Search
Close this search box.

Danes se bo sestal Svet za nacionalno varnost, ukrepi vse ostrejši

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

SLOVENJ GRADEC – Prva dva Slovenca z uradno potrjeno okužbo z novim koronavirusom sta zakonca s Koroške, ki ju je okužba februarja letos doletela na križarki Diamond Princess na Japonskem. Bolezen covid-19 sta v karanteni na Japonskem prebolela v blažji obliki in ozdravela. Ob spremljanju situacije v Sloveniji zdaj vse pozivata k odgovornemu ravnanju.

PREBERITE TUDI: Korošca, ki sta koronavirus prebolela: “Pomembni in ključni so pravočasni ukrepi”

LJUBLJANA – Ob številnih vladnih ukrepih za zajezitev novega koronavirusa se bo v širši sestavi sestal Svet za nacionalno varnost. Na sejo so vabljeni tudi predsednik republike Borut Pahor, predsednik DZ Igor Zorčič, predsednik DS Alojz Kovšca, predsedniki opozicijski strank ter poslanca narodnosti. V skladu z napovedjo obrambnega ministra Mateja Tonina bo danes predvidoma nared mobilna bolnišnica pred vojašnico Edvarda Peperka v Ljubljani.

LJUBLJANA – Od polnoči velja prepoved opravljanja zračnih prevozov v Sloveniji. Za letalski promet znotraj EU bo v veljavi do 30. marca, za prevoze iz ali v državne nečlanice EU pa do preklica. Prepoved velja le za potniški promet. Trgovci medtem večinoma prehajajo na skrajšan delovni čas, obeta se tudi omejitev števila sočasnih kupcev v trgovinah. Tudi vodstvo Magnine nove hoške tovarne je odločilo začasno ustaviti proizvodnjo. Zaposleni bodo do 27. marca čakali na delo od doma.

LJUBLJANA – V Lekarniški zbornici Slovenije opozarjajo, da ministrstvo za zdravje farmacevtom v lekarnah še vedno ni zagotovilo zaščitne opreme proti okužbi z novim koronavirusom. Po njihovih navedbah se že kažejo posledice, saj je vse večja obolevnost med zaposlenimi. Zato so v določenih lekarnah primorani skrajšati urnik, določene lekarne se zapirajo.

NOVO MESTO – V Mestni občini Novo mesto se kot največja dolgoročna težava pri ukrepih za zajezitev okužb z novim koronavirusom kaže preskrba z zaščitno opremo. Te imajo po podatkih Splošne bolnišnice Novo mesto dovolj za sprotno delovanje in še nekajdnevno rezervo. Ministrstvo za zdravje jim je sicer zagotovilo, da bodo potrebno dodatno opremo dobili.

LJUBLJANA – Z izbruhom novega koronavirusa in posledičnem ustavljanju javnega življenja je na spletu zaznati vse več načinov, kako ljudje z različnimi vajami ostajajo telesno aktivni tudi doma. Redna telesna dejavnost je namreč pomembna za krepitev imunskega sistema in obvladovanja stresa ter tesnobe.

MARIBOR – v Mariboru bodo tržnice v času izvajanja ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa obratovale v omejenem delovnem času. Osrednja tržnica na Vodnikovem trgu in mestni paviljon bosta odprta v sredo, petek in soboto med 7. in 13. uro. Enak delovni čas bodo imele tržnice Tabor, Pobrežje in Tezno, tržnici na Trgu svobode in na Kidričevem trgu bosta do nadaljnjega zaprti.

NOVO MESTO – V mestni občini Novo mesto so zaradi ukrepov, povezanih s koronavirom, izposojo koles GoNm začasno prestavili. Sistem bo deloval takoj, ko bodo to dopuščale razmere, so sporočili iz občine. “V teh težkih trenutkih skrbimo, da življenje v lokalni skupnosti teče,” so dodali na občini.

LJUBLJANA – Mladinska knjiga želi učencem in učiteljem v kriznih razmerah omogočiti kakovostno in učno učinkovito delo tudi od doma, zato je z današnjim dnem odprla dostop do vseh interaktivnih gradiv za učitelje in učence na portalih www.ucimte.com in www.ucimse.com.

PTUJ – Iz Zdravstvenega doma Ptuj so sporočili, da danes dežurna služba ZD Ptuj ni več organizirana v Splošni bolnišnici Ptuj, ampak samo na lokaciji zdravstvenega doma, tudi v nočnem času. Vstopno mesto za dežurno službo v ZD Ptuj, je z Rimske ploščadi. V primeru suma na okužbo s koronavirusom ali imate druga prehladna obolenja, je vstopna točka na vhodu 2.

SVET

LJUBLJANA – Za konzularno pomoč pri vračanju v Slovenijo spričo zapiranja prometnih povezav zaradi koronavirusa je zaprosilo okoli 90 slovenskih državljanov, vsaj še dvakrat toliko pa jih je najverjetneje v tujini, je povedal vodja konzularne službe na MZZ Andrej Šter. Napovedal je, da se pripravlja še nekaj evakuacijskih letov.

BRUSELJ – Potem ko se je ob ostrih ukrepih držav proti novemu koronavurisu v Evropi praktično ustavilo javno življenje, naj bi danes voditelji članic EU, med njimi slovenski premier Janez Janša, začasno omejili vsa nenujna potovanja v unijo. Ta naj bi za 30 dni zaprla svoje zunanje meje. V številnih državah pa bodo začeli veljati še ostrejši ukrepi v boju proti koronavirusu, na primer v Franciji, ki danes uvaja karanteno.

DUNAJ – V Avstriji so doslej potrdili 1132 primerov okužbe z novim koronavirusom, je sporočilo avstrijsko ministrstvo za zdravje. Zabeležili so tudi tri smrtne žrtve, osem ljudi pa je okrevalo.

BEOGRAD – V Srbiji so zabeležili še osem primerov okužbe z novim koronavirusom, s čimer se je skupno število okuženih povečalo na 65, so sporočili s srbskega ministrstva za zdravje.

HONGKONG – Hongkong bo uvedel 14-dnevno karanteno za vse, ki prihajajo iz tujine, je sporočila hongkonška izvršna voditeljica Carrie Lam. Iz ukrepa, ki bo začel veljati v četrtek, bodo izvzeti tisti, ki prihajajo iz Macaa in Tajvana. Prišleki iz celinske Kitajske so se morali samoizolirati že do zdaj. V preteklih dveh tednih so zabeležili 57 novih primerov, od katerih jih je bilo 50 uvoženih.

PEKING – Kitajska je zabeležila le en domač primer okužbe s koronavirusom, a tudi 20 primerov pri ljudeh, ki so prišli iz tujine. Oblasti se že bojijo, da bi ti uvoženi primeri lahko ogrozili napredek, ki so ga naredili v boju za zajezitev virusa, zato strogi omejevalni ukrepi ostajajo v veljavi.

WASHINGTON – Vodja demokratske manjšine v ameriškem senatu Chuck Schumer je v ponedeljek zvečer kolege pozval, naj potrdijo najmanj 750 milijard dolarjev proračunske porabe za ukrepe proti posledicam pandemije koronavirusa, s katerim se je v ZDA doslej okužilo najmanj 4500 oseb, 81 pa jih je umrlo.

PARIZ – Francija bo namenila 45 milijard evrov takojšnje pomoči podjetjem in delavcem, ki jih je prizadelo širjenje koronavirusa, je danes napovedal francoski finančni minister Bruno Le Maire. Po prvih ocenah bo Francija letos padla v recesijo.

BOGOTA – Osem držav članic Foruma za razvoj in napredek Južne Amerike (Prosur) se je dogovorilo, da bodo skupaj ukrepale proti pandemiji novega koronavirusa, med drugim s skupnimi ukrepi glede prestopanja meja, kampanje proti dezinformacijam, skupnimi nabavni protokoli proti navijanju cen in drugem. Gre za Ekvador, Brazilijo, Argentino, Čile, Paragvaj, Kolumbijo, Peru in Gvajano.

MELBOURNE – Znanstveniki v Avstraliji so ugotovili, kako se človekov imunski sistem bori proti novemu koronavirusu. Odkrili so štiri vrste imunskih celic, ki delujejo pri tem, kar bi jim lahko olajšalo tudi razvoj cepiva proti koronavirusu. Zdaj bodo začeli raziskovati še, zakaj je imunski odziv pri težjih primerih slabši.

PREBERITE TUDI: Znanstveniki ugotovili, kako se imunski sistem odziva na koronavirus

Dogodki