Danes prižigamo sveče v znak solidarnosti s svojci, ki jih je prizadel samomor bližnjega

V Sloveniji danes četrtič obeležujemo mednarodni dan solidarnosti z družinami, ki so zaradi samomora izgubile bližnjega. Lani je samomor prizadel 394 družin, s samomorom bližnjega pa se je srečal vsak 15. Slovenec. V znak solidarnosti s svojci v združenju Ozara vabijo k prižiganju svečk doma. Zaradi epidemije so letos prireditve odpovedali.

Pod okriljem Ameriške fundacije za preprečevanje samomorov po svetu na tretjo novembrsko soboto že več let poteka mednarodni dan solidarnosti z družinami, ki so zaradi samomora izgubile bližnjega. Združenje Ozara Slovenija, Inštitut Rahločutnost in Med.Over.Net ga letos obeležuje četrtič, tokrat pod sloganom Novo upanje: socialna bližina kljub fizični razdalji.

“Letos še toliko bolj, saj ta dan povsod po svetu obeležujemo v času, ko se je naše vsakdanje življenje zaradi pandemije koronavirusne bolezni precej spremenilo in korenito poseglo tudi v duševno zdravje ljudi,” je zapisala ustvarjalka družbeno odgovornih akcij na portalu Med.Over.Net Andreja Verovšek.

Ob tej priložnosti so izdali tudi krajšo e-publikacijo, kot odziv na številna vprašanja, kako podpreti žalujoče po izgubi bližnje osebe zaradi samomora, danes pa vabijo k prižiganju svečk upanja in solidarnosti. Publikacija dopolnjuje vsebino knjižice Zakaj tako boli? Ko zaradi samomora izgubimo najbližje, ki je izšla leta 2018.

V Sloveniji vsako leto zaradi samomora umre okoli 400 ljudi. Lani je samomor prizadel 394 družin, leto prej 353, v letu 2017 pa kar 411 družin, to pa pomeni veliko več posameznikov, ki ob taki smrti občutijo hude posledice.

Ocenjujejo namreč, da vsak umrli v bolečini in hudi stiski zapusti šest ljudi: može, žene, mame, očete, brate, sestre. Med njimi so tudi najmlajši, otroci in najstniki. To kliče po solidarnosti in preventivnih dejavnostih, kot so ozaveščanje splošne javnosti, aktivnosti destigmatizacije ter krepitev strokovne podpore družinam, so zapisali v sporočilu za javnost v združenju Ozara.

Strokovnjaki opažajo, da je v Sloveniji pereče pomanjkanje terapevtskih skupin za pomoč svojcem po samomoru v družini. Glede na obseg potreb in pobude žalujočih bi jih potrebovali po vseh regijah. Dokler ta pomoč ne zaživi, lahko svojci nasvet poiščejo pri osebnem zdravniku, ali psihiatru, psihologu ali psihoterapevtu, ki dela v najbližjem zdravstvenem domu, na psihiatrični kliniki ali v zasebni oziroma koncesionarski praksi. V primeru hude duševne stiske pa lahko pokličejo 112.

Nasvet psihologinje Barbare Petarka o izgubi bližnjih v času epidemije covid-19 je dostopen na povezavi www.youtube.com/watch?v=YWh6OtrgHAg&feature=youtu.be