Search
Close this search box.

Danes slovesna podelitev občinskih priznanj Občine Ravne na Koroškem

V okviru počastitve občinskega praznika Občine Ravne na Koroškem bodo danes odprli večnamensko dvorano v Kotljah, kjer bo potekala tudi slovesna seja občinskega sveta s podelitvijo priznanj in nagrad Občine Ravne na Koroškem.

V okviru počastitve občinskega praznika Občine Ravne na Koroškem bodo danes, 12. aprila 2019, odprli večnamensko dvorano v Kotljah, kjer bo potekala tudi slovesna seja občinskega sveta s podelitvijo priznanj in nagrad Občine Ravne na Koroškem.

Med letošnjimi prejemniki priznanj in nagrad so:

  • GREGOR VEZONIK – Klančnikova plaketa za dosežke na področju športa v letu 2018.
  • ŠPORTNO DRUŠTVO PARTIZAN RAVNE NA KOROŠKEM – Velika Klančnikova plaketa za dolgoletno delovanje na področju športa in rekreacije za vse generacije ter za razvoj športa v Občini Ravne na Koroškem.
  • TINA KALAJŽIČ – Prežihova plaketa za dosežke na področju kulture v letu 2018.
  • KATJA VRAVNIK in TEA KOVŠE iz Zadruge ZRaven – Prežihova plaketa za dosežke na področju kulture v letu 2018.
  • STOJAN BREZOČNIK – velika Prežihova plaketa za slikarski in grafični opus ter velik avtorski prispevek k razvoju likovne kulture v Občini Ravne na Koroškem.
  • KOROŠKA OSREDNJA KNJIŽNICA dr. Franca Sušnika – velika Plaketa Občine Ravne na Koroškem za dolgoletno knjižnično dejavnost ter izjemen in trajen prispevek k ugledu in razvoju Občine Ravne na Koroškem.
  • PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO RAVNE NA KOROŠKEM – velika Plaketa Občine Ravne na Koroškem za dolgoletno družbeno koristno delo na področju požarne varnosti, zaščite in reševanja ter za izjemen in trajen prispevek k ugledu in razvoju Občine Ravne na Koroškem.
  • DAVORIN KRAGELNIK – nagrada Občine Ravne na Koroškem za njegovo življenjsko delo na športnem, kulturnem in socialnem področju ter za velik prispevek k razvoju in ugledu Občine Ravne na Koroškem.
  • ADOLF URNAUT – naziv častnega občana Občine Ravne na Koroškem

Obrazložitev:

GREGOR VEZONIK – Klančnikova  plaketa za dosežke na področju športa v letu 2018. za izjemne dosežke in rezultate v preteklem letu na tekmovanjih v disciplinah športnega plezanja.

Gregor Vezonik je že šest let stalni član slovenske članske reprezentance v športnem plezanju, ki je lansko sezono v pokalu narodov zaključila v samem svetovnem vrhu, in sicer na drugem mestu v kategoriji balvanov in na tretjem v kategoriji težavnosti.

Gregor izhaja iz plezalne družine. Začel je že v najrosnejših letih, ko sta z bratom Cirilom večino otroštva preživela v stenah. Starši so svojo ljubezen do plezanja prenesli na oba. S svojim resnim pristopom do tekmovalnega plezanja na tekmovanjih najvišjega mednarodnega ranga že vseskozi dosega vrhunske rezultate.

V letu 2018 je na tekmah svetovnega pokala v disciplini balvani zmagovalne stopničke s tretjim mestom najprej osvojil v Moskvi, sledilo je  tretje mesto v Tai’anu na Kitajskem, na zaključni tekmi svetovnega pokala v Münchnu pa je premagal vso konkurenco in osvojil zlato kolajno. Na Rock mastru v Arcu v Italiji je osvojil 2. mesto. Da vse to ni bilo naključje, je dokazal na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku, kjer je osvojil bronasto medaljo. V novembru se je za konec izjemne sezone na povabilo udeležil tekme ameriškega državnega pokala v Houstonu in znova zmagal.

Za uspehe v letu 2018 mu je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport podelilo Bloudkovo plaketo.

ŠPORTNO DRUŠTVO PARTIZAN RAVNE NA KOROŠKEM –
Velika Klančnikova plaketa za dolgoletno delovanje na področju športa in rekreacije za vse generacije ter za razvoj športa v Občini Ravne na Koroškem.

Delovanje Športnega društvo Partizan Ravne na Koroškem sega v leto 1919, saj je naslednik telovadnega društva »Sokol«, ustanovljenega v Guštanju 22. novembra 1919. Društvo je delovalo do leta 1941 in v času okupacije zamrlo. Oživelo je takoj po osvoboditvi v Fizkulturnem društvu, v katerem je delovala tudi telovadna sekcija. Leta 1952 se je preimenovalo v Društvo za telesno vzgojo Partizan, od leta 1997 pa deluje kot Športno društvo Partizan.

Društvo je v vseh družbenih spremembah sledilo temeljnemu poslanstvu je tudi ob 100 letnem jubileju ostalo zvesto osnovnemu načelu ŠPORT ZA VSE – izvajajo torej programe vadbe za vse starostne skupine. Najmlajši z vstopom v telovadnico skozi igro spoznavajo osnove telesne kulture in razvijajo osnovne gibalne sposobnosti, šolski otroci se učijo prvin športne gimnastike in akrobatike, vzdržljivosti in pomena redne vadbe za zdrav način življenja, perspektivnejši pa vadijo po tekmovalnem programu akrobatike. Odraslim omogoča vadba v društvu krepitev telesa, gibljivosti in ohranjanje dobre duševne kondicije.

Ob požrtvovalnih trenerjih in vaditeljih se mladi člani udeležujejo državnih tekmovanj v skokih z male prožne ponjave in akrobatike. Vsa leta dosegajo na državni ravni vidne rezultate tako posamezno kot tudi ekipno.

Športno društvo Partizan je član Zveze športnih društev Ravne na Koroškem, član Gimnastične zveze Slovenije in Športne unije Slovenije.

TINA KALAJŽIČ – Prežihova plaketa za dosežke na področju kulture v letu 2018 za izjemne dosežke in rezultate v preteklem letu na tekmovanjih harmonikarjev.

Tina je stara 14 let in že šest let pridno vadi v Glasbenem centru Rošer na Ravnah. Marljivost in talent sta ji tlakovala pot do številnih uspehov na harmonikarskih tekmovanjih. Še posebej nas je lansko poletje razveselila z osvojitvijo naslova absolutne državne prvakinje na 38. Zlati harmoniki Ljubečne.

Tina je tudi sicer zelo pridna in delovna punca.  S svojim igranjem sodeluje pri folklorni skupini v šoli in v vrtcu, ki ga obiskuje njen mlajši bratec Jošt,  saj otroci zelo radi plešejo na živo glasbo. Osvojitev naziva absolutne zmagovalke državnega tekmovanja se je ob hudi konkurenci sprva zdelo nedosegljivo, a očitno zna s svojim nastopom in igranjem prepričati še tako strogo komisijo, kajti lani je tudi na 1. tekmovanju za nagrado Lojzeta Slaka postala absolutna zmagovalka, za kar je prejela čisto ta pravo Slakovo harmoniko.

Doma ima že veliko število najvišjih pokalov in priznanj z državnih in mednarodnih tekmovanj, od 1. mesta oz. absolutne prvakinje na Pohorski cokli 2016, več zlatih medalj na državnih prvenstvih, zlatega priznanja z Mednarodnega tekmovanja Avsenik 2017 in 2018, do lanske absolutne zmagovalke za pokal Urška, državne prvakinje 2018 za pokal Cirila Demiana, pa prvega mesta na mednarodnem tekmovanju Alpe-Adria, in seveda zmagovalke Zlate harmonike Ljubečne z osvojitvijo naslova absolutne državne prvakinje. Letos se bo udeležila svetovnega prvenstva v Avstriji, kjer lahko tekmujejo samo harmonikarji nad 15 let, in še ostalih pomembnih državnih in mednarodnih tekmovanj.

KATJA VRAVNIK in TEA KOVŠE iz Zadruge ZRaven –
Prežihova plaketa za dosežke na področju kulture v letu 2018 za izjemne kulturne dosežke v preteklem letu na področju gledališke dejavnosti.

Katja Vravnik in Tea Kovše sta v letu 2018 svoje gledališke metode, ukoreninjene v Gledališču DELA, razširile izven meja Slovenije na rezidencah v tujini. Na Dunajsko rezidenco sta bili sprejeti izmed 985 prijaviteljev in tako dobili možnost, da se na področju profesionalnih pedagogov mrežita s priznanimi institucijami in umetniki v tem svetovnem kulturnem centru. Na Dunaju sta kar trikrat uprizorili avtorsko predstavo SAMO TRENUTEK, v koprodukciji s pliberškim centrom za koreografijo. Predstava je dosegla uvrstitev med deset najboljših predstav v letu 2018 na mednarodnem uličnem festivalu Ana Desetnica.

Katja in Tea sta se lani udeležili tudi umetniške rezidence v Kokkoli na Finskem. V Nordic Art School sta izvedli dva medijsko zelo odmevna družbeno angažirana dogodka ČAKAM NA KAVO. V tem okviru sta izvedli še predstavi Gledališča DELA, skupaj s finskimi glasbeniki. Močna vez med umetniki se nadaljuje v tudi nadaljnjih projektih.

Umetnici že tretjo sezono svoje znanje in izkušnje delita z udeleženci izobraževalnega programa Gledališče ŠOLA, s čimer pomembno dvigujeta kakovost gledališke, plesne in sploh umetniške dejavnosti v koroški regiji. V letu 2018 sta premierno izvedli plesno predstavo SREČANJE ZA MIZO.

Pomembna novost v sezoni 2018/19 je njun SVOBODNI ABONMA, s katerim prispevata k razvoju sodobnega plesa na Koroškem in izobražujeta občinstvo ter mladim ponujata izobraževalne delavnice plesne improvizacije.

STOJAN BREZOČNIK – velika Prežihova plaketa za slikarski in grafični opus ter velik avtorski prispevek k razvoju likovne kulture v Občini Ravne na Koroškem.

Stojan Brezočnik je eden najpomembnejših likovnih ustvarjalcev na Koroškem. V svojem dolgoletnem ustvarjanju je  z izjemnimi stvaritvami vtisnil neizbrisen pečat v likovno podobo našega mesta. Ponaša se z grafičnim in slikarskim opusom, ki je z vsebinskimi izhodišči in sporočilnostjo trdno vpet v kulturno in naravno izročilo sveta med Peco in Uršljo goro.

V grafični tehniki suhe igle, v kateri ustvarja že desetletja, je Stojan Brezočnik dosegel zavidljivo mojstrstvo. Njegova predanost grafični tehniki suhe igle in nenadomestljiv umetniški čut sta redki in zato toliko bolj spoštovani. Njegova ustvarjalnost zaznamuje poudarjen introspektiven odnos do lokalnega okolja in narave.

Poleg suhe igle Brezočnik ustvarja tudi risbe. Nekatere od njih je leta 2018 pokazal v Galeriji Ravne na razstavi »IZGUBLJENO SRCE«. Razstava predstavlja  nostalgično oziranje nazaj v čas pred digitalno revolucijo, ko je bil svet vsaj z današnjega vidika še nedotaknjen in vznemirljiv. Omenimo še njegove večje razstave doma in v tujini: leta 2016 je imel samostojno razstavo v Muzeju beloruske zgodovine kina v Minsku in poleti istega leta še v Mednarodnem grafičnem centru v Ljubljani. Ob lanski razstavi v Galeriji Ravne je v režiji Uroša Zavodnika nastal tudi film o avtorju in njegovem delu.

KOROŠKA OSREDNJA KNJIŽNICA dr. Franca Sušnika – velika Plaketa Občine Ravne na Koroškemza dolgoletno knjižnično dejavnost ter izjemen in trajen prispevek k ugledu in razvoju Občine Ravne na Koroškem.

V letu 2019 praznuje Koroška osrednja knjižnica dr. Franca Sušnika 70-letnico delovanja. Leta 1980 je vse nekdanje Ijudske knjižnice v Mežiški dolini tudi formalno povezala v enotno knjižnično ustanovo. Leta 2003 je postala osrednja območna knjižnica in ena izmed desetih slovenskih knjižnic, ki glede na Pravilnik o osrednjih območnih knjižnicah za knjižnice Koroške opravlja tudi štiri posebne naloge.

Danes KOK nabavlja, obdeluje in izposoja knjižnično gradivo, zbira, hrani in obdeluje domoznansko gradivo, in vse to gradivo je pod enakimi pogoji dostopno našim občankam in občanom vseh starosti. Dejavnosti Koroške osrednje knjižnice pomenijo za občanke in občane tudi povečan izbor obiska kulturnih dogodkov, saj je pomembno kulturno, socialno in izobraževalno stičišče.

Prav tako je aktivni partner pri projektu LAHKO JE BRATI, NE SE BATI, kjer skupaj z devetimi partnerji pripravlja strokovna izhodišča za lahko branje, ki ga bo izdal Zavod PJSA, Center za splošno, funkcionalno in kulturno opismenjevanja. Ostarelim in bolnim nudijo storitev KNJIŽNICA NA DOMU, z dostavo knjig na dom.

Že vrsto let sodelujejo s študijsko knjižnico v Celovcu, prav tako so tudi na avstrijskem Koroškem uspeli z bralno značko KOROŠCI PA BUKVE BEREMO, s čemer pripomorejo k dvigu bralne kulture med našimi zamejci. V zadnjih desetih letih so izdali sedem monografskih publikacij, vezanih na domoznansko dejavnost. Med njimi po obsegu izstopata BUKVOPEDIJA in NA PLANOTI RAVNE.

Knjižnica ima danes 5.115 aktivnih članov, 306.200 izposoj knjižničnega gradiva, preko 760 prireditev in 227.200 obiskovalcev letno.

PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO RAVNE NA KOROŠKEM –. velika Plaketa Občine Ravne na Koroškem za dolgoletno družbeno koristno delo na področju požarne varnosti, zaščite in reševanja ter za izjemen in trajen prispevek k ugledu in razvoju Občine Ravne na Koroškem.

PGD Ravne na Koroškem je v letu 2018 obeležilo 140 let obstoja. Člani društva opravljajo izjemno družbeno koristno in humano delo, pri občanih pa uživajo ugled in spoštovanje. Svoje poslanstvo opravljajo nesebično, s požrtvovalnostjo rešujejo življenja ter premoženje posameznikov in skupnosti, so pomemben člen zagotavljanja varnosti in nudenja pomoči občanom.

Prostovoljni gasilci so v zadnjih desetih letih sodelovali na številnih intervencijah, požarnih stražah in na številnih prireditvah. Ob obilici rednega dela vedno najdejo čas za vzgajanje bodočih gasilcev, lepo vzdržujejo gasilski dom, urejajo njegovo okolico, se izobražujejo, pripravljajo na tekmovanja in se jih redno udeležujejo. Redno sodelujejo tudi na številnih prireditvah v kraju, občini in širše. Društvo se lahko pohvali tudi z državnimi odličji s tekmovanj, med katerimi ima posebno mesto osvojitev naslova državnih prvakov iz nastopa članov B na državnem tekmovanju leta 2014 v Ormožu.

Ob dolgoletni prisotnosti v domačem okolju je društvu uspelo razširiti meje in se pobratiti z drugimi društvi. Prvo pobratenje je bilo z gasilskim društvom iz Đakova na Hrvaškem, s katerim so se stkale pomembne prijateljske vezi. Prav na teh osnovah je občina Ravne leta 2016 podpisala sporazum o prijateljstvu z Občino Đakovo.

Lani je PGD Ravne na Koroškem ob visokem jubileju prejelo plakete gasilskih zvez Mežiške, Mislinjske in Dravske doline. Za svoje 140-letno delovanje je prejelo Zlato plaketo Gasilske zveze Slovenije, plaketo Civilne zaščite Slovenije in plaketo Združenja slovenskih poklicnih gasilcev.

DAVORIN KRAGELNIK – nagrada Občine Ravne na Koroškem za njegovo življenjsko delo na športnem, kulturnem in socialnem področju ter za velik prispevek k razvoju in ugledu Občine Ravne na Koroškem.

Dejavnost Davorina Kragelnika v kraju, občini in širše je zelo razgibana. Vseskozi je bil aktivno vpet v športna, kulturna in socialna dogajanja. Velika je bila njegova vloga v taborniškem gibanju, pomemben pečat je pustil tudi v političnem dogajanju.

Njegove največje zasluge za promocijo občine pa so vsekakor vezane na odbojko. Leta 1981 je bil kot edini s Koroške povabljen v jugoslovansko reprezentanco v sedeči odbojki. Takrat se je s to reprezentanco udeležil svetovnega prvenstva v Nemčiji. Po vrnitvi s prvenstva je bila na njegovo pobudo ustanovljena ekipa v sedeči odbojki pri IŠD Samorastnik. Od leta 1985 do 1990 je bil kapetan reprezentance Jugoslavije, od leta 1991 do 2001 pa kapetan slovenske reprezentance.

Za IŠD Samorastnik je opravil nešteto prostovoljnih ur. Klubu je bila zaupana organizacija svetovnega prvenstva državnih reprezentanc v odbojki sede za ženske, ki so ga izvedli  leta 2002, leta 2005 so bili organizatorji 1. svetovnega prvenstva v sedeči odbojki za mlade. Za obe tekmovanji je Davorin uspešno opravljal funkcijo generalnega sekretarja, za kar je od svetovne organizacije za odbojko invalidov prejel posebno priznanje.

Z državno reprezentanco je dosegel vrsto odličnih rezultatov na velikih tekmovanjih, udeležil se je treh paraolimpijskih iger, na več tekmovanjih je bil proglašen tudi za najboljšega podajalca. Deset let je bil sekretar Društva odbojkarskih sodnikov Slovenije. Zveza za šport invalidov mu je za zasluge ob zaključku športne poti podelila posebno plaketo za športne uspehe.

ADOLF URNAUT – naziv častnega občana Občine Ravne na Koroškem v znak priznanja za njegovo dolgoletno delo na področju športa in za izjemen prispevek k ugledu Občine Ravne na Koroškem.

Družina Urnaut je sinonim za slovensko odbojko, Adi pa je tudi starosta pedagoškega in trenerskega dela v slovenskem športu. V vrhunsko odbojko je dejavno vključen že več kot 60 let, kot igralec, trener, pedagoški in strokovni delavec ter funkcionar. Prve odbojkarske korake je naredil pri domačem Fužinarju, po močnem turnirju v Beogradu pa so ga leta 1957 kot šestnajstletnika vpoklicali v mladinsko jugoslovansko reprezentanco, nato še v člansko. Več kot desetletje je igral za jugoslovansko odbojkarsko reprezentanco in bil med letoma 1967 in 1971 njen kapetan. Nastopil je na številnih evropskih in sredozemskih prvenstvih, na univerzijadi in trikrat tudi na svetovnem prvenstvu. Na skupno 320 tekmah in mednarodnih turnirjih je osvojil tri zlate medalje na sredozemskih igrah in bronasto odličje na univerzijadi. Večkrat je bil proglašen za najboljšega igralca na turnirju ter bil izbran v najboljšo šesterko svetovnega prvenstva v Pragi. Kot zanimivost povejmo, da je Adi celo bolj kot doma poznan v tujini, kjer ljudje niso pozabili, kako močan in natančen udarec je imel, tuji novinarji pa so o njem pisali hvalospeve.

Več kot štirideset let je Adi deloval kot trener in organizator, treniral je številne članske in mladinske moške in ženske klubske ekipe in ekipe Gimnazije Ravne v odbojki in odbojki na mivki, vodil mladinske reprezentance v odbojki na mivki ter deloval kot trener Invalidskega športnega društva Samorastnik ter moške in ženske reprezentance v odbojki sede. Kot inštruktor za odbojko sede je dejaven tudi pri Svetovni organizaciji za odbojko invalidov, poleg tega je dolgoletni član strokovnega sveta Odbojkarske zveze Slovenije.

Uspešnost njegovega dela dokazujejo številna odličja, ki jih je kot trener osvajal na največjih tekmovanjih: zlata medalja ženske reprezentance v odbojki sede na evropskem prvenstvu 1999, srebrna in bronaste medalje na svetovnih prvenstvih med letoma 2000 in 2006 ter četrti mesti na paraolimpijskih igrah v letih 2004 in 2008.

Adolf Urnaut je leta 2012 prejel Bloudkovo plaketo za pomemben prispevek k razvoju slovenskega športa, in sicer za dolgoletno, vsestransko in uspešno delo v slovenski odbojki, še zlasti na področju razvoja odbojke sede in vzgoje odličnih mladih odbojkarjev. Letos je prejel tudi največje slovensko priznanje na področju športa – Bloudkovo nagrado.

Iskrene čestitke vsem.

Vir: Občina Ravne na Koroškem

Dogodki

V okviru počastitve občinskega praznika Občine Ravne na Koroškem bodo danes odprli večnamensko dvorano v Kotljah, kjer bo potekala tudi slovesna seja občinskega sveta s podelitvijo priznanj in nagrad Občine Ravne na Koroškem.