Danes na Krasu 163 koroških gasilcev s 37 vozili, tam bodo dve izmeni

Obsežen požar na goriškem Krasu, ki se tudi čez noč ni umiril, so davi začeli gasiti s šestimi helikopterji, letalom pilatus, pa tudi hrvaškim kanaderjem. Usmerjeni so predvsem proti Trstelju in za zaščito Renč ter zaselkov in krajev na gozdnatih območjih vznožja Krasa, so sporočili iz regijskega štaba Civilne zaščite. Na pomoč se je zopet odpravilo veliko število gasilk in gasilcev s Koroške.

Tudi danes so se gasilke in gasilci iz vseh koroških društev odpravili na pomoč na Kras, kjer se ogenj še vedno ni umiril. V zgodnjih jutranjih urah jih je Koroško zapustilo 163 gasilcev s 37 vozili, ki bodo tam ostali dve izmeni.

Gasilci s Prevalj so sporočili, da so trenutno na Krasu z enim vozilom in 4 gasilci: “Vedno mislimo tudi na vas sokrajani in mežiška dolina, zato nobeno društvo v naši dolini ni vse razpoložljive tehnike in gasilcev poslalo na Kras in s tem onemogočilo ali kakorkoli ogrozilo posredovanja v naših krajih. Vsekakor doma ostaja moštvo in tehnika je pa dejstvo, da nič od naštetega ni neomejeno in nekaj gasilcev in opreme vseeno manjka,” so zapisali in dodali: “Zato vas gasilci prosimo, da v teh dneh še posebej pazite, da ne pride do kakšne nesreče in DOSLEDNO UPOŠTEVATE PREPOVED KURJENJA!”

“Zahvaljujemo se vsem, ki ste tako ali drugače pomagali po vaših najboljših močeh!”

Gasilci pa se vsem, ki ste jim namenili pomoč v obliki donacije sporočajo, da bodo vsa sredstva porabljena za nakup opreme. Prav tako se zahvaljujejo za vsako pohvalo, spodbudno besedo ter kakršnokoli drugo gesto te dni, ki jim ogromno pomeni.

Prihaja še nekaj helikopterjev iz tujine, ki so bili dejavni že v prejšnjih dneh, prek evropskega mehanizma je odobrena tudi pomoč treh letal romunske vojske.

V Slovenijo naj bi dve letali spartan s kapaciteto 6000 litrov, ki se lahko primerjata s kanadarjem, in letalo herkules, ki bo v podporo, iz Romunije priletela pozno popoldne, je za STA povedal predstavnik regijskega štaba Civilne zaščite Ervin Čurlič.

Na pomoč utrujenim gasilcem, ki so ponoči držali požarno linijo pred Opatjim selom, prihaja tudi 800 kolegov iz več regij po državi.

Kot je zjutraj za STA povedal nočni vodja intervencije Stanko Močnik, je gorelo na več lokacijah na liniji Kostanjevica na Krasu, Lokvica, Opatje selo in Nova vas. Gasilci so ponoči držali požarno linijo pred Opatjim selom, pojavljala pa so se še nova žarišča na Koritih na Krasu in Hudem Logu.

Požar na Trstelju je aktiven, ogenj se pomika iz doline nad Renčami navzgor. Na območju je ogromno dima, obstaja pa strah pred fronto, ki prihaja, je dejal Močnik. Trenutno je za spoznanje mirneje v Opatjem selu in okolici, so še sporočili iz regijskega štaba CZ za severno Primorsko.

Območje, ki ga že več dni pestijo hudi požari, si bo tudi danes ogledal obrambni minister Marjan Šarec. Ta se bo v operativnem štabu Civilne zaščite v Kostanjevici na Krasu srečal srbskim ministrom za notranje Aleksandrom Vulinom, ki si bo ogledal razmere in pozdravil posadki helikopterjev, ki ju je Srbija poslala na pomoč slovenskim gasilcem pri gašenju iz zraka.

Poleg dveh srbskih helikopterjev požar po Čurličevih besedah gasijo še helikopter slovenske policije, dva helikopterja Slovenske vojske in slovaški helikopter.

Na vprašanje, zakaj je treba na pomoč kanaderjev pogosto dolgo čakati, je Čurlič pojasnil, da je prihod teh letal odvisen od tega, ali so prosta, saj gre za zaprosilo v okviru evropskega mehanizma, ta čas pa je v regiji veliko požarov.

Požrtvovalnost gasilcev, ki se z ognjeno stihijo borijo sedmi zaporedni dan, sta prepoznala tudi podjetnik Ivo Boscarol in njegova hčerka Taja, ki sta napovedala, da bosta vladi donirala enak znesek, kot ga bo za gasilce in prostovoljce namenila sama.

S tem bo “podvojen znesek nagrade vsem tistim, za katere držimo pesti v teh dneh, saj si nedvomno zaslužijo večjo nagrado”, je Boscarol zapisal v sporočilu za javnost.

Vlada je na petkovi dopisni seji zagotovila finančna sredstva, ki jih bodo prejeli prostovoljni gasilci in drugi prostovoljci, ki sodelujejo pri gašenju požarov na Krasu. Nadomestilo znaša 63 evrov za gasilce in prostovoljce, ki pri gašenju sodelujejo do osem ur na dan, in 94,50 evra za tiste, ki pri gašenju sodelujejo več kot osem ur na dan.