Search
Close this search box.

CUDV Črna išče gradbince za gradnjo 10 stanovanjskih hiš. Na Muti odstopili od izvedbe predvidene 13. stanovanjske hiše

V okviru projekta deinstitucionalizacije je Center za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem pred dnevi na portalu javnih naročil objavil javni razpis za izbor izvajalcev gradbenih del za gradnjo desetih stanovanjskih enot na Koroškem. Poleg tega je CUDV Črna v okviru projekta pridobil prvo mobilno enoto.

V okviru projekta deinstitucionalizacije je predvidena gradnja skupno 13 dislociranih stanovanjskih enot po Koroški, kamor bodo iz centralne stavbe v Črni preselili okoli 70 uporabnikov.

Za zdaj z razpisom iščejo izvajalce gradbenih del za deset stanovanjskih hiš. V Mežici bodo zgradili dve hiši, na Ravnah na Koroškem štiri, v Slovenj Gradcu dve in v Dravogradu dve.

Za lokacijo v Radljah ob Dravi, kjer sta prav tako predvideni dve hiši, še urejajo gradbeno dokumentacijo, ker se je v občini v tem času odvijal postopek spremembe občinskega prostorskega načrta, ki je nekoliko zavrl postopke. Na Muti pa je CUDV moral žal odstopiti od izvedbe predvidene 13. stanovanjske hiše, ker se je pri pridobivanje projektnih pogojev pojavilo preveč ovir, so sporočili iz CUDV Črna. Tako zdaj za 13. hišo iščejo novo lokacijo.

Postopek javnega razpisa za iskanje izvajalca gradbenih del za gradnjo omenjenih desetih hiš se zaključuje v sredini decembra.V okviru tega pričakujemo, da se bodo postopki odvijali pozitivno in da bomo lahko v začetku prihodnjega leta že imeli sklenjene pogodbe z izvajalci gradbenih del,” so navedli v CUDV Črna. Ob tem so pojasnili še, da javni razpis daje možnost prijave več izvajalcem, ki se bodo lahko prijavljali tudi za posamezne lokacije.

V okviru projekta deinstitucionalizacije je CUDV pred dnevi pridobili tudi prvo od petih predvidenih mobilnih enot. Kombi za prevoz uporabnikov bodo v tej fazi namenili pripravi uporabnikov na preselitev, to je, da jih bodo lahko primerno seznanili z lokacijami stanovanjskih skupin in se udeleževali akcij v okoljih, kjer bodo v prihodnje živeli.

Projekt deinstitucionalizacije CUDV Črna je razdeljen na vsebinski in investicijski del. Vsebinski del projekta je vreden slabih 2,4 milijona evrov, od tega delež iz Evropskega socialnega sklada znaša dobrih 1,9 milijona evrov. Investicijski del projekta pa je vreden 4,8 milijona evrov, od tega 3,8 milijona evrov predstavljajo sredstva iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Sredstva investicijskega dela bodo namenjena za vzpostavitev 13 novih stanovanjskih enot, za nakup petih mobilnih enot za zagotavljanje izvajanja storitev na domu ter za vzpostavitev informacijske točke za informiranje celotne lokalne skupnosti, svetovanje, zagovorništvo, koordinacijo mobilne enote in druge storitve.

Projekt deinstitucionalizacije CUDV Črna predvideva, da bodo iz centralne stavbe v Črni, kjer v prostorski stiski biva okoli 150 oseb z motnjami v duševnem razvoju, do jeseni leta 2023 v 13 novih stanovanjskih enot po Koroški bližje domačemu okolju preselili okoli 70 uporabnikov.

Dogodki

V okviru projekta deinstitucionalizacije je Center za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Črna na Koroškem pred dnevi na portalu javnih naročil objavil javni razpis za izbor izvajalcev gradbenih del za gradnjo desetih stanovanjskih enot na Koroškem. Poleg tega je CUDV Črna v okviru projekta pridobil prvo mobilno enoto.