Search
Close this search box.

Danes na Kopah tekmovanje Enduro Na Kope 4fun (FOTO)

Danes, 21. 7. 2019 se na trasah obstoječega Bike parka na Kopah, ki deluje že tretje leto odvija Enduro Na Kope 4fun. Enodnevno tekmovanje je primerno tako za rekreativce, kot za izkušene kolesarje.

Enduro Na Kope 4fun se odvija na trasah obstoječega Bike parka na Kopah. Za vzpon starta se je uporabila obstoječa žičniška infrastruktura, spust pa bo potekal po že obstoječih grajenih poteh. Osrednji prostor dogodka bo trasa pod Grmoškovim domom. Enodnevno tekmovanje je primerno tako za rekreativce, ki se šele spoznavajo z disciplino in želijo preizkusiti svoje kolesarske veščine kot tudi za izkušene kolesarje. Dirka je primerna za vse ljubitelje gorskega kolesarstva, ki radi uživajo na kolesu in v čudoviti naravi pod okriljem pohorskih gozdov. Seveda je poskrbljeno za dobro družbo, izvrstno hrano in hladno pijačo. Kolesarji so razvrščeni v absolutne kategorije, v katere spadajo: moški 12-17 let, moški 18-24 let, moški 25-29 let, moški 30-34 let, moški 35-39 let, moški 40-44 let, moški 45-49 let, moški 50+ ter ženske (vsi letniki).

Poskrbljeno je tudi za zabavo.
FOTO: Vabo

Tekma bo izvedena v enodnevnem formatu. Na obeh trasah se je zjutraj ob 8. uri pričel prost trening, nato pa se bo vsaka trasa dvakrat vozila na čas. Tekmovalci bodo tako naredili štiri spuste po dveh različnih progah, časi vseh voženj pa se bodo upoštevali v skupnem seštevku. Za kategorijo do 17 let bo dirka polovična, čaka jih po en spust po vsaki od dveh prog.

Trasa tekmovanja je bila znana v soboto pred tekmovanjem. Od takrat naprej je bil mogoč tudi ogled trase. Prepovedana je bila uporaba vsakršne pomoči z vozili za namene treninga, t.i. “shuttle”, ali trening s kolesi s pomočjo elektromotorja. Trening na progah je bil dovoljen zgolj na lasten pogon ali z uporabo štirisedežnice (potrebna je vozovnica).

Start se je začel ob 11. uri, štartne pozicije pa so bili določene po pravilniku SloEnduro. Tekmovalci so štartali v obratnem vrstnem redu, torej je številka 1 štartala kot zadnja. Po končani tekmi sledi ob 15. 30 uri podelitev, nato pa zaključek in zabava na prireditvenem prostoru.

In kako poteka trasa tekmovanja?

Kolesarji bodo vozili na dveh različnih trasah, katerih štart in cilj bosta na istem mestu.
Dolžina “Flow” trase znaša približno 1,6 km, višinska razlika spusta 150 m. Dolžina trase “Borovničke” znaša približno 1,3 km, višinska razlika spusta 150 m.

Za prevoz na start obeh tras se uporabi štirisedežnica! Proge so speljane po trasah kolesarskega parka, čez travnike in po gozdu. Na “Flow” trasi so postavljeni enostavni do srednje zahtevni elementi, ki pa jih je mogoče obvoziti. V primeru izjemno suhega vremena je “flow” trasa lahko zaradi sestave podlage – drobnega peska spolzka. Prav tako sta v primeru dežja podlagi obeh tras spolzki in je potrebna dodatna previdnost pri vožnji skozi ovinke in preko korenin.

Obe trasi sta primerni tako za začetnike kot tudi za izkušene tekmovalce.

Trase so bile objavljene v soboto zjutraj na prireditvenem prostoru, saj je trening pred uradnim prostim treningom na trasah prepovedan. Udeleženci so ob prejetju štartne številke dobili tudi točno določeno časovnico za vsakega tekmovalca.

Tekmovalci pa so morali poskrbeti tudi za ustrezno zaščitno opremo.

Na etapah je obvezna uporaba čelade (integralna “full-face” na željo tekmovalca), ščitnikov za kolena in dolgih rokavic. Priporočljiv je ščitnik za hrbet (želva) in ščitniki za komolce. Ščitniki morajo biti na etapah pravilno nameščeni, na transferjih pa jih tekmovalci niso obvezni uporabljati (razen najmanj XC čelade).Za kategorije U12, U17 je obvezna full face čelada, zaščita za hrbet ali nahrbtnik z ojačanim hrbtiščem! Vse ostalo morajo upoštevati po pravilniku SloEnduro.

Če želite ujeti tekmovanje, podelitev in zabavo Enduro Na Kope 4fun so tukaj navodila za pot:

Do prizorišča Na Kope 4fun pridete samo iz smeri Slovenj Gradec – Kope. Iz slovenjgraške obvoznice se v krožišču pri Rovando centru držite v smeri proti naselju Legen (po klancu navzgor). Nato pa sledite glavni cesti, približno 15 kilometrov vse do Lukovega doma na Kopah. Ob cesti so tudi smerne table, ki vas bodo usmerjale proti turističnemu centru Kope.

VIR: Fb Na Kope 4fun