Search
Close this search box.

Danes možne plohe in močnejše nevihte s točo in dolgotrajnimi nalivi. Začetek septembra bo postregel z izrazito hladno fronto

Danes bo zjutraj delno jasno z nekaj srednje in visoke oblačnosti. Pozneje se bodo razvili kopasti oblaki in popoldne ali zvečer bodo nastale posamezne plohe in krajevne nevihte. Pihal bo šibak veter južnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 26 do 32 °C. Temperatura na 1500 m bo okoli 18, na 2500 m pa okoli 11 °C.

FOTO: Neurje.si

Ozračje nad našimi kraji je še naprej nestabilno. Nad severovzhodnim Atlantikom se nahaja obsežno območje nizkega zračnega tlaka, ki bo na naše kraje vplivalo predvsem v začetku naslednjega tedna. Nad vzhodno in južno Evropo je anticiklonsko območje. Nad delom srednje Evrope se nahaja višinski ciklon, ki skrbi za nestabilnost ozračja v regiji. 

Danes bo sprva spremenljivo, tudi pretežno oblačno, čez dan pa delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Najvišje dnevne temperature bodo okoli 30 °C. V drugi polovici dneva, predvsem popoldan in proti večeru, bodo ponekod po Sloveniji nastajale lokalne plohe in predvsem nevihte.

FOTO: Neurje.si

Zaradi šibkih višinskih vetrov bodo nevihtne celice stacionarnega tipa. Zaradi velike zaloge potencialne konvektivne energije (1500-2000 J/kg) lahko lokalno nastanejo močnejše stacionarne nevihte, ki jih lahko spremljajo siloviti, dolgotrajnejši nalivi, močnejši nevihtni piš (microburst) in toča. Najmanj verjetnosti za nastanek ploh in neviht bo na obali in na območju Prekmurja. 

Ozračje se bo zvečer in v prvem delu noči na petek umirilo. Jutri bo sprva zmerno do pretežno oblačno s kakšno ploho. Čez dan se bo delno zjasnilo, popoldne bodo še krajevne plohe in nevihte. Pihal bo šibak veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 20, na Primorskem okoli 22, najvišje dnevne od 24 do 28, na Primorskem okoli 32 °C. Temperatura na 1500 m bo okoli 16, na 2500 m pa okoli 10 °C.

Tudi v soboto in nedeljo bodo predvsem popoldne in zvečer nastajale plohe in nevihte. Primernejši za obisk gora bodo zato jutra in dopoldnevi, a tudi takrat zaradi visoke vlažnosti zraka ne bo veliko lepih razgledov. Burja na Primorskem bo v soboto ponehala.

Začetek septembra bo postregel z izrazito hladno fronto in “zlomom poletja”

V začetku prihodnjega tedna nas čaka izrazita sprememba vremena. Vroče poletje se bo poslovilo s prehodom hladne fronte, ki bo glede na izračune meteoroloških modelov poskrbela za zelo izrazit padec temperatur in izdatnejše padavine

FOTO: Neurje.si

Od zelo toplega, poletnega vremena se bomo v začetku septembra morali posloviti. Praktično vsi izračuni meteoroloških modelov nakazujejo izrazit padec temperatur, ki jih bo predvidoma v noči na torek prinesla izrazita hladna fronta. Ob prihodu hladne fronte nad območje Alp bi, po večini izračunov meteoroloških modelov, nad severnim Jadranom nastalo sekundarno ciklonsko območje, ki bo poskrbelo za izdatnejšo količino padavin nad našimi kraji.

Pred in ob prihodu hladne fronte bi lahko ponekod nastajala tudi neurja, vendar je o tem zaenkrat še prezgodaj govoriti. V nadaljevanju prihodnjega tedna se bodo temperaturne vrednosti gibale okrog dolgoletnega povprečja. Jutra bodo po hladni fronti marsikje že jesensko sveža, dnevne temperature pa se bodo, glede na trenutne izračune meteoroloških modelov, gibale okrog 20 °C. Kaj bo v nadaljevanju pa je zaenkrat še neznanka, napoveduje spletni portal Neurje.si

Hladna zračna masa, ki bo preplavila Evropo, se trenutno nahaja nad severnim Atlantikom. V soboto bo predvidoma dosegla Britansko otočje, v nedeljo pa države severno od Alp. Ponekod se bodo pred prihodom in ob prihodu fronte pojavljala neurja z močnim vetrom, nalivi in točo. Alpe bo hladna fronta dosegla v noči na ponedeljek. V noči na torek bo hladen zrak preko Alp “pljusknil” proti našim krajem in nadaljeval pot v smeri Balkana in dela vzhodne Evrope. 

Vremenska situacija je do naših krajev oddaljena še slab teden, zato so možna odstopanja. O podrobnostih zaenkrat še ne moremo govoriti. Več bo znanega v prihodnjih dneh. Še dodajajo na Neurje.si.

Vir: Neurje.si, ARSO

Dogodki