Search
Close this search box.

Dan za spremembe tudi na Koroškem

V soboto, 7. aprila 2018, se bo odvijala velika vseslovenska prostovoljska akcija Dan za spremembe v organizaciji Slovenske filantropije. Združila bo številne udeležence po vsej Sloveniji, namen letošnje akcije pa bo predvsem povezovanje skupnosti. Potekala bo tudi na Koroškem.

Dnevu za spremembe so se pridružile koroške občine Ravne na Koroškem, Radlje ob Dravi, Črna na Koroškem, Dravograd in Prevalje z različnimi aktivnostmi. Na Ravnah bo med 8. in 11. potekala občinska čistilna akcija, za tem pa se bo dogajanje preselilo na Tržnico Ravne, kjer bodo na stojnicah lahko obiskovalci izmenjavali še uporabne rabljene predmete ter s prostovoljnimi prispevki kupili izdelke. Izkupiček bo namenjen Društvu prijateljev mladine Koroške za otroke iz socialno ogroženih družin. Hkrati bo potekal osrednji družabni dogodek – ustvarjanje skupne slike.

V Črni na Koroškem se bo dogajanje pričelo ob 9. uri na ploščadi pred Kulturnim domom. Udeležence bo najprej pozdravil Bogomir Dolenc, ekstremni rekreativni tekač, ki teče v dobrodelne namene, nato pa bodo sledile zdrave, športne in zabavne aktivnosti na ploščadi pred kulturnim domom, na igrišču pred osnovno šolo, pred vrtcem Kralj Matjaž in na stadionu. Aktivnosti bodo zelo pestre: kegljanje, zabavne igre, izdelovanje lepih misli, plesna delavnica, zdrav krožnik, izpostavljena tema Živeti s svincem, nogomet, hoja po nordijsko, vodena vadba za zdravo hrbtenico, praktični prikazi – sladkor, sol in alkohol v naši prehrani. Razstavljeni bodo izdelki osnovnošolcev na temo preprečevanja vnosa svinca v telo, potekala pa bo tudi likovna delavnica. Dogajanje se bo zaključilo z nastopom glasbenika Sama Sama na ploščadi pred Kulturnim domom ob 13-ih. Pri organizaciji in izvedbi dogodka bodo sodelovali občina Črna, Korociv, Osnovna šola Črna, Vrtec kralj Matjaž Črna, CUDV Črna na Koroškem, ZD Ravne na Koroškem in NIJZ OE Ravne.

Na Prevaljah bo aktivnosti Dneva za spremembe pripravil Dom starejših na Fari. Od 9.30 dalje bodo hkrati potekali trije dogodki: kviz v Brinjevki z glasbeno popestritvijo, čistilna akcija v okolici Doma ter skupno kosilo in peka palačink. V Domu starejših pa bodo dan za spremembe pričeli že dan prej. V petek se jim bodo namreč pridružili predstavniki Zavarovalnice Sava, PE Slovenj Gradec. Njihove težje pomične stanovalce bodo z invalidskimi vozički in ležalniki odpeljali na sprehod, nato pa bodo vozičke in njihove ortopedske pripomočke tudi očistili in pritrdili kakšen vijak.

V Radljah ob Dravi se bodo Dnevu za spremembe pridružili z obsežno čistilno akcijo. Pričakujejo okoli 1200 prostovoljcev, ki se bodo doslej največje čistilne akcije udeležili v okviru različnih društev ali pa kot posamezniki. Vsi udeleženci bodo dobili malico in napitek ter zaščitna sredstva – rokavice. Poskrbljeno bo tudi za vreče za smeti in ustrezen odvoz odpadkov. Dogodek se bo zaključil opoldne pri dvorcu Radlje ob Dravi, kjer bo Turistično društvo Radlje ob Dravi, skupaj z Občino Radlje ob Dravi, JZ ŠKTM Radlje ob Dravi in Osnovno šolo Radlje ob Dravi, kot zaključek »Čistilne akcije 2018« pripravilo krajši kulturni program in tradicionalno zasadilo drevo.

Čistilno akcijo bodo organizirali tudi v Dravogradu. Udeleženci akcije boste na zbirnih mestih v krajevnih skupnostih prejeli vrečke za smeti, zaščitne rokavice in ob zaključku malico. Čistili bodo predvsem razpršene komunalne odpadke po naseljih v občini, ob sprehajalnih in kolesarskih poteh, ob lokalnih in gozdnih cestah ter bregovih rek.

Slovenska filantropija kot glavni organizator Dneva za spremembe je v preteklosti akcije že obarvala medgeneracijsko, spreminjali so zanemarjena igrišča v barvita mesta druženja, osamljene vsakdane v pomladni živžav, stari robi namenjali novo rabo, z izmenjavo oblačil in predmetov smo pomagali šolskim skladom, širili spoštovanje, solidarnost ter sodelovanje.

Prostovoljske akcije, katerih rdeča nit je povezovanje skupnosti, bodo potekale v 78 krajih, med organizatorji so društva, vrtci, šole, krajevne skupnosti, občine, javni zavodi in posamezniki, sodelovala bodo tudi podjetja. Prijavljenih je 139 akcij, v okviru nekaterih se je povezalo tudi več kot 32 organizacij. Po vsej državi bo na ta dan aktivnih več kot 550 organizacij in več kot 12000 prostovoljcev.

Prijavljenih je 40 čistilnih akcij, 33 akcij urejanja javnih prostorov, 16 zbiralnih akcij, 63 akcij druženja (predvsem medgeneracijskega sodelovanja), 10 medsosedskih akcij, 20 prireditev in 27 drugih akcij.