Search
Close this search box.

Črna, kraj dobrih zgodb: Praznično vzdušje kot še nikoli

Na današnji novinarski konferenci, ki je potekala z namenom, da po tem, ko se je o Črni na Koroškem v preteklih mesecih poročalo predvsem v luči poplav, kraj na naslovnice ponovno postavimo z dobro zgodbo. Z zgodbo, ki nakazuje močno voljo in dobra dela, ki so bila v tem času postorjena ter pozitivnim pogledom v prihodnost. Nobenega dvoma ni, da je ta za Črno svetla, na kar nakazuje tudi praznično dogajanje in vzdušje, ki se je te dni v kraju že pričelo – še bolj srčno in povezano kot v letih poprej.

Županja Občine na Koroškem Romana Lesjak je ob pričetku novinarske konference predstavila popoplavna prizadevanja: “V Črni se želimo čim prej vrniti v normalno življenje. V tej smeri delujemo že vse od trenutka, ko smo pričeli z intervencijskimi deli. Kljub odpravljanju materialne škode namreč nismo pozabili tudi na kulturno dogajanje in dejstvo, da je treba nahraniti dušo. Čeprav smo v Črni, ni vse tako črno. Pred nami je svetla prihodnost in verjamem, da bo Črna kmalu še lepša, kot je bila. Preden nam to v celoti uspe, pa mora biti na ravni države sprejet prepotreben sanacijski program. Šele takrat bodo ljudje lahko začutili zadovoljstvo in bo bojazen, ki v ljudeh ta trenutek še tli, minila.” 

Čeprav bo, kot je omenil tudi Jani Hercog, predsednik Turističnega društva Črna, kar nekaj dela potrebnega tudi na področju turizma, to nikakor ne pomeni, da Črna že v tem trenutku ne nudi pestre turistične ponudbe. “Želimo si, da ljudje ob omembi Črne na Koroškem ne pomislijo na kraj, ki naj bi bil zaradi posledic ujme še vedno razdejan ali odrezan od sveta, saj ni tako. Daleč od tega. Ceste so urejene, telefonske in internetne povezave delujejo, težav z elektriko ni, gostinska ponudba je normalno dostopna. S svojo turistično ponudbo tako vabimo vse, ki iščejo oddih v neokrnjeni naravi in nepozabna doživetja – tako zimska kot letna. V tem trenutku že zasnežujemo smučišče Črna, potekajo priprave na Gradove Kralja Matjaž, ureja se proga za tek na smučeh, možen bo zimski spust po Olimplinu, in kar je v tem trenutku najpomembnejše, obeta se nam pester praznični program.”

Ivanka Šušel, predsednica Zveze kulturnih društev Črna je izpostavila, da je kultura tista, ki združuje in daje priložnost, da pozabimo na težave. “Tako smo že kmalu po avgustovskih poplavah organizirali prve dogodke, med njimi tudi branje poezije z Anjo Golob z naslovom Naj nas ne poplavi voda, ampak poezija. Od takrat se v Črni vrstijo številni drugi dogodki, pri katerih dajemo poseben pomen najbolj ranljivi starostni skupini – otrokom, ki so vse od poplav v stiski in strahu pred tem, kaj lahko prinese naslednje večje deževje. Z zabavnim programom si tako prizadevamo predvsem, da na njihove obraze vrnemo nasmeh in da v polni meri spet zaživijo brezskrbno otroštvo.”

Katja Gole, predstavnica Črjanskega raja, ki si bo ravno te dni nadel praznično preobleko in postal Božičkov raj, je na novinarski konferenci predstavila dogajanje v nekdaj podružnični šoli, ki v koščku neokrnjene narave nudi prostor za mirno, a hkrati pestro življenje. “Izvajamo tabore, delavnice in druge dejavnosti namenjene otrokom. V sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine smo to poletje v deželi kralja Matjaža gostili otroke iz socialno ogroženih družin, k nam pa se ponovno vračajo že ta petek, ko se bodo v Božičkovem raju prelevili v njegove pomočnike. Naj gre za večdnevni tabor ali enkraten obisk novega Božičkovega doma, obljubljamo doživetje, ki si ga bodo otroci zapomnili do konca življenja. Od nas bodo odšli v prepričanju, da Božiček res obstaja. Otroci bodo na lokaciji plesali, poslušali pravljice starke Zime, se sladkali s palačinkami in vročo božičkovo čokolado, izdelovali voščilnice …”.

Na koncu je nekaj besed podal še Boštjan Gorenšek, predstavnik skupine, ki je že v času korone ponudila prav posebno božično doživetje pod imenom Pisma Božičku. “Že takrat je v nas vzklila želja, da nekje in nekoč zaživi Božičkovo domovanje. Kje drugje kot na severu naše države, v Črni na Koroškem, vse z namenom, da otrokom povrnemo nasmeh na obraz. Po poročilih Zveze prijateljev mladine in TOM telefona je namreč otrok, ki še danes doživljajo stisko in imajo občutek, da se nimajo s kom pogovarjati, veliko. V praznični Črni na Koroškem bodo tako lahko otroci iz celotne Sloveniji začutili toplino in prijaznost krajanov, uživali v odličnem prazničnem programu s številnimi koncerti in aktivnostmi, ki so bile zasnovane ravno z mislijo nanje, in se ne nazadnje srečali z Božičkom. Do tja jih bo popeljali čudovita zimska kulisa, kjer bodo sredi prostranih gozdov v temi zagledali čudovito okrašeno hišico, pred in v njej pa doživeli številna presenečenja. Mislimo, da temu doživetju v Sloveniji ne bo para. V okviru projekta bomo tudi letos izdali božične pravljice vilina Tjana. Do sedaj smo z njimi obdarili že 37.000 otrok, v letošnjem letu pa bo teh kar 32.000. Gre predvsem za otroke iz Koroške, Savinjske in drugih v poplavah prizadetih območij.”

Verjamemo, da bo v Črno letos prišlo veliko ljudi iz vseh koncev Slovenije in ravno tu doživelo praznični utrip, po katerem vsi letos še toliko bolj hlepimo. Prva priložnost se ponuja že konec tega tedna. V petek, 8. decembra, bo na odru pred Kulturnim domom Črna potekala otvoritev Božičkovega domovanja.

Obiskovalci bodo lahko prisluhnili Niki Zorjan, Roku BQL in Lini Rahne. V soboto bo na koncertni oder stopil Dejan Dogaja, v nedeljo pa bosta najmlajše razveseljevali Romana Kranjčan in Damjana Urh z Miškolinčkom. Skozi cel vikend pa bodo mladi in mladi po srcu po predhodni rezervaciji lahko obiskali tudi Božičkov raj, kjer jih čaka nepozabno doživetje – druženje z Božičkom. Več o programu in doživetju najdete TUKAJ.

Dobrodošli in se vidimo!

Dogodki

Na današnji novinarski konferenci, ki je potekala z namenom, da po tem, ko se je o Črni na Koroškem v preteklih mesecih poročalo predvsem v luči poplav, kraj na naslovnice ponovno postavimo z dobro zgodbo. Z zgodbo, ki nakazuje močno voljo in dobra dela, ki so bila v tem času postorjena ter pozitivnim pogledom v prihodnost. Nobenega dvoma ni, da je ta za Črno svetla, na kar nakazuje tudi praznično dogajanje in vzdušje, ki se je te dni v kraju že pričelo – še bolj srčno in povezano kot v letih poprej.