Search
Close this search box.

Dan sodelovanja z lokalno skupnostjo Skupine SIJ narisal otrokom nasmeh na obraz (FOTO)

Sodelavci Skupine SIJ so včeraj z različnimi dobrodelnimi dejavnostmi v okviru 3. Dneva sodelovanja z lokalno skupnostjo pod sloganom »Jeklene vezi med nami« naredili nekaj dobrega za skupnosti v svojem domačem okolju na Jesenicah, Ravnah na Koroškem in v Ljubljani. Skupnostim sta 102 prostovoljcapodarila več kot 204 ure prostovoljnega dela in prispevala k lepšemu in boj urejenemu izgledu naše okolice oziroma pričarala nasmehe na obraz ranljivim skupinam.

Včeraj zgodaj popoldne so sodelavci Skupine SIJ v okviru 3. Dneva sodelovanja z lokalno skupnostjo postorili marsikaj dobrega za skupnost, s katero sobivajo. Moči so združili tudi s športniki iz koroških in gorenjskih klubov, ki jih podpirajo. Akcija, ki poteka pod sloganom »Jeklene vezi med nami«, je še poglobila vezi z lokalno skupnostjo. Popoldne je zaznamovalo družabno, kreativno in povezovalno vzdušje, v katerem smo med urejanjem okolice oziroma aktivnim druženjem z ranljivejšimi skupinami naredili nekaj dobrega za videz in počutje lokalne skupnosti.

Na Jesenicah se je večja skupina prostovoljcev zopet zbrala v OŠ Koroška Bela. Skupaj z zaposlenimi v šoli so urejali atrij in pobarvali ograjo šole, saj je pomembno, da je ustanova, kjer se kali naš jeseniški podmladek, dobro vzdrževana in prijetna. Druga skupina prostovoljcev je razveselila varovance zavoda Lepa si na Hrušici. Otroci s posebnimi potrebami so preživeli drugačen dan, saj so z našimi prostovoljci ustvarjali, igrali družabne igre in postali mojstri peke palačink. Največ pozornosti pa je bila ta dan deležna težko pričakovana delovna akcija na območju rekreacijskega centra Kres na Koroški Beli. Skupina zavzetih prostovoljcev na čelu z mag.Brankom Žerdonerjem, glavnim direktorjem družbe SIJ Acroni, in mag. Andrejem Pogačnikom, direktorjem družbe SIJ SUZ, je skupaj s Krajevno skupnostjo Javornik-Koroška Bela ter v sodelovanju z občino Jesenice in njenim županom Blažem Račičem očistila in uredila področje rekreacijskega centra Kres, ki je tako pripravljen za nadaljnje korake prenove. »Iskreno me veseli, da smo skupaj uredili območje nekdanjega rekreacijskega centra Kres in ga tako pripravili za preobrazbo. Vem, kako pomemben je ta center za naše sokrajane, ki so pred dobrimi 20 leti tukaj preživljali kakovosten prosti čas in se udejstvovali v več športnih dejavnostih. Danes smo se zbrali tukaj, da skupaj naredimo prve korake v smeri, da bo center Kres ponovno zaživel, «je povedal mag. Branko Žerdoner, glavni direktor družbe SIJ Acroni, in še posebej poudaril: »Naj bo to sodelovanje navdih, da povezani skupaj zmoremo več kot vsak posebej. Da izboljšujemo kakovost bivanja v lokalni skupnosti in okolje, v katerem živimo. Da smo en drugemu dobri sosedje.«

Na Ravnah na Koroškem so prostovoljci na delovno-družabnem pikniku z varovanci Varstveno delovnega centra Ravne na Koroškem sodelovali v ustvarjalnih programih in zabavnih igrah. Osnovnošolcem iz OŠ Juričevega Drejčka pa so se naši prostovoljci pridružili na umetniško-športnem in zabavnem pikniku. Otroci so skupaj s prostovoljci, med katerimi sta bila tudi direktorja koroških družb – Viljem Pečnik iz SIJ Ravne Systems in Alenka Stres iz SIJ ZIP centra –,barvali odpadne ploščice, s katerimi bodo polepšali fasado šole, vadili nogomet in odbojko, izvedli suhi plavalni trening ter svoj pogum preizkušali na ZIP-linu. Ostali prostovoljci ravenskih družb so z izvršnim direktorjem za predelavo jekla SIJ Metala Ravne Alojzom Buhvaldom z barvanjem osvežili ograjo na občinski pešpoti na Čečovje. »Dan sodelovanja z lokalno skupnostjo mi kot direktorici invalidskega podjetja in osebno pomeni zelo veliko, saj je del družbene odgovornosti Skupine SIJ in naše družbe. Z osnovno šolo Juričevega Drejčka smo v SIJ ZIP centru povezani tudi v okviru projekta Prehod mladih, ki ga izvajamo v našem Centru za rehabilitacijo invalidov Koroške in je namenjen nudenju strokovne pomoči mladim s posebnimi potrebami pri lažjem prehodu na nadaljnjo stopnjo šolanja oziroma na trg dela, «je ponosna na tesno povezanost in skupna prizadevanja za podporo ranljivim mladim Alenka Stres, direktorica SIJ ZIP centra.

V ljubljanskem Mladinskem domu Malči Beličeve (MDMB) so sodelavci Skupine SIJ skupaj z varovanci prebarvali ograjo, da so naredili dobro podlago za njeno nadgradnjo. Skupaj z grafitarjem Mihom so namreč najprej usvojili osnovne veščine grafitiranja, ki jih je tako navdušilo, da na koncu ni ostal nepopisan in poslikan niti najmanjši delček sveže prebarvane betonske ograje. »Skupaj smo ustvarili čudovito delovno kolje, se povezovali in ustvarjali grafite pod Mihovim mentorstvom. Kar naenkrat je Dom zaživel in nagovarja otroke, da je ta kraj najprimernejše začasno bivališče zanje. Delo povezuje, pa tudi zaključni piknik, ko si je vsak udeleženec po svojem izboru ob pomoči vzgojiteljev pripravil hamburger, je bil povezovalen. Ob teh dogodkih mi je najbliže misel: ‘Bodimo sami sprememba, ki jo želimo v svetu. ‘Našim otrokom in mladostnikom smo pričarali nepozaben dogodek, na katerem je lahko vsak pustil svoj ustvarjalni pečat,« je bil po družabno-delovnem popoldnevu navdušen ravnatelj MDMB France Rogelj.

Skupina SIJ je močno povezana z okoljem, v katerem delujejo njene družbe. Zavedajo se, da ne bi mogli poslovati brez podpore lokalnega okolja in dobrih odnosov s prebivalci Jesenic, Raven na Koroškem in okoliških krajev. Rednemu sodelovanju in vzajemni podpori s tovrstnimi delovnimi in osmišljenimi druženji naredimo še nekaj več. V treh letih, odkar poteka Dan sodelovanja z lokalno skupnostjo, vmesje bil žal zaradi pandemije koronavirusa dvakrat odložen, so v Skupini SIJ skupnostim na Jesenicah, Ravnah na Koroškem in v Ljubljani podarili že več kot800 prostovoljskih ur, v akcijah na vseh treh lokacijah pa je sodelovalo več kot 400 prostovoljcev.

FOTOGALERIJADan sodelovanja z lokalno skupnostjo Skupine SIJ na Ravnah na Koroškem

Besedilo: Skupina SIJ