CUDV Črna s pomočjo mobilnih enot do učinkovitejšega obvladovanja epidemije

Ministrstvo za zdravje je danes na spletni strani objavilo seznam 22 izbranih prijaviteljev na javnem razpisu za nabavo mobilnih nastanitvenih oziroma filtrskih enot skupaj z ustrezno opremo. Javni socialnovarstveni zavodi se bodo lahko s pomočjo mobilnih enot učinkoviteje organizirali pri obvladovanja epidemioloških razmer.
cudv črna 1

Nabava mobilnih nastanitvenih oziroma filtrskih enot je namenjena zlasti zaščiti starejših in drugih oskrbovancev v socialnovarstvenih zavodih, ki predstavljajo bolj ranljivo skupino prebivalstva, so sporočili z ministrstva za zdravje. Po njihovih navedbah je namreč v zavodih nastanjeno večje število oseb, kar lahko omeji možnosti prilagoditve organizacije dela.

“Arhitekturna zasnova socialnovarstvenih zavodov pogosto predstavlja izziv za vzpostavitev nujnih ukrepov preprečevanja križanja čistih in nečistih poti. Prostori za zaposlene so pogosto neustrezni in omejujejo izvajalce pri učinkovitem izvajanju potrebnih preventivnih ukrepov in vzpostavitve con glede na epidemiološki status oskrbovancev,” so pojasnili na ministrstvu.

Dodatne mobilne kapacitete bodo po pričakovanju ministrstva omogočale učinkovito soočanje z epidemijo covida-19 brez nižanja standarda udobja in kakovosti bivanja za oskrbovance. Pri tem bodo morale mobilne enote stati v neposredni bližini centralnega objekta, kjer opravljajo temeljno dejavnost zavodov.

Mobilna nastanitvena enota je namenjena organizaciji nastanitvenih površin za bivanje oskrbovancev glede na njihov epidemiološki status. Lahko pa je mobilna enota namenjena organizaciji filtrske cone ali organizaciji drugih aktivnosti, s čimer se razbremeni prostore v centralnem objektu ter omogoči lažjo vzpostavitev sive in rdeče cone.

Sicer so na seznamu izbranih prijaviteljev Dom upokojencev Ptuj, Dom starejših občanov Ljutomer, Center za usposabljanje, delo in varstvo Dobrna, Varstveno delovni center Murska Sobota, Thermana, Center za varstvo in delo Golovec, Dom upokojencev in oskrbovancev Impoljca, Dom upokojencev Franca Salomona Trbovlje, Center za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem, Dom dr. Jožeta Potrča Poljčane in Dom starejših Šentjur.

Izbrani pa so bili tudi Center za starejše občane Ormož, Zavod za usposabljanje, delo in varstvo Dornava, Zavod Pristan, Dom Tisje Šmartno pri Litiji, Dom upokojencev Izola, Dom starejših občanov Grosuplje, Center za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič Draga, Center za usposabljanje, delo in varstvo Radovljica, Društvo za pomoč osebam z motnjo v duševnem razvoju – Barka, Dom Petra Uzarja in Dom svete Terezije, zavod za socialno varstveno delo.

Preberi še:  V turizmu opozarjajo na nujnost obnove ceste na Kope, dela trenutno sodno ustavljena

Ministrstvo bo z izbranimi socialnovarstvenimi zavodi podpisalo pogodbo o sofinanciranju.