Danes in v petek idealno vreme za sušenje sena in obisk gora, v soboto močnejše nevihte

Po rekordnem sunku vetra in neurjih v začetku tedna lahko danes in petek pričakujemo jasno in vroče vreme, idealno za sušenje in spravilo lesa ter obisk gora. V soboto lahko nastanejo močnejše nevihte, zato državna meteorološka služba svetuje spremljanje napovedi in morebitnih opozoril. Ponovna otoplitev bo predvidoma prihodnjo sredo.

Po izraziti ohladitvi v začetku tedna se je nad naše kraje od zahoda razširilo območje visokega zračnega tlaka. V soboto lahko ponovno pričakujemo prehod izrazite hladne fronte, za njo pa se bo od zahoda nad naše kraje hitro razširil azorski anticiklon. Do takrat bo vreme idealno za sušenje in spravilo sena, zaradi nižje relativne vlažnosti bo zelo primerno tudi za obisk gora, navaja Državna meteorološka služba Agencije RS za okolje (Arso) na svoji Facebook strani. Postopno se bo segrelo tudi morje, ki ima ob slovenski obali trenutno okoli 20 °C.

Danes in jutri bo pretežno jasno in vroče. V petek bo zapihal jugozahodnik, najvišja temperatura bo od 29 do 34 °C, najbolj vroče bo v Beli krajini, na Goriškem in v Vipavski dolini. V soboto bo sprva še sončno, čez dan pa nas bo od severa dosegla izrazita hladna fronta. Plohe in nevihte bodo predvidoma zajele vso Slovenijo, zapihal bo severni veter, na Primorskem burja. Ob sobotnem prehodu hladne fronte lahko nastanejo močnejše nevihte, zato v naslednjih dneh spremljajte napoved in morebitna opozorila, svetujejo pri ARSO vreme.

V nedeljo in v začetku prihodnjega tedna bo vreme lepo, a brez vročine. Po nižinah v notranjosti bo najvišja temperatura okoli 25°C, na Primorskem pa bo ob šibki burji malo topleje. Po sredo se bo predvidoma otoplilo, večinoma bo sončno, so še zapisali pri ARSO vreme.

Dele Slovenije so v ponedeljek zvečer in ponoči prizadela neurja z močnim vetrom in nalivi. Na merilnem mestu Ljubljana Bežigrad so pri Arsu izmerili rekorden sunek vetra s hitrostjo 90 kilometrov na uro.

Preberite tudi: Neurje divjalo tudi po Koroškem; udar strele, poplave in zemeljski plaz