Search
Close this search box.

Conde Nast Traveller Slovenijo umestil med 10 najbolj trajnostnih destinacij za leto 2021

Ameriška popotniška revija Conde Nast Traveller je Slovenijo uvrstila na seznam 10 najbolj trajnostnih destinacij na svetu in jo priporočila za obisk v letošnjem letu, so danes sporočili iz Slovenske turistične organizacije (STO).

Po izboru prestižnega medija in urednice za področje trajnosti Juliet Kinsman je Slovenija umeščena med 10 top priporočenih destinacij oz., kot navajajo v članku, namigov za pobeg s “pozitivnim učinkom”. Slovenija je v članku izpostavljena s sliko blejskega otoka in predstavljena kot srednjeevropska država z izjemnim naravnim bogastvom, slikovito pokrajino in številnimi znamenitostmi, so navedli v STO.

Urednico je še posebej navdušila Ljubljana kot gostoljubno in pešcem prijazno mesto ter priljubljena destinacija za trajnostno naravnan oddih. Članek poudarja visok delež zaščitenosti pokrajine Slovenije, ki jo odlikuje razgibanost in raznolikost, vse od alpskih vrhov, pragozdov, kraških planot, vinogradov in termalnih voda Panonske nižine do slovenske obale.

Za načrtovanje obiska Slovenije bralcu priporoča Zeleno shemo slovenskega turizma, nacionalni program in certifikacijsko shemo, s katero STO šest let sistematično pospešuje uvajanje trajnostnih poslovnih modelov v turizmu.

“Izpostavitev Slovenije kot trajnostno usmerjene turistične destinacije v tako pomembnem svetovnem mediju je velik uspeh in je rezultat dolgoletnega aktivnega in sistematičnega pospeševanja trajnostnega turizma ter sodelovanja z vplivnimi tujimi medijskimi hišami,” je ob tem zapisala direktorica STO Maja Pak.

Članek po njenih besedah predstavlja odlično promocijo Slovenije, še posebej ker prispeva k dodatnemu globalnemu pozicioniranju Slovenije kot ene od vodilnih v trajnostnem turizmu, kar bo ena od ključnih prednosti obnove turizma po pandemiji covida-19.

V Sloveniji že vrsto let uspešno razvijamo in promoviramo trajnostni turizem, kar predstavlja dober kapital za ponovni zagon turizma po epidemiji, ki bo poleg zagotavljanja varnosti in higienskih standardov temeljil prav na trajnosti. Slovenija je na področju trajnostnega razvoja turizma v mednarodnih strokovnih krogih prepoznana kot primer dobre prakse, predvsem zaradi večkrat nagrajene Zelene sheme slovenskega turizma, katero izpostavlja tudi članek v Conde Nast Traveller,” je dodala Pakova.

Na seznam najbolj trajnostnih destinacij letošnjega leta so se poleg Slovenije uvrstile še Kostarika, Finska, Grčija, Škotska, Palau, Malavi, Portugalska, Havaji in Butan.

Slovenija je po navedbah STO v zadnjem času pritegnila pozornost številnih uglednih svetovnih turističnih in drugih medijev, ki so bodisi Slovenijo kot celoto bodisi njene posamezne destinacije uvrstili na sezname priporočenih krajev in turističnih ponudnikov oz. produktov, vrednih pozornosti in obiska.

V nedeljo je britanski medij The Sun Slovenijo umestil na drugo mesto priporočenih destinacij za potovanja, ko bodo le-ta spet mogoča, izbor pa prav tako temelji na trajnostnih potovanjih in okolju prijaznih počitnicah. Oktobra lani je ameriški medij Forbes Slovenijo uvrstil med 20 priporočenih destinacij za potovanja v letu 2021, britanski založnik Lonely Planet je v drugi izdaji priljubljenega seznama priporočenih destinacij (Ultimate Travel List) Bled umestil med 10 destinacij, ki nudijo edinstvena in nepozabna doživetja, Conde Nast Traveller pa je Slovenijo že lani septembra postavil na prvo mesto med najbolj zaželenimi destinacijami leta 2021. V preteklem tednu sta Financial Times in The Guardian Slovenijo umestila med top potovalne destinacije za leto 2021, Lonely Planet pa je Ljubljano uvrstil med osem najbolj trajnostno naravnanih mest na svetu.

“S tovrstnimi objavami vodilnih svetovnih medijev se krepi pozicija Slovenije kot prepoznavne in zaželene trajnostne in odgovorne destinacije za edinstvena doživetja,” pravijo v STO.

Ameriška popotniška revija Conde Nast Traveller je Slovenijo uvrstila na seznam 10 najbolj trajnostnih destinacij na svetu in jo priporočila za obisk v letošnjem letu, so danes sporočili iz Slovenske turistične organizacije (STO).