Danes močan veter, ponekod s sunki nad 70 kilometrov na uro

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) bo danes pihal okrepljen jugozahodni veter, ki bo najmočnejši v višjih legah in po nižinah severovzhodne Slovenije. Od sredine dneva do sredine noči lahko sunki vetra ponekod presežejo 70 kilometrov na uro, zato je agencija izdala opozorilo, je za STA pojasnil dežurni prognostik Brane Gregorčič.

V sredo čez dan bo jugozahodnik oslabel, padavine bodo zajele vso državo, dež pa bo zvečer prešel v sneg do nižin. Na Primorskem bo istočasno zapihala zmerna do močna burja, ki bo na izpostavljenih mestih v sunkih po navedbah Gregorčiča dosegala hitrosti od 100 do 120 kilometrov na uro.

“Pred nami je še približno 30 ur razmeroma visokih temperatur, tudi nad 10 stopinj Celzija, potem pa v sredo zvečer kar hitra ohladitev in zimske razmere v večernih urah oziroma prvi polovici noči, kjer se bo meja sneženja marsikje spustila do nižin. Tam naj bi zapadlo nekje od pet do 10 centimetrov snega, morda v Prekmurju celo manj,” je dejal Gregorčič.

V višje ležečih krajih oziroma nad 500 metri nad morjem pa bi lahko zapadlo od 10 do 20, v legah nad okoli 800 metrov nadmorske višine, denimo na Kočevskem pa tudi do 25 centimetrov snega, je navedel.

Ohladitev bo pospremil okrepljen severovzhodni veter, na Primorskem močna burja. Zelo vetrovno bo tudi v gorah, zato se bo v prihodnjih dneh precej povečala nevarnost proženja snežnih plazov.

Novih padavin vsaj do konca tedna po besedah Gregorčiča ni pričakovati, morda v nedeljo tu pa tam kakšno snežinko. Temperature bodo po tej ohladitvi kar zimske, in sicer od minus pet stopinj Celzija zjutraj, čez dan pa okoli ničle ali malo nad ničlo. Za januar bodo nastopile običajne razmere, je še dodal za STA.