Search
Close this search box.

Danaja Grebenc ob 10. obletnici glasbenega ustvarjanja načrtuje izdajo nove zgoščenke in si želi zaigrati na svojem koncertu v živo (VIDEO)

Pogovarjali smo se s Korošico Danajo Grebenc, ki je leto 2021 zaključila s še eno zmago na mednarodnem tekmovanju. Trbonjčanka pa pri rosnih 15-letih letos obeležuje tudi 10. obletnico uspešne glasbene kariere.

Uvodoma smo preverili, kje je lansko leto osvojila zadnjo zmago.Na tekmovanju Diatonic accordion World Trophy, ki ga je organizirala Confederation de I Accordeon (CMA), s sedežem v Franciji. Tekmovanje je zaradi trenutnih epidemioloških razmer potekalo preko spleta, Danaja pe je dosegla 1. mesto svetovnega pokala A3 in s tem osvojila naziv svetovne zmagovalke v mladinski kategoriji. To je njena tretja zmaga na svetovnih tekmovanjih (HVÖ, AMISAD, CMA),” je pojasnila uspešna glasbenica, ki si je preteklo leto zapomnila tudi po številni dogodkih in novih izzivih.

Preteklo leto je bilo kljub težki situaciji zaradi Covid-a zopet polno novih dogodivščin in novih izzivov. Uspešno sem končala osnovno šolo, ki smo jo kljub omejitvam lahko izpeljali z zaključno valeto, vendar pa je potekala nekoliko drugače kot prejšnja leta. Sicer brez zabave in druženja pozno v noč, ampak smo bili veseli, da smo jo sploh lahko imeli. Septembra pa sem se podala v gimnazijo Ravne, kjer sem spoznala mnogo novih, zelo dobrih prijateljev oz. sošolcev in sem se kljub moji zadržanosti kar hitro vključila v družbo,” pove delovna gimnazijka in doda, da ji v šoli gre za zdaj odlično. Vedno, ko je priložnost, pa rada in z veseljem zaigrat tudi njenim sošolcem. “Mi zelo radi prisluhnejo, če je prilika, pa tudi zaplešejo.”

Preverili smo tudi, kje je skočila v novo leto in kako ga je začela. “Leto 2022 sem pričakala doma z družino in moram reči, da se glede tega od lani še ni kaj dosti spremenilo, saj nam trenutno veljavni ukrepi niso omogočili česa drugega,” pove sogovornica in nadaljuje: “Trenutno sem se vrnila nazaj v šolske klopi, hkrati pa se z mentorjem Klemnom Rošerjem že intenzivno pripravljava na mednarodno Avsenikovo tekmovanje, ki bo že ta mesec 22. in 23. januarja.”

Glede nastopov in tekmovanj v lanskem letu pa pojasni, da jih ni bilo toliko kot v preteklih letih. “Ampak kljub temu nisem počivala. Imela sem kar nekaj nastopov v domačem okolišu, nekaj tudi izven naše občine. V mesecu maju sva s prijateljem Gašperjem Štajnarjem v Piranu posnela najin skupni videospot z naslovom Spomin na Pariz. Prav tako sem sodelovala kot gostja na njegovem koncertu v Škofljici,” leto 2021 oriše Danaja, ki je sodelovala tudi na 5 tekmovanjih in na prav vseh si je priigrala “najboljši možni izkupiček”.

V letu 2021 je tako potekalo:

  • Mednarodno tekmovanje Pannonia Murska Sobota, kjer je prejela 1. nagrado in postala absolutna zmagovalka zabavane glasbe.
  • Italia Award – postala je absolutna zmagovalka diatonične harmonike, kat. STUDENT.
  • Kanada WORLD CUP – absolutna zmagovalka tekmovanja.
  • Državno tekmovanje ZDHS – prejela je zlato priznanje, postala absolutna zmagovalka oz. absolutna državna prvakinja v kategoriji Vsa glasba. Z Gašperjem Štajnarjem sta na državnem tekmovanju igrala tudi v duo zasedbi in prejela zlato priznanje, postala sta državna prvaka.
  • Zadnje pa je bilo, kot je bilo že na začetku omenjeno, Trophee Mondial Junior, Francija, kjer je prejela 1. nagrado in postala zmagovalka svetovnega pokala.

Na vprašanje, ali še sploh šteje vsa priznanja, lovorike … je Danaja odgovorila, da jih ne. Ne štejem jih več. Sicer mislim, da jih je okoli 170, od tega je okoli 86 prvih mest. Toda moram poudariti, da mi niso toliko pomembne lovorike, temveč vso novo osvojeno znanje, skratka vse, ki sta ga doprinesla moj trud in volja.”

Seveda pa je pri vsem tem pomembno tudi delo, znanje, trud in pravilen pristop mojega mentorja Klemna Rošerja. Brez njega vsega tega ne bi bilo. Zato se mu moram še posebej zahvaliti. Je namreč odličen mentor, pedagog, včasih psiholog (predvsem pred večjimi stresnimi situacijami), hkrati pa tudi dober prijatelj. Ponosna sem, da je moj mentor. Pomembna pa je tudi podpora mojih staršev, hvaležna sem, da mi vseskozi stojijo ob strani in me podpirajo,” hvaležno doda Danaja.

Opazili smo tudi, da je Danja nekoliko spremenila stas oziroma vizualno podobo, zato smo preverili, čemu je botrovala takšna odločitev. “Z mentorjem sva se v zadnjih dveh letih podala tudi v malce drugačne vode, ne učiva se samo tradicionalnih polk in valčkov, temveč tudi druge, malce nerazkrite zvrsti glasbe (jazz, samba …). Zato pa sem spremenila tudi svojo vizualno podobo, saj narodna noša in npr. kitke spadajo samo k narodno zabavnim skladbam. K drugim zvrstem pa pripada nekoliko drugačna obleka, bolj elegantna, primerna za resnejšo glasbo.”

Ob koncu leta smo lahko prisluhnili tudi praznični pesmi, ki jo je Danaja zapela in posnela sama. Nad njo pa so bili navdušeni številni njeni oboževalci. Na božičnem nastopu šole ob koncu leta sem se malo predstavila še s petjem. Ker zaradi omejitev nismo smeli imeti nastopov v živo, sem doma posnela svoj videospot, ki je bil del naše šolske božične oddaje. Kar nekaj sošolcev in ostalih je bilo presenečenih, ker me v tej vlogi še niso poznali oz. me še niso slišali pet na takšen način. Prav tako pa sem za božič prijateljem in znancem preko Facebooka voščila lepe praznike ravno s to videospot skladbo (Have Yourself A Merry Little Christmas), ki sem jo sama posnela oz. zapela,” nam je povedala zgovorna Danaja, ki se uči tudi solo petja v Vokalnem studiu Gorenšek, njena mentorica pa je Lina Rahne.

VIDEO: Pesem Have Yourself A Merry Little Christmas v izvedbi Danaje Grebenc

Preverili smo še, na kakšen način se sprosti, kaj počne v prostem času, če ji ga sploh kaj ostane. “Ja, vedno se zorganiziram, da mi ostane tudi malo prostega časa. Rada sem v naravi. Ker sem velika ljubiteljica živali, nekaj časa posvetim njim. S psom gremo na pohode, se igram z svojim mucem, za sprostitev se včasih usedem za klavir in zaigram za svojo dušo. Vsak večer si vzamem čas za telovadbo, zelo rada pa preberem tudi kakšno knjigo in pogledam kak film.”

Zanimalo nas je tudi, kakšne ima načrte za leto 2022? “Kot sem že omenila, me že v januarju čaka prvo mednarodno tekmovanje za nagrado Avsenik. Prav tako se z mentorjem že pripravljava tudi na ostala tekmovanja, ki bodo še sledila letos. Največji izziv bo svetovno prvenstvo pod okriljem avstrijske zveze harmonikarjev HVÖ, ki pa bo letos maja v Sloveniji, v Podčetrtku. To bo zame kar velik zalogaj, saj bom letos tekmovala že med »senior » tekmovalci, to je starostna skupina nad 18 let, čeprav bom jaz šele 16 let. Ampak takšna so pravila svetovnega prvenstva. Ker sem pred dvema letoma zmagala v junior skupini, moram avtomatsko na naslednjem svetovnem v senior skupino. Torej bomo precej mlajša od ostalih tekmovalcev v tej kategoriji. Do takrat me čaka kar precej dela. V letošnjem letu imam v načrtu še kakšen projekt na glasbenem področju, verjetno izdajo 2. CD -ja, videospot, če pa bodo razmere dopuščale, pa mogoče tudi koncert ob 10. obletnici moje glasbene kariere,” je o smelih načrtih spregovorila Danaja.

Za konec pogovra pa smo še preverili, kje se Dravograjčanka vidi čez 5 ali 10 let. “Če bo vse posreči, bom čez 5 let nekje študirala, v tem času pa si želim, da bi že imela kakšen svoj ansambel, mogoče tudi poučevala harmoniko. Vsekakor pa si želim, da bi me harmonika oz. glasba spremljala čim bolj dolgo,” sklene Danaja.

Pogovarjali smo se s Korošico Danajo Grebenc, ki je leto 2021 zaključila s še eno zmago na mednarodnem tekmovanju. Trbonjčanka pa pri rosnih 15-letih letos obeležuje tudi 10. obletnico uspešne glasbene kariere.