Search
Close this search box.

Danes možne močnejše nevihte z močnimi nalivi, sunki nevihtnega piša in točo

Po vročem četrtku, ko so se ponekod temperature prvič letos povzpele tudi čez 30 stopinj Celzija, danes možne tudi močnejše nevihte.
Fotografija je simbolična

Nad širšim delom južne Evrope je obsežno a šibko območje visokega zračnega tlaka. Ciklonska območja se nahajajo daleč na severu Skandinavije. Nad srednjo Evropo je hladna fronta, ki se približuje Alpam in bo jutri dosegla in prešla naše kraje. V višinah nad Slovenijo pihajo šibki vetrovi zahodnih smeri. Ob prihodu hladne fronte bo danes popoldne, v nižjih plasteh ozračja, zapihal veter vzhodnih smeri. Ta bo v Prekmurju in v delu Podravja zapihal že v dopoldanskem času. 

V petek zjutraj bo povsod sončno, dopoldne pa bo nad Alpami in v severovzhodni Sloveniji začela nastajati oblačnost iz katere bodo že po poldnevu nastale posamezne plohe in nevihte. Te se bodo sprva začele pojavljati nad Alpami in Pohorjem in se bodo pomikale vzdolž Štajerske, Koroške, Prekmurja in deloma osrednje Slovenije proti Hrvaški. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 27 °C, v Beli Krajini do 29 °C. 

Pozno popoldne bodo iz smeri Avstrije nastale nove nevihte, ki se bodo pomikale v smeri Hrvaške. Predvsem na območjih Koroške, Savinjske, Zasavske, Posavske in zahodnega dela Podravske regije, ter na območju Alp, bodo možne krajevne močnejše nevihte z močnimi nalivi, sunki nevihtnega piša in točo.

V Prekmurju in Prlekiji, kjer bo že dopoldne zapihal severovzhodni veter, neviht ni pričakovati, bo pa občasno deževalo. Na Primorskem in Notranjskem bo večji del dneva ostalo suho in večinoma sončno vreme, proti večeru pa bo oblačnost tudi tam narasla. 

Pozno zvečer bodo padavine povsod ponehale. Ozračje se bo umirilo. V noči na soboto lahko severozahodno in deloma zahodno Slovenijo iz smeri Avstrije in Italije doseže kakšna ploha ali oslabljena nevihta.

Vir: Neurje.si

Dogodki

Po vročem četrtku, ko so se ponekod temperature prvič letos povzpele tudi čez 30 stopinj Celzija, danes možne tudi močnejše nevihte.