Črna: Miklavž je s svojim obiskom razveselil najmlajše (FOTO)

Na predvečer svojega godu sv. Miklavž s spremstvom hodi od hiše do hiše in prinaša pridnim otrokom darila, porednim pa šibe. Otroke na Slovenskem tradicionalno obdaruje s sadjem in slaščicami. V sprevodu pa ga običajno spremljajo tudi angeli ali parklji. Miklavž pa so se najmlajši že podnevi razveselili v Črni na Koroškem.

Sv. Miklavž oziroma sv. Nikolaj, ki je bil škof v Mali Aziji in je umrl v prvi polovici 4. stoletja, je vse od 11. stoletja postajal zelo priljubljen svetnik tako na območjih, kjer se je razširilo vzhodno krščanstvo, kot na območjih z zahodnim krščanstvom. Po legendah je bil velik čudodelnik in učinkovit zavetnik šolarjev in študentov, mornarjev in brodnikov, ponekod tudi splavarjev, mlinarjev, žagarjev in drvarjev.

Po ljudskem izročilu Miklavž na predvečer svojega godu obišče otroke in jim pustil drobna darila. Po izročilu so otroci darila prejeli zvečer, ko so odmolili. Kot njegovi najpogostejši spremljevalci nastopijo liki angelov in parkljev, poleg njih pa lahko na posameznih območjih in v različnih obdobjih tudi drugi likii.

Ponekod otroci na predvečer svetnikovega godu po izročilu pustijo na mizi peharčke ali krožnike in verjamejo, da jim bo sv. Miklavž ponoči v njih pustil pomaranče, suho sadje in sladkarije.

Miklavž pa je danes že razveselil številne otroke, med drugim jih je obiskal tudi v Črni na Koroškem, kjer so se lahko z njim tudi fotografirali. Olimpijsko vas pa so obiskali tudi Solčavski tajflni, parkeljni iz Zgornje Savinjske doline, ki potujejo po parkljevanjih po Sloveniji in na Hrvaškem.

Miklavža so na obisk povabili tudi nekateri trgovski centri, medtem ko so Miklavževi sprevodi zaradi epidemije covida-19 po večini države tudi letos odpadli.