Search
Close this search box.

Danes začetek oddaje zbirnih vlog v kmetijstvu, na voljo slabih 230 milijonov evrov

Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja bo danes začela zbirati zbirne vloge, ki jih bodo upravičenci lahko oddali do 6. maja. Kot že pretekla leta je obvezen elektronski vnos. Lani je agencija za zahtevke zbirnih vlog izplačala 227,2 milijona evrov.

Elektronski vnos za oddajo zbirnih vlog je mogoče opraviti samostojno ali pri kmetijskih svetovalcih oz. pooblaščencih. “Letos smo na agenciji podporo uporabnikom še dodatno okrepili, s čimer želimo doseči čim večji delež pravilno izpolnjenih vlog,” je na novinarski konferenci pretekli teden dejal direktor agencije Miran Mihelič.

Zamudniki bodo lahko vloge oddali do 31. maja, a se za vsak delovni dan zamude izplačila zahtevkov in vlog znižajo. Izjema velja za upravičence, ki bodo uveljavljali zahtevek za operacijo dobrobit živali – drobnica. Ti morajo vlogo oddati najpozneje do 5. maja, saj oddaja po tem datumu ne omogoča izpolnjevanja pogojev, je pojasnil Mihelič.

PREBERITE TUDI: Kako urediti prenos plačilnih pravic za male kmete?

Med pomembnejšimi poudarki letošnje kampanje izpolnjevanja in oddaje zbirnih vlog je navedel shemo za male kmete. Če želi nosilec kmetije letos izstopiti iz nje, lahko vlogo za umik odda do vključno 6. maja, torej ob oddaji zbirne vloge.

Lani so se zaključile petletne obveznosti izvajanja ukrepov kmetijsko-okoljsko-podnebnih plačil in ekološkega kmetovanja za upravičence, ki so v ukrepe vstopili leta 2015. Zaključene obveznosti lahko upravičenci letos podaljšajo za eno leto, je spomnil Mihelič.

Agencija je lani izplačala skupno 319,2 milijona evrov sredstev, od tega 85 odstotkov iz evropskih virov, 15 odstotkov pa iz državnega proračuna. Največ izplačil je bilo za zahtevke zbirnih vlog (227,2 milijona evrov) in za investicije v razvoj podeželja (70,3 milijona evrov). Januarja je izplačala 82 milijonov evrov, od tega največ za sheme neposrednih plačil.

Prva izplačila za lanske zahtevke za zbirne vloge so izvedli oktobra lani, in sicer za območja z omejenimi dejavniki. Izplačali so jih v dveh delih, kar je po Miheličevih pojasnilih posledica spremembe evropskih predpisov.