Search
Close this search box.

Črno, Dravograd in Muto krasijo ročno izdelani adventni venci (FOTO)

Jutri, 1. 12. 2019, na prvo adventno nedeljo, bomo prižgali prvo svečko na adventnem vencu, ki je znamenje zunanje priprave na božič. Advent ali adventni čas je čas pred božičem in je v bogoslužju namenjen pričakovanju Jezusovega prihoda oziroma rojstva. Tradicionalno se pri nas v cerkvah in po domovih pripravljajo adventni venci s štirimi svečami, ki si jih vse pogosteje lahko ogledamo tudi na prostem, ob prazničnih lučeh.

Tako so tudi v nekaterih koroških občinah posamezniki ali društva pripravili in izdelali različne adventne vence, med drugim so ga na ogled postavili tudi na Muti. »Mi smo pripravili adventi venec, vas pa vabimo, da se nam pridružite v nedeljo, 1. 12. 2019, ob 17. uri ob prižigu prve adventne sveče in praznične osvetlitve,« so na Facebooku zapisali člani in članice Turističnega društva Muta.

Adventni venec oziroma kar dva pa si lahko ogledate tudi v Dravogradu, kjer bodo praznične luči prižgali v četrtek, 5. 12. 2019, ob 16. Člani Turističnega društva Dravograd so tudi letos izdelali dva adventna venčka, s katerima bodo dodali celotni okrasitvi še dodaten čar. Postavljena pa sta, eden pred Vidovo cerkvijo, drugi pa pred farno cerkvijo v Dravogradu.

Tudi v Črni na Koroškem so v centru, ob Plečnikovem spomeniku, postavili adventni venec, ki ga je ob pomoči družine in občinskih delavcev letos izdelala domačinka, Anja Knez.

Kot je povedala Anja, ki je pri izdelavi venca sodelovala že v preteklih dveh letih, je tokrat zanj uporabila brezove veje petih velikih brez, za osnovo je uporabila železni obod, ki so ga leta 2017 naredili dijaki Srednje šole Ravne, okrasila pa ga je z rdečimi, zlatimi in srebrnimi okraski. Poseben čar pa mu dajejo debelejše brezove veje, ki ga naredijo drugačnega, za konec pove Anja, ki pravi »da naj pridemo končni izdelek obiskovalci pogledati kar sami.« Pri tem naj še dodamo, da bodo praznično obarvani Črni piko na i dodale praznične lučke, ki jih bodo prižgali v četrtek, 5. 12. 2019, ko bo potekala tudi krasitev odra in novoletnih jelk, ki jim boste lahko okraske dodajali ves december.

Preberite tudi: V Slovenj Gradcu bodo v praznični december vstopili z nekaterimi novostmi in bogatim programom (VIDEO).

Takšna venca so izdelali v zadnjih dveh letih, kakšen je letošnji pa, kot pravi Anja, boste morali preveriti sami, z obiskom Črne.

Dogodki