Search
Close this search box.

Danes je najprimernejši čas za posek naravnega novoletnega drevesca

December je tako rekoč pred vrati in ena od prvih asociacij, ki se pojavi ob misli na praznične dni, je božično drevo oz. novoletna jelka. Če ste se odločili, da bo vaš dom letos krasila naravna smrečica in želite, da bo obdržala iglice dalj časa, je danes najprimernejši dan, da se podate ponjo v gozd.

V knjigi, Vse ob pravem času, je namreč navedeno: »Novoletna drevesca, jelke, ki jih posekamo tri dni pred enajsto polno luno v letu (v glavnem novembra, včasih tudi decembra), zelo dolgo obdržijo iglice, celo 30 let. Tudi smreke ne izgubljajo svojih iglic, vendar jih je potrebno hraniti na hladnem do Božiča. Svoje iglice pa potem izgubijo vseeno hitreje kot jelke.«

Adventni venec, ki so ga lansko leto v Črni na Koroškem postavili in okrasili dijaki Srednje šole Ravne ter dijaki Srednje šole za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje.

 

»Tudi zbiranje vejic za adventne vence tri dni pred enajstim mlajem je zelo dobra ideja. In še dodaten napotek, iglice zdržijo dalj časa, če je čas sečnje v obdobju rastoče lune. Tudi šopki iz suhega cvetja trajajo dalj, če trgamo rože, ki jih bomo sušili, v rastoči luni.«

Vendar pri tem ne pozabite, da je prepovedano in kaznivo brez plomb oditi v gozd in posekati smrečico. Posameznik, ki seka okrasna dreves brez odločbe ali v nasprotju z njo, pa čeprav gre za sečnjo v manjšem obsegu, je lahko kaznovan z denarno kaznijo od 150 evrov do 400 evrov, pravno osebo oziroma samostojnega podjetnika posameznika pa se za tak prekršek kaznuje z globo od 800 do 15.000 eurov (81.a člen Zakona o gozdovih).

Dogodki