Search
Close this search box.

Danes še sončno, jutri že sneg do nižin

Danes bo delno jasno, zvečer in ponoči bodo prehodne padavine z nizko mejo sneženja in ohladitvijo. Jutri bo delno jasno s popoldanskimi plohami.

Danes bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Proti večeru se bodo od severa začele pojavljati padavine. Čez dan se bo krepil jugozahodnik, ob morju bo zapihal jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 21 °C, na severozahodu okoli 14 °C.

Zvečer in ponoči se bodo padavine od zahoda okrepile in zajele večji del Slovenije. Možne bodo tudi nevihte. Meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 600 m, v krajih z močnejšimi padavinami pa tudi nižje. Prehodno bo zapihal okrepljen severni veter. Do jutra bodo padavine večinoma ponehale, od severozahoda se bo zjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 6, v alpskih dolinah okoli -3 °C.

Jutri bo sprva precej jasno, po nižinah lahko tudi megleno. Sredi dneva in popoldne bodo nastajali kopasti oblaki ter krajevne plohe, lahko kakšna nevihta . Najvišje dnevne temperature bodo od 11 do 16 °C, na severozahodu okoli 9 °C.

Obeti: V ponedeljek bo precej jasno. Ponekod bo zjutraj slana, po nekaterih nižinah megla. V torek bo pretežno oblačno. Ponekod v zahodnih krajih bo občasno rahlo deževalo.

Vremenska slika: Nad severno, srednjo in vzhodno Evropo je območje nizkega zračnega tlaka. Hladna fronta je dosegla severno stran Alp in bo v noči na nedeljo prešla Slovenijo. Pred njo k nam od jugozahoda doteka topel in še razmeroma suh zrak.

Napoved za sosednje pokrajine: Danes bo delno jasno. V krajih severno od nas se bo popoldne pooblačilo, proti večeru bo od severa začelo deževati. Krepil se bo jugozahodni veter. V noči na nedeljo se bodo padavine od severa razširile nad večji del sosednjih pokrajin, najmanj verjetne bodo ob morju. Meja sneženja se bo spustila pod 600 m nadmorske višine.

Jutri zjutraj bodo padavine ponehale tudi v notranjosti Hrvaške. Sprva bo precej jasno, sredi dneva in popoldne pa spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami, lahko tudi kakšno nevihto.

Bioprognoza: V soboto bo vpliv vremena na počutje sprva ugoden, popoldne in zvečer bo vremenski vpliv zmerno obremenilen. Pri občutljivih ljudeh se bo najpogosteje kazal kot povečan notranji nemir, razdražljivost, manjše motnje v spanju in hitrejša utrujenost. Moteno bo spanje v noči na nedeljo. Tudi v nedeljo bo vreme še zmerno obremenilno vplivalo na počutje, obremenitev pa bo popustila zvečer.

Napoved cvetnega prahu v zraku:

V nižinah se je začela sezona breze in sorodnega gabra, v SV Sloveniji smo že zabeležili srednje visoke obremenitve z obema vrstama, drugod nizke. Obremenitev bo v toplem in suhem vremenu hitro naraščala. Nadaljuje se sezona jesena, obremenitve bodo srednje visoke. Cvetijo vrbe in vetrocvetni javor jesenovec, v neposredni bližini so obremenitve visoke. V zraku bo prisoten cvetni prah topolov, bresta, cipresovk in tisovk ter posamezna zrna jelše in leske.

V Primorju še vedno poteka sezona cipresovk, občasno bodo obremenitve do visoke. Začela se je sezona gabra, obremenitev se bo postopoma povečevala do srednje visokih vrednosti. Obremenitev z jesenom bo nizka, prisoten bo cvetni prah topola, vrbe, bresta, javorja, bora in krišine. Z metodo dela cvetnega prahu breze še nismo zabeležili.

Padavine bodo lahko omilile obremenitev zraka s cvetnim prahom.

Dobro je vedeti:

– Jesen in oljka imata sorodne alergene, zato lahko alergiki, preobčutljivi na oljko razvijejo simptome v sezoni cvetnega prahu jesena. Bodite pozorni tudi na cvetni prah forzicije zaradi možnih navzkrižnih reakcij. Sorodne alergene imajo tudi španski bezeg, jasmin in kalina, ki še ne cvetijo.

– Pri nekaterih posameznikih preobčutljivih za cvetni prah breze lahko nastopijo navzkrižne reakcije s sorodnimi alergeni cvetnega prahu bukovk (jelše, leske, gabra, hrasta, bukve). Sezona bukovk je dolga, traja od januarja do sredine maja.

Vir: ARSO

Dogodki

Danes bo delno jasno, zvečer in ponoči bodo prehodne padavine z nizko mejo sneženja in ohladitvijo. Jutri bo delno jasno s popoldanskimi plohami.