Search
Close this search box.

Dan za spremembe na Ravnah na Koroškem

V mesecu aprilu obeležujemo Dan za spremembe, ki letos poteka pod sloganom Za(čutimo) dobro.

Žal jo je prejšnjo soboto, 15. aprila 2023, zagodlo vreme in so se družili in širili željo, da spreminjajo Ravne na Koroškem soboto, 22. aprila 2023. Vseslovenska prostovoljska akcija Dan za spremembe je nastala z namenom spodbujanja državljanov k aktivnemu odzivu na potrebe svoje skupnosti in ustvarjanju priložnosti, da se čisto vsak lahko preizkusi v vlogi prostovoljke ali prostovoljca. Akcija poteka v organizaciji Slovenske filantropije in že štirinajsto leto zapored povezuje številne akterje po vsej Sloveniji, tokrat še posebej z namenom prostovoljskega prispevka k dobremu počutju in za širše dobro.

V okviru »Dneva za spremembe – Za(čutimo) dobro in dneva za zdravje je bilo organiziranih več različnih akcij, v katere se je vključilo veliko število ljudi. 

Potekala je občinska čistilna akcija na različnih lokacijah mesta in v katero se je vključilo in se je udeležilo preko tisoč ljudi. Na Mestni tržnici je potekalo srečanje ob stojnici, kjer so se predstavila številna društva, zavodi in vsi so soustvarjali prijetno sobotno dopoldan in za(čutili) dobro.

Sodelovali so: Društvo projekt človek – Regijski sprejemni center Koroške, Ljudska univerza Ravne, kotiček ponovne uporabe Žakelj, Karitas Ravne, Bukvarna Ajta, Združenje multiple skleroze –  Društvo Koroške, Društvo diabetikov Mežiške doline, Območna enota nacionalnega inštituta za javno zdravje, Koroško društvo za boj proti raku, Društvo Altra – odbor za novosti v duševnem zdravju, Koroški medgeneracijski center, Šola zdravja, Sožitje Mežiške doline, Društvo srčnih bolnikov – Koronarni klub Mežiške doline, Zdravstveno vzgojni center, Vrtec Ravne, Osnovne šole Juričevega Drejčka, Prežihovega Voranca in Koroških jeklarjev, Srednja šola Ravne, sodelavke in sodelavci ravenske občine in seveda vso cenjeno občinstvo.

Poleg številnih in zanimivih predstavitev na stojnicah in še bolj zanimivih delavnic je potekal še bolj zanimiv kulturni program s plesom, petjem, igranjem na inštrumente otrok Vrtca Ravne ter osnovnih šol in srednjih šol. Prisotne je nagovoril župan dr. Tomaž Rožen. Program je moderirala Danica Hudrap.

Dan za spremembe, ki letos poteka pod sloganom Za(čutimo) dobro, je pustil na Ravnah poseben dobrodelen pečat. Začutili so dobro. Ideja je uspela. Seveda ob pomoči in sodelovanju vseh. Velika slika, ki so jo narisali v vrtcu in vseh treh osnovnih šolah. Slika, ki jo sestavljajo utrinki iz Prežihovih del. Slika, ki hkrati obeležuje letošnje Prežihovo leto, saj letos mineva 130 let od rojstva našega pisatelja. Slika, ki nosi posebno dobrodelno noto, saj bo denar namenjen šolskemu skladu in pomoči tistim otrokom, ki jo potrebujejo. Slika bo v Prežihovem letu 2023 potovala po vseh javnih ustanovah občine Ravne na Koroškem, kjer bo na ogled meščanom in drugim obiskovalcem mesta.

Za to lepo in z veliko srčnostjo naslikano sliko se je zbralo 1.000 evrov, kupnina slike, bo podarjena vrtčevskemu in šolskim skladom občine Ravne na Koroškem in se deli in vsaka od osnovnih šol in vrtec prejme 250 evrov v šolski sklad z namenom pomagati tistim, ki to potrebujejo.

Bon v vrednosti 1000 € je ravnateljem osnovnih šol in ravnateljici vrtca predal podžupan Občine Ravne na Koroškem Peter Stočko.

Stvari so takšne, kot so, dokler se ne spremenijo.

Vir: ravne.si

Dogodki

V mesecu aprilu obeležujemo Dan za spremembe, ki letos poteka pod sloganom Za(čutimo) dobro.