Search
Close this search box.

Danes prva izplačila mesečnega temeljnega dohodka s.p.-jem in kriznega dodatka v UKC LJ

Pregled dogodkov, povezanih z novim koronavirusom v Sloveniji in svetu, do 10. ure.

SLOVENIJA

LJUBLJANA – Skupnost socialnih zavodov Slovenije je pozvala zaposlene v domovih za starejše in zavodih za odrasle s posebnimi potrebami, da danes ob 13.30 za 15 minut zapustijo prostore domov oz. zavodov in s tem izrazijo nestrinjanje s stanjem skrbi za starejše. V skupnosti opozarjajo na kadrovsko podhranjenost domov in neustreznost navodil ob epidemiji. Kot so zapisali, bodo tako “mirno, a jasno in odločno zahtevali konec samovolje pristojnih, neustreznih, nestrokovnih in nedoslednih navodil ter sistemske diskriminacije starejših”.

LJUBLJANA – Finančna uprava bo danes izplačala mesečni temeljni dohodek prvim samozaposlenim, ki so zaradi epidemije novega koronavirusa utrpeli izpad prihodkov. Za mesec marec lahko na svojih bančnih računih pričakujejo nakazilo v višini 350 evrov, za meseca april in maj pa po 700 evrov. Pomoč jim pripada po zakonu o interventnih ukrepih za zajezitev epidemije novega koronavirusa in omilitev njenih posledic za državljane in gospodarstvo, ki je v veljavi od 11. aprila.

LJUBLJANA – Parlamentarni odbor za finance bo danes za potrditev na plenarni seji pripravil drugi paket ukrepov za blažitev posledic epidemije novega koronavirusa. Med drugim bo država jamčila za posojila, ki jih bodo podjetja potrebovala za oživitev proizvodnje. Na dnevnem redu seje pa je tudi predlog popravkov prvega paketa ukrepov, ki že velja. DZ bo oba zakona potrjeval v torek in sredo prihodnji teden.

LJUBLJANA – Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana bo danes izplačal dodatek za delo v rizičnih razmerah za delo v marcu. Dodatek, ki ga predvideva kolektivna pogodba za javni sektor, bo za vsaj del ur dobilo skupaj 7207 zaposlenih, kar bo naneslo 4,3 milijona evrov. Generalni direktor Janez Poklukar je v sredo pojasnil, da so se pri oceni upravičencev naslonili na izhodišče medicine dela, do tega dodatka pa so v celoti upravičeni vsi zaposleni, ki delajo v temeljni dejavnosti, “v prvih bojnih vrstah”. Pa tudi denimo čistilke, ki čistijo za obolelimi, ali kuharji, ki so v stiku z izločki bolnikov.

LJUBLJANA – V službi za pljučne bolezni Pediatrične klinike UKC Ljubljana so pripravili nekaj najpogostejših vprašanj in odgovorov, s katerimi se v času epidemije novega koronavirusa srečujejo starši otrok s kroničnimi pljučnimi boleznimi. V tem času malim bolnikom priporočajo nadaljevanje redne terapije ter spoštovanje vseh ukrepov za preprečevanje okužbe.

SVET

WASHINGTON – Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek ugibal o možnosti, da bi okuženim z novim koronavirusom vbrizgali sredstvo za dezinfekcijo. Voditelji ameriških televizij so nato pohiteli z opozorili Američanom, naj tega nikar ne poskušajo, ker bodo umrli. Število okužb z novim koronavirusom je v ZDA naraslo na 868.000 umrlo je že skoraj 50.000 ljudi. Ameriški zunanji minister Mike Pompeo pa je v četrtek Kitajsko obtožil, da je morda za novi koronavirus vedela že novembra. Gre za nadaljevanje ameriških obtožb, da je Kitajska prepozno ukrepala za zajezitev virusa. Predstavniški dom ameriškega kongresa pa s 388 glasovi za in petimi proti potrdil nov zakon o proračunski pomoči v boju proti pandemiji novega koronavirusa, ki je vreden 484 milijard dolarjev. Večina denarja je namenjena majhnim podjetjem za ohranitev delovnih mest.

BUDIMPEŠTA – V enem od domov za ostarele v Budimpešti so potrdili najmanj 284 okužb z novim koronavirusom. Vlada Viktorja Orbana in župan prestolnice Gergely Karacsony iz opozicijskih vrst odgovornost za to pripisujeta drug drugemu. Od 284 prebivalcev doma za ostarele v Budimpešti, ki so se okužili z novim koronavirusom, jih je doslej umrlo 28. To je več kot deset odstotkov od 239 smrtnih žrtev covida-19 na Madžarskem. Vse skupaj so potrdili okoli 2300 primerov okužbe.

PRAGA – Češka vlada je v četrtek sporočila, da bo omejitve gibanja na javnih krajih, ki so v veljavi od sredine marca, odpravila prej, kot je bilo prvotno predvideno. To bodo predvidoma storili 25. maja, in ne šele 8. junija. Že v ponedeljek bodo odprli knjižnice in živalske vrtove. Sredi maja bodo lahko začeli delovati še bari in restavracije.

OTTAWA – Kanadska vlada je v četrtek sporočila, da so morali po testiranju zavrniti milijon mask oziroma respiratorjev KN95, ki so jih uvozili iz Kitajske, ker niso ustrezali standardom za zdravstvene delavce in druge v prvih bojnih vrstah proti novemu koronavirusu. Mask sicer niso vrnili, ker so lahko uporabne za druge ljudi.

ŠPORT

LOS ANGELES – Vodstvo lige MLS je severnoameriškim nogometnim klubom prepovedalo vadbo vsaj do 16. maja. Po izbruhu pandemije novega koronavirusa je prva prepoved vadbe veljala do 24. aprila, zdaj pa je podaljšana do sredine prihodnjega meseca. Od tega datuma naprej bodo lahko igralci, če bodo zdravstvene razmere to dopuščale, znova uporabljali klubske prostore v trenažne namene, izjema so nogometaši, ki potrebujejo zdravstveno oskrbo ali pa so v obdobju rehabilitacije. V ligi MLS nastopajo tudi štirje Slovenci: Antonio Delamea Mlinar igra za New England, Robert Berič za Chicago, Aljaž Struna za Houston, Aljaž Ivačič pa za Portland.

RIM – Združenje italijanskih nogometnih klubov v elitni serie A je sporočilo, da namerava sezono podaljšati do 2. avgusta. Italija je ena najbolj prizadetih držav po izbruhu pandemije novega koronavirusa, vse nogometne aktivnosti pa so se pri naših zahodnih sosedih zaustavljene od 9. marca. Združenje italijanskih nogometnih klubov in vodstvo italijanske nogometne lige (FIGC) pričakujeta, da bodo nogometni klubi z vadbo pričeli 4. maja, končno odločitev o tem pa mora potrditi italijanska vlada na čelu s premierjem Giuseppejem Contejem.

Dogodki