Search
Close this search box.

Dan slovenske hrane in tradicionalni slovenski zajtrk v Podgorju in Vuzenici (VIDEO in FOTO)

Od leta 2012 obeležujemo dan slovenske hrane, vsak tretji petek v novembru. Letos je dan slovenske hrane danes, 15. novembra. Glavni namen obeležitve je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje lokalne samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja. Osrednji dogodek dneva slovenske hrane pa je tradicionalni slovenski zajtrk, ki so ga danes imeli tudi otroci v vrtcih in šolah na Koroškem. Številnim so se pridružili tudi ravnatelji in župani ter podžupani. Naša ekipa je obiskala najmlajše v Vuzenici in v Podgorju pri Slovenj Gradcu.

VIDEO: Slovenjgraški župan Tilen Klugler deli zajtrk najmlajšim

[aiovg_video id=109190]

Lokalno pridelana hrana je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost, zaradi bližine proizvodnje se uporablja manj aditivov, z naročanjem živil pri lokalnih pridelovalcih pripomoremo k zmanjšanju sproščanja plinov zaradi krajših transportnih poti ter nenazadnje ohranjamo delovna mesta na podeželju in dvigamo stopnjo samooskrbe s kakovostno, lokalno pridelano hrano.

V okviru dneva slovenske hrane poteka tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, v katerega so vključeni slovenski vrtci, osnovne šole ter druge institucije oz. javni zavodi. Projekt je z leti prerasel v vseslovenski dogodek. Projekt se posebej osredotoča na otroke, šolajočo mladino, njegov glavni namen pa je izobraževati, ozaveščati in obveščati o pomenu zajtrka, pomenu in prednostih lokalne oz. slovenske hrane, pomenu kmetijstva in čebelarstva za pridelavo hrane ter njunem vplivu na okolje.

VIDEO: Skupaj so zapeli pesem Čebelar

[aiovg_video id=109187]

V vrtce in osnovne šole je bilo za zajtrk dostavljenih več kot 19.000 kg kruha, 2.600 kg masla, 53. 600 litrov mleka, 3.220 kg medu in 32.000 kg jabolk. V projekt je vključenih okoli 268.074 otrok, vzgojiteljev in učiteljev v slovenskih vrtcih in osnovnih šolah (160.242 otrok v osnovnih šolah in 84.692 otrok v vrtcih). Projekt je potekal na 1.535 lokacijah, in sicer na 828 osnovnih šolah in 707 vrtcih.

Vrtec Podgorje pri Slovenj Gradcu

V Slovenj Gradcu so se otrokom med drugim pridružili ravnateljica VVZ Slovenj Gradec gospa Ivica Vaukan, župan gospod Tilen Klugler, podžupanja gospa Milena Šisernik in Natalija Knez, ki so jim razdelili zajtrk, nakar je sledil krajši kulturni program s pesmijo in plesom. Vsi skupaj pa so zapeli Čebelarja.

OŠ Vuzenica – razstava

Tudi na Osnovni šoli Vuzenica so letos obeležili dan slovenske hrane s tradicionalnim zajtrkom in ta dan imeli naravoslovni dan. Učenci so pripravili likovno razstavo na temo tradicionalnega zajtrka in v telovadnici skupaj zapeli pesem Čebelar. Učenci od 1. do 4. razreda so si ogledali medeno stojnico (g. Žvikart) ter si sami pripravili čaj na čajanki, ki so jo pripravile članice društva Ajda Koroške. Učenci od 5. do 9. razreda pa so imeli delavnice na temo skrb za zdravje, v sodelovanju z ZD Radlje ob Dravi.

Vir: www.gov.si, Facebook

Dogodki