Search
Close this search box.

Danes velika verjetnost za močnejše nevihte s točo in močnim vetrom

Po včerajšnjem močnem neurju na Koroškem, tudi danes ne kaže nič bolje. Kot napovedujejo vremenoslovci, so tudi danes možne monejše nevihte.

Velika toča, močan veter in nalivi, ki so včeraj zajeli del Koroške, so povzorčili ogromno materialno škodo. Zaradi podrtih dreves je bilo več cest zaprtih, veter je odkrival strehe, iz cerkve v Šmartnem pri Slovenj Gradcu pa je padel križ, ki se je k sreči obdržal na strehi.

Visoka nevarnost za močnejše nevihte za Koroško

Spletni portal neurje.si je izdal opozorilo o možnih močnejših neurjih, ki velaj tudi za Koroško.

VIR: Neurje.si

Tudi ARSO je izdal oranžen alarm za Koroško, kar pomeni, da so možni lokalno močnejši nalivi s točo, močnejši piš vetra in udari strel. Toča lahko poškoduje posevke. Ob hudourniških vodotokih so možne poplave. Udari strel lahko zanetijo požare.

Vremenska napoved

Na severovzhodu države bo danes sprva spremenljivo oblačno, drugod pretežno jasno. Po poldnevu se bo oblačnost tudi na severovzhodu prehodno trgala. Najvišje dnevne temperature bodo v severovzhodni Sloveniji med 25 in 28 °C, drugod pa med 29 in 33 °C. Popoldan bodo na jugu Avstrije ter na Koroškem in Štajerskem nastale nevihte, ki se bodo pomikale v smeri Hrvaške, proti jugovzhodu. Nastanejo lahko krajevna neurja z močnimi nalivi, silovitim nevihtnim pišem in točo, ki bo lahko ob bolje razvitih nevihtnih celicah lokalno tudi debelejša. Največja verjetnost za nastanek močnih neurij bo na območjih Koroške, Savinjske, Podravske, Zasavske in Posavske regije.

Pozno popoldan se bodo nevihte, ki bodo nastajale v Italiji, pomikale proti zahodni Sloveniji. Zvečer in v prvem delu noči na sredo bodo v večjem delu Slovenije prisotne nevihte, ki se bodo združevale v nevihtne sisteme in se pomikale v smeri Hrvaške. Vmes bodo še možne močnejše nevihte z nalivi, nevihtnim pišem in točo.

Ob močnejših nevihtah bodo lokalno danes popoldan, zvečer in ponoči prisotni močni nalivi zaradi katerih lahko hitro narastejo izpostavljeni hudourniški vodotoki. V popoldanskem času bo ob močneje razvitih nevihtnih celicah lokalno možna debelejša toča, ki lahko preseže debelino 5 cm v premeru. Ob močnem nevihtnem pišu je lokalno možen vetrolom.

Ozračje se bo ponoči postopno umirilo.

VIR: Neurje.si, ARSO

Dogodki

Po včerajšnjem močnem neurju na Koroškem, tudi danes ne kaže nič bolje. Kot napovedujejo vremenoslovci, so tudi danes možne monejše nevihte.