Črna na Koroškem vabi z novo ferato

V Črni na Koroškem bodo danes odprli novo zavarovano plezalno pot oz. ferato, ki bo plezalce iz Črne vodila vse do začetne točke za adrenalinske spuste Olimpline. To je že druga takšna pridobitev v občini v zadnjem letu in tudi na novi ferati si v Črni obetajo dober obisk. Obisk lani odprtih dveh ferat v Mučevem namreč presega vsa pričakovanja.

Ferata na Olimpline je tretji projekt občine in Planinskega društva Črna na Koroškem, s katerim želijo postaviti Črno na zemljevid privlačnih gorsko-turističnih destinacij.

Pred dvema letoma so odprli 1260 metrov dolgo jeklenico za adrenalinske spuste Olimpline, ki adrenalinske navdušence ponese z Navrškega vrha prek Črne do pristajališča ob črnjanskem smučišču. Lani so nato odprli dve ferati v Mučevem pri Žerjavu, ki sta že v prvih tednih privabili številne obiskovalce, letos pa se zelo dober obisk nadaljuje, je na zadnji novinarski konferenci povedala županja Občine Črna na Koroškem Romana Lesjak.

FOTO: FB Romana Lesjak. Odprtje nove ferate danes ob 13. uri ob vstopu v ferato, cesta iz centra Črne proti Koprivni. Vabljeni, da se je udeležite tudi vi.

Ob novi ferati, ki vodi do starta jeklenice Olimpline, pa v Črni poudarjajo, da Črna postaja največji “feratski center” v Sloveniji s feratami vseh težavnosti. Nova ferata na Olimpline je prava hribovska ferata, ki daje občutek doživetja gorskega sveta tako po svoji izpostavljenosti kot po dolžini, s poti pa ponuja lepe razglede na kraj in okolico, so sporočili iz črnjanske občine in planinskega društva.

Za vstop v ferato je potrebnih kakšnih 20 minut hoje iz središča kraja po cesti, ki vodi v Koprivno. Za plezanje v ferati pa bo nato povprečen obiskovalec ferat potreboval od tri do štiri ure. V tem času bo premagal okoli 1700 metrov dolžine in okoli 550 višinskih metrov.

Ferata je postavljena tako, da ima njena osnovna varianta težavnostno oceno C in jo torej zmorejo tudi manj vešči in povprečno telesno pripravljeni posamezniki, v sami ferati pa je več odvodov z oceno D in E, en pa tudi z oceno F. V vsakem primeru je za vstop v ferato obvezna uporaba predpisane opreme, poudarjajo v Črni. Izstop iz ferate je urejen na zgornji postaji jeklenice Olimpline, s katero se lahko obiskovalci spustijo v dolino, lahko pa se v dolino odpravijo tudi peš.

Ferato je postavilo podjetje Karbida iz Gornjega Grada, občina pa je za naložbo namenila okoli 70.000 evrov. Današnje odprtje ferate je del dogajanja ob letošnjem 66. Koroškem turističnem tednu, ki se v Črni zaključuje v nedeljo.

Dogodki