Search
Close this search box.

Danes obeležujemo mednarodni dan starejših oseb

Danes obeležujemo mednarodni dan starejših oseb, ki ga je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila zaradi pogosto spregledane vloge in položaja, ki ga ima ta skupina prebivalstva v družbi. Ministrstvo ob tej priložnosti poziva k odpravi diskriminacije nad to skupino oseb in k oblikovanju učinkovitih mednarodnih mehanizmov za njihovo varstvo.

Osrednji slogan letošnjega mednarodnega dneva starejših je “Potovanje proti starostni enakosti”. Živimo v svetu, v katerem smo priča velikim demografskim spremembam. Naslednje leto naj bi prvič v zgodovini število starejših od 65 let preseglo število otrok starih do 5 let živečih na našem planetu. Starejše osebe se na žalost še vedno soočajo z neenakostjo in izključenostjo. Vključenost starejših oseb v družbo ter priznanje socialnemu, kulturnemu, ekonomskemu in političnemu prispevku, ki ga dajejo svojemu okolju, sta bistvena za odpravo negativnih stereotipov in predsodkov o starejših osebah.

Starejše osebe se na žalost še vedno soočajo z neenakostjo in izključenostjo.

Ministrstvo za zunanje zadeve si zato prizadeva za globalni dogovor, ki bo naslovil problematiko starejših oseb in jim na ta način omogočil njihovo aktivnejšo vlogo v družbi. Slovenija trdno podpira zahteve po spoštovanju dostojanstva in človekovih pravic starejših, ustrezni umestitvi njihovega varstva v mednarodnopravni okvir in njihovi obravnavi v okviru mednarodnih teles ter s strani neodvisnih mehanizmov, ki delujejo na področju človekovih pravic.

Ministrstvo za zunanje zadeve je podprlo tudi 19. Festival za tretje življenjsko obdobje z razstavo »Staranje. Družba za vse«, ki se pričenja ravno na današnji dan. Razstava preko slik  opozarja na pomen nediskriminacije in vključenosti starejših v družbo, s čimer se krepi medgeneracijsko sožitje.

Festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO) je edinstvena prireditev za starejše v Sloveniji in največja tovrstna prireditev v Evropi. Je prostor povezovanja, izmenjave idej in ustvarjanja, posvečen aktivnemu staranju, izboljšanju kakovosti življenja starejših in uresničevanju solidarnosti med generacijami. Na festivalu lahko vsakdo najde zase zanimive vsebine in načine, da izrazi svoje mnenje, najde nove poti k izboljšanju življenja starejše generacije in tudi druge usmeri na to pot.

BESEDILO: GOV.SI, f3ezo.si

Dogodki