Search
Close this search box.

Črjanski raj uradno odprl svoja vrata: Načrtujejo različne tabore, delavnice in šole v naravi (FOTO)

V petek so v Črni na Koroškem namenu predali novo turistično lokacijo, ki jo je najemnica Katja Gole poimenovala Črjanski raj. Gre za prenovljeno stavbo nekdanje podružnične šole v Koprivni, v kateri bo lahko prenočilo do 30 oseb, načrtujejo pa različne tabore, delavnice in šole v naravi.

Butična, zelena idila, ki so jo poimenovali Črjanski raj, se skriva nedaleč od Črne na Koroškem, v neokrnjeni naravi doline Koprivna. V nekdanji podružnični šoli je Občina Črna na Koroškem s pomočjo Geoparka Karavanke in EU sredstev iz programa Interreg, v okviru projekta NaKult, obnovila in uredila prostore – skupno ležišče z desetimi posteljami, kuhinjo in sanitarne prostore s kopalnicama, ter kupila opremo za izvajanje različnih aktivnosti, povezanih z opazovanjem in preučevanjem naravnih pojavov in značilnosti območja, s tradicionalnimi običaji, obrtmi in kulturno dediščino ter zdravim in aktivnim življenjem v neokrnjeni naravi. Na razpolago so gorska kolesa, oprema za pohodništvo in planinarjenje ter šotori za kampiranje.

Občina je iskala najemnika, ki bi se lotil celovitega razvoja doživljajskih programov in hkrati upravljal s stavbo v celoti. V začetku letošnjega leta je bil objavljen javni razpis, na katerega je prispela zgolj ena vloga. Nanj se je prijavila Katja Gole, ki si je, kot je dejala, skupaj z razširjeno družino zadala precej visoke cilje.

V objektu so uredili dodatna ležišča, končno število bo okoli 30 postelj. V delu objekta je prenovljen apartma s šestimi ležišči in savno, ki bo služil tudi za bivanje učiteljev/spremljevalcev učencev in dijakov. Na lokaciji se bodo odvijali številni programi.

FOTO: Katja Gole

Konec junija se pričnejo izvajati doživljajski tabori »V deželi kralja Matjaža«, na katerih bodo otroci doživeli pristne, nepozabne počitnice. Rdeča nit taborov bo spoznavanje legende o kralju Matjažu, ki bo zadnji dan obiskal počitnikarje in za vsakega otroka posebej posnel personalizirano pravljico.

Udeleženci bodo planinarili, kolesarili, nabirali zelišča, kuhali sokove, spoznavali delo na kmetiji, uživali v adrenalinskem parku, odkrivali vodne poti v okolici, se družili z živalmi in bajeslovnimi bitji na tem območju, slikali, risali, s profesionalnimi teleskopi opazovali nebo nad nami – skratka šest dni bodo uživali v kraljevem raju. Vse dejavnosti bodo vodili usposobljeni mentorji, med njimi tudi gozdni pedagoginji.

Eden izmed programov, ki ga ponujajo so tudi delavnice za učitelje in vzgojitelje na temo gozdne in vodne pedagogike.

Od septembra naprej bodo gostili šole v naravi. Pestri, strokovno pripravljeni programi vključujejo vsebine iz geologije, naravoslovja, astronomije, geografije. Na voljo bodo tudi programi tehničnih smeri, kot so izdelava iz lesa in kovine, dodali bodo še smer elektronike in elektrotehnike. Stremeli bodo k temu, da bo čim več vsebin potekalo v naravi in okolici objekta.

Dejavnost bodo usmerili tudi v tako imenovane team buildinge. “Vse več je skrhanih odnosov med sodelavci. Neformalna druženja pa sodelavce povežejo in zgladijo vrzeli,” ob tem dodaja Katja Gole.

V Črjanskem raju se, sodeč po programu, obeta prava zabava v okolju, kjer bolj poredko mimo pripelje kak avtomobil. Za udeležence celodnevnega programa so pripravili številne športne aktivnosti (odbojka, košarka, nogomet), slabi dve uri dolg pohod na avstrijsko stran, do Luškega stana, od koder je čudovit razgled vse do Triglava. Ena od znamenitosti, ki je le streljaj od lokacije, je znamenita črna Marija, ena izmed štirih v Evropi. V dolini Koprivne izvira reka Meža, ki mimo lokacije teče kot povsem bister gorski potok. Do izvira se obiskovalci še posebej radi napotijo, prav tako tudi k »Žegnanmu koritu«, iz katerega teče zdravilna voda, ki je še posebej blagodejnega učinka za »prave fante«. Predstavnice nežnejšega spola pa si jo nanašajo na obraz, saj naj bi iz tega korita tekel eliksir mladosti.

Na lokaciji je tudi profesionalno ozvočenje, ki proti popoldnevu spodbudi marsikateri pevski talent. Še posebej zanimiv dogodek pa je srečanje s kraljem Matjažem, ki si bo izmed udeleženk izbral svojo Alenčico. Programi polni smeha in zadovoljstva, ki se lahko tudi prilagajajo željam in prioritetam udeležencev.

Za več informacij jim lahko pišete na elektronski naslov črjanski.raj@gmail.com ali jih pokličete na 040 188 130. Vse aktualne novice o dogajanju pa najdete tudi na njihovi Facebook strani TUKAJ.

FOTO: Katja Gole

V Črjanskem raju, ki se nahaja v območju Geoparka Karavanke, bodo skozi vse leto potekale izobraževalne delavnice z različnimi tematikami, za različne ciljne skupine. Črjanski raj je tudi ena od lokacij, katere se bodo poslužili pohodniki, ki se bodo podali na več kot 260 km dolgo pot okoli Geoparka Karavanke.

“Prepričani smo, da bo lahko med številnimi aktivnostmi, ki jih ponujata Črjanski raj in Črna na Koroškem, kot na novo prebujena gorska adrenalinska destinacija, vsak našel nekaj zase, za svojo družino, sodelavce, učence in prijatelje,” meni Katja Gole, ki dodaja: “Prijazno vabljeni v Črno na Koroškem in Črjanski raj v Koprivni.”

FOTOGALERIJA

Dogodki

V petek so v Črni na Koroškem namenu predali novo turistično lokacijo, ki jo je najemnica Katja Gole poimenovala Črjanski raj. Gre za prenovljeno stavbo nekdanje podružnične šole v Koprivni, v kateri bo lahko prenočilo do 30 oseb, načrtujejo pa različne tabore, delavnice in šole v naravi.