Search
Close this search box.

Članstvo SD za kandidate za predsedniško mesto predlaga Lokarjevo, Prednika in Fajonovo

Članice in člani SD so v sklopu evidentiranj za mesto predsednice oz. predsednika SD predlagali vidno članico stranke Sonjo Lokar, evropsko poslanko in predsedujočo SD Tanjo Fajon in poslanca Janija Prednika. Kongres bo predvidoma potekal 10. oktobra in bo prvi digitalni politični dogodek takšnih razsežnosti v Sloveniji, so sporočili iz stranke.

Za podpredsednico SD je evidentiranih 11 kandidatk, in sicer Nuška Gajšek, Neva Grašič, Meira Hot, Ljubica Jelušič, Mojca Kleva Kekuš, Vesna Kolarič, Damijana Škrlj, Dominika Švarc Pipan, Živa Vidmar, Martina Vuk in Ljubica Zgonec Zorko. Za članico predsedstva stranke pa je bilo evidentiranih 15 kandidatk.

Evidentirane bodo povabili, naj podajo soglasje in tako tudi uradno postanejo kandidatke in kandidati za vodenje SD ter preostale nadomestne funkcije. “Odziv v procesu evidentiranja je znak dobro organiziranega, motiviranega in aktivnega članstva, ki želi odprto, javno in kritično soočenje mnenj, vizij ter pogledov na vlogo, položaj in delo Socialnih demokratov v slovenskem političnem prostoru,” so pojasnili v stranki.

Za vse kandidatke in kandidate bodo v mesecu pred kongresom organizirali javna soočenja v vseh večjih središčih Slovenije. Na ta način želijo članicam in članom zagotoviti najboljše pogoje za odločitev o tem, “kdo je oseba, ki lahko s svojim vodenjem uresniči socialdemokratski program, na volitvah premaga Janeza Janšo in prevzame vodenje napredne rdeče-zelene slovenske vlade”.

SD bo tokrat prvič organizirala digitalni kongres, tudi glasovanje bo potekalo na daljavo. Kot so poudarili v stranki, gre za svojevrstno inovacijo v slovenskem političnem prostoru. “To ni le organizacijski premik, ampak tudi politično stališče o nujnosti uvedbe elektronskih volitev in digitalizacije upravljanja države,” so poudarili.

Kot so še navedli v SD, so na lanskem kongresu v Velenju začeli proces programske prenove z izhodišči za nov program. Na letošnjem pa bodo programsko prenovo nadaljevali z ambicijo, da se okrepijo z idejami, ljudmi in rešitvami, ki Sloveniji v spremenjenih okoliščinah omogočajo preboj med najboljše države sveta.

Evropska poslanka in podpredsednica SD Tanja Fajon je vodenje SD prevzela po tistem, ko je prejšnji predsednik Dejan Židan po šestih letih vodenja stranke 28. maja odstopil. Menjavo v vodstvu je označil kot enega od korakov, ki bi SD lahko pomagala k napredovanju v vodilno stranko.

Dogodki