse možne podatke, ki jih imamo na voljo. A tuja poročila niso v veliko pomoč, ker je bila večina ukrepov glede omejitve gibanja bistveno bolj radikalna,” je dodala.

“Gledamo potek krivulje pozitivnih, preliminarne rezultate presečne študije. Počasi zdaj dobivamo podatke iz analiz posameznih primerov, s katerimi je prejšnji teden začel Nacionalni inštitut za javno zdravje, in poskušamo vse to sestaviti v mnenje in predlog vladi,” je pojasnila. Vendar pa odločitve po njenih besedah še ni.

Sicer pa se v torek izteče tudi rok, do katerega morajo ministrstva oddati poročila o zagotavljanju zaščitne opreme v času epidemije covida-19 in o stanju opreme v času primopredaj ob nastopu nove vlade Janeza Janše. Kacin še ni mogel zagotovo povedati, kdaj bo vlada obravnavala ta poročila, ker jih je najprej treba pregledati in prebrati, kar bo zagotovo vzelo dan ali dva.

Dogodki