Search
Close this search box.

Danes se bo varuh človekovih pravic Peter Svetina mudil v Črni na Koroškem

Varuh človekovih pravic Peter Svetina se bo s sodelavci danes, 10. 1. 2024, mudil v Črni na Koroškem.

Peter Svetina se bo srečal se z županjo občine mag. Romano Lesjak in se o aktualnih zadevah povezanih s človekovimi pravicami Korošic in Korošcev.

Pogovoril se bo tudi z ravnateljem OŠ Črna na Koroškem Mitjem Pranjičem, direktorico CUDV Črna na Koroškem Daljo Pečovnik in direktorjem Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem mag. Stanislavom Pušnikom.

Kaj vse delajo pri varuhu človekovih pravic?

Varuh človekovih pravic RS (Varuh) omejuje njeno samovoljo oblasti pri poseganju v človekove pravice in temeljne svoboščine posameznikov in določenih skupin.

Varuh pri svojem delu ni omejen samo na neposredne kršitve v ustavi navedenih človekovih pravic in svoboščin, ampak lahko deluje v primeru kakršnekoli kršitve katerekoli pravice posameznika s strani nosilcev oblasti.

Intervenira lahko tudi v primeru nepravičnega in slabega upravljanja izvajalcev oblasti v razmerju do posameznikov. Upoštevajoč navedeno pomembno vpliva na razvoj in dvig pravne in upravne kulture v razmerjih med izvajalci oblasti in posamezniki.

Varuh človekovih pravic je v razmerju do drugih državnih organov samostojen in neodvisen organ.

Svojo organiziranost in delo varuh človekovih pravic skladno z zakonom ureja s poslovnikom in drugimi splošnimi akti.

Vplivanje Varuha je neformalno in nima pristojnosti oblastnega odločanja, zato njegova moč temelji tudi na sodelovanju z javnostjo. Varuh ne uporablja argumenta moči, ampak moč argumenta. Argumente pa predstavlja na različne načine komuniciranja z javnostjo.

Zaposleni pri Varuhu pri svojem delu nujno vzpostavljajo odnose z različnimi javnostmi.

  • Varuhova temeljna dejavnost je reševanje pobud, zato spadajo pobudniki med najpomembnejše ciljne javnosti.
  • Ob obravnavi pobud in reševanju sistemskih težav, na katere naleti pri tem, Varuh stopa v odnose z državnimi organi, organi lokalne samouprave in nosilci javnih pooblastil.
  • Civilna družba je lahko Varuhu vir informacij o kršitvah in/ali partner v proaktivnih akcijah. Iz nje izhajajo tudi potencialni pobudniki, zato so k njej usmerjene tudi akcije osveščanja in opolnomočanja.
  • Mediji so prav tako vir informacij za pobude na lastno iniciativo, skupen nam je nadzor dela organov javne oblasti, zato so dobrodošel partner pri ozaveščanju. Mediji v tej vlogi nastavljajo ogledalo tudi Varuhu, hkrati pa so lahko tudi sami potencialni kršitelji pravic posameznikov, predvsem pravice do zasebnosti.
  • Varuh v sodelovanju s sorodnimi institucijami v tujini, mednarodnimi in medvladnimi organizacijami pridobiva informacije in znanja s področja varovanja človekovih pravic in svoboščin in ob tem svoja znanja in izkušnje prenaša drugim.

Vir: Varuh človekovih pravic RS

Dogodki

Varuh človekovih pravic Peter Svetina se bo s sodelavci danes, 10. 1. 2024, mudil v Črni na Koroškem.