Črna na Koroškem prejela naziv “Planetu Zemlja prijazna občina”

Društvo Planet Zemlja že 10. leto zapored organizira vseslovenski natečaj “Planetu Zemlja prijazna občina”, med katerimi je laskavi naziv prejela tudi občina Črna na Koroškem.

Na natečaju je doslej sodelovalo že več kot 150 slovenskih občin. Tudi letos so v okviru sejma Narava – Zdravje, v četrtek na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani podelili nazive in priznanja občinam, ki so v preteklem letu (od jeseni do jeseni) pokazale najboljši odnos do okolja. Slovesnosti se je udeležil tudi minister za javno upravo Rudi Medved, ki je zbrane uvodoma nagovoril, občinam pa podelil nagrade.

Nazive je letos prejelo 6 občin (med njimi si prvo mesto v kategoriji 6 delita dve mestni občini), priznanja pa so bila podeljena občinam, ki so za las “zgrešile” naziv in so po ocenah komisije zelo dobre. Priznanja so prejele: občina Dol pri Ljubljani, občina Sevnica in občina Izola. Naziv »Planetu Zemlja prijazna občina« pa so prejele: občina Razkrižje, občina Črna na Koroškem, občina Ljutomer, občina Brežice in občina Krško ter mestni občini Velenje in Ljubljana.

Projekt je namenjen 212 lokalnim skupnostim v Sloveniji, s ciljem merjenja učinkovitosti upravljanja okoljskih problematik in kakovosti bivanja občank in občanov. Lokalne skupnosti lahko namreč s svojimi odločitvami in pristojnostmi neposredno vplivajo na stanje okolja, hkrati pa zaradi razpršenosti veliko takih odločitev ne zbudi pozornosti strokovne in zainteresirane javnosti. Eden od glavnih ciljev analize njihovih aktivnosti na kar 12 različnih področjih in nagrajevanje najboljših – kot primerov dobre prakse –  je ozaveščati in motivirati lokalne skupnosti, da svoje odločitve sprejemajo s strateškim razmislekom o stanju okolja in kakovosti bivanja v njihovi občini. 

Minister Medved je v nagovoru povedal, da vse občine, ne le tiste, ki se odločajo za ta preizkus, želijo biti prijazne planetu Zemlja. »Planet Zemlja smo ljudje in občine smo ljudje. Želimo živeti v prijetnem okolju, vsakdanji utrip v posameznem okolju pa lahko polepšamo z malenkostmi« ter dodal, da planetu Zemlja prijazna občina, je prijazna tudi za občane. Po njegovem mnenju lahko svojo občino naredijo prijazno ljudje, ki v njej živimo.

Pri natečaju sodelujejo številne strokovne institucije, med njimi tudi: NIJZ, Zavod za gozdove RS, Erudio, Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano, Inštitut Wcycle, ZRMK, Zavod RS za varstvo narave ter Slovensko meteorološko društvo.

BESEDILO: GOV.SI

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije