Search
Close this search box.

Danes je mednarodni dan žalujočih staršev

Julij je mednarodni mesec žalujočih staršev.

Organizacija A Child Of Mine – Supporting Bereaved Parents je l. 2020 ustanovila mednarodni dan žalujočih staršev, ki je 3.7.

Želeli so združiti starše, ki jih je prizadela smrt otroka. Letošnja tema mednarodne kampanje je: “You are not alone” (“Nisi sam”).

Na ta dan se ozavešča o starših, ki so izgubili otroka ne glede na starost in okoliščine smrti, da na tej poti žalovanja niso sami in njihovi otroci nikoli pozabljeni.

V društvu Junaki 3. nadstropja posebno pozornost namenjajo staršem in sorojencem otrok, umrlih za rakom, ki jim pravijo Zvezdice. Vabljeni so na druženja in dogodke društva. Prav tako so deležni ugodnosti, ki jih društvo namenja družinam otrok, zdravljenih na hemato-onkološkem oddelku.

V društvu se zavedajo, kako pomembna je medsebojna podpora. Za mamice in očete organizirajo različna druženja.

V oktobru bodo že tretje leto zapored organizirali vikend oddih žalujočih mamic. Ne bodo pa pozabili niti na žalujoče očete.

Prav iz medsebojne podpore in druženja mamic Zvezdic, je nastala želja po skupini, ki bi se podpirala, razumela situacijo in šla skozi težko obdobje žalovanja. Neformalni skupini so se pridružili tudi starši otrok, ki so se še zdravili ali pa so uspešno zaključil zdravljenje. Kasneje je iz tega nastalo društvo Junaki 3. nadstropja.

Letos so v društvu prvič organizirali tudi poseben spominski dogodek – memorial za vse otroke, ki so umrli zaradi raka. Skupaj z osebjem oddelka so se poklonili otrokom, ki so jih veliko prekmalu zapustili. Družine so imele priložnost za medsebojno oporo in za pogovore z ljudmi, ki so doživeli enako. Dogodek je bil zelo čustven, poln objemov, seveda tudi brez solz ni šlo.

A videli so tudi, da družine najdejo moč, smisel in upanje, da se še vedno smejejo in kljub težki izkušnji živijo naprej.

Vabljeni, da se pridružite kampanji “Nisi sam” in z prižigom svečk ob 19. uri podprite žalujoče starše ter jim dajte vedeti, da njihovi otroci niso pozabljeni.

Vir: FB Društvo Junaki 3. nadstropja

Julij je mednarodni mesec žalujočih staršev.