Danes odločitev o vrnitvi vseh učencev v šolske klopi

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Nacionalni institut za javno zdravje (NIJZ), ravnatelji ter drugi predstavniki stroke bodo danes dopoldne na sestanku odločili, kdaj, če sploh, se bodo lahko v šolske klopi vrnili tudi preostali šolarji.

Potem ko so se v ponedeljek v šole vrnili devetošolci in se pridružili prvi triadi osnovnošolcev ter dijakom zaključnega letnika srednjih šol, ki so s poukom začeli 18. maja, bo danes na sestanku stroke padla še odločitev, kdaj se bodo v šolske klopi vrnili osnovnošolci od 4. do 8. razreda ter dijaki preostalih letnikov. Ti se za zdaj še naprej šolajo na daljavo.

Direktor NIJZ Milan Krek je v pogovoru za 24 ur zvečer in TV Odmeve potrdil, da je epidemiološka slika v državi zdaj bistveno boljša kot pred 14 dnevi. Obenem pa je poudaril, da lahko vsako nadaljnje rahljanje ukrepov in priporočil pri postopnem vključevanju otrok v šole predstavlja povišano tveganje tako za učence, učitelje kot posredno tudi za starše in stare starše. Vse to pa zahteva preučevanje med tveganji ob morebitnem prevzemanju odgovornosti.

Medtem je predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev Gregor Pečan za 24 ur zvečer poudaril, da so šole pripravljene prevzeti odgovornost za vrnitev učencev in dijakov v šolske klopi. Vendar le, če so to odgovornost pripravljeni prevzeti tisti, ki o tem odločajo.

Direktor zavoda za šolstvo Vinko Logaj je v ponedeljek dejal, da je v šoli za otroke, ki so se že vključili v običajni pedagoški proces, zdaj zagotovljeno varno okolje. Obenem pa je poudaril, da pod zdajšnjimi navodili in priporočili v šolah ne morejo sprejeti večjega števila učencev in dijakov.

Po današnjem sestanku bo predvidoma dokončno odločitev o vrnitvi vseh ostalih otrok v šole sprejela in javnosti predstavila ministrica Simona Kustec.