Search
Close this search box.

Danes bo deževalo in ohladilo se bo

Danes bo pretežno oblačno, na zahodu je možen rahel dež. Zapihal bo severovzhodnik, prehodno bo hladneje. Jutri se bo razjasnilo.
Fotografija je simbolična

Danes bo pretežno oblačno in povečini suho, le ponekod na zahodu bo možna kakšna kaplja dežja. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 20, na Primorskem do 23, v alpskih dolinah okoli 12 °C.

Jutri bo v zahodnih krajih sončno, drugod sprva še zmerno do pretežno oblačno. Čez dan se bo postopno razjasnilo, najkasneje na jugovzhodu. Vzhodni veter bo počasi slabel. Jutranje temperature bodo od 6 do 12, v alpskih dolinah okoli 3, najvišje dnevne od 18 do 23, na Primorskem do 25 °C.

Obeti

V petek in soboto bo precej jasno in še naprej zelo toplo za ta čas.

Vremenska slika

Nad severnim Sredozemljem je plitvo ciklonsko območje, nad zahodno in srednjo Evropo pa se krepi območje visokega zračnega tlaka. Od severovzhoda doteka k nam v spodnjih plasteh ozračja prehodno bolj vlažen in nekoliko hladnejši zrak.

Napoved za sosednje pokrajine

Danes bo pretežno oblačno, v krajih zahodno od nas bo občasno deževalo. Pihal bo severovzhodni veter, ob severnem Jadranu burja. Razen ob Jadranu bo nekoliko hladneje.

Jutri se bo razjasnilo, več oblačnosti bo sprva še v krajih vzhodno in južno od nas. Veter vzhodnih smeri bo postopno slabel.

Biovreme

V noči na sredo in v sredo dopoldne bodo vremensko najbolj občutljivi imeli manjše z vremenom povezane težave. V sredo popoldne bo obremenitev ponehala. V četrtek bo vpliv vremena na počutje ugoden in vzpodbuden.

Napoved cvetnega prahu v zraku

V nižinah je breza v polnem cvetenju, obremenitve bodo v suhem in toplem vremenu visoke. Večje količine cvetnega prahu sprošča tudi soroden gaber. Znižanje obremenitve pričakujemo le v času intenzivnih padavin.

Obremenitev s cvetnim prahom velikega jesena bo srednje visoka in se bo zmanjševala, ponovno povišanje pričakujemo ob cvetenju malega jesena v drugi polovici aprila in v maju. Cvetijo vrbe in javorji, v neposredni bližini dreves bodo obremenitve povišane. V zraku bo prisoten cvetni prah topolov, cipresovk in tisovk ter posamezna zrna hrasta.

V Primorju poteka sezona gabra, obremenitve bodo v suhem vremenu visoke. Prisotna bodo zrna breze, povečanje obremenitve bo možno le ob prenosu cvetnega prahu s celine. Še vedno poteka sezona cipresovk, občasno bodo obremenitve do visoke. Obremenitev z jesenom bo nizka, prisoten bo cvetni prah vrbe, javorja, bora in krišine. Zabeležili smo prva zrna trav, platane in hrasta, obremenitev bo nizka.

Dobro je vedeti:

– Bodite pozorni na cvetni prah forzicije zaradi možnih navzkrižnih reakcij z oljkovkami.  Sorodne alergene imajo tudi španski bezeg, jasmin in kalina, ki še ne cvetijo.

– Pri nekaterih posameznikih preobčutljivih za cvetni prah breze lahko nastopijo navzkrižne reakcije s sorodnimi alergeni cvetnega prahu bukovk (jelše, leske, gabra, hrasta, bukve). Sezona bukovk je dolga, traja od januarja do sredine maja.

Vir: Arso

Dogodki

Danes bo pretežno oblačno, na zahodu je možen rahel dež. Zapihal bo severovzhodnik, prehodno bo hladneje. Jutri se bo razjasnilo.