Danes bo potekalo 31. vseslovensko srečanje pod Najevsko lipo

Na Ludranskem vrhu nad Črno na Koroškem bo danes potekalo 31. vseslovensko srečanje pod Najevsko lipo. Prihod na srečanje pod mogočno lipo je napovedalo več politikov, predstavnikov lokalnih skupnosti, gospodarstvenikov in drugih, nekateri od njih bodo sodelovali tudi na razmisleku pod lipo, kjer bodo govorili o moči voditeljev.

Kot je ob predstavitvi današnjega srečanja na nedavni novinarski konferenci povedala županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak, so se za takšno temo razprave odločili, ker je vojna v Ukrajini pokazala, “kaj lahko en človek, en voditelj naredi človeštvu”. Temo o moči voditeljev pa so izbrali tudi zato, ker so letos v Sloveniji trojne volitve in vsake volitve prinesejo nekega vodjo.

Pogovor v okviru razmisleka pod lipo se bo začel ob 10.30, samo srečanje pa ob 12. uri. Na njem bo slavnostna govornica etnologinja in antropologinja Marija Makarovič, raziskovalka Črne in avtorica več knjig ter v preteklosti prejemnica nagrade občine za prispevek k prepoznavnosti Črne.

Na srečanju poleg državnikov pričakujejo tudi številne druge obiskovalce. Od 9. ure bo organiziran brezplačen prevoz z avtobusne postaje v Črni do Ludranskega vrha in nazaj, obiskovalci pa se bodo lahko na srečanje podali tudi peš ali s kolesi. Kulturni program na srečanju pod Najevsko lipo bodo zasnovali domači ustvarjalci, organizatorji pa obljubljajo tudi zabavni program.