Search
Close this search box.

Člani DPM Metlika osvojili laskavi naziv “Naj projekt 2020”, uspešni tudi Korošci

Zveza slovenske podeželske mladine je danes pripravila zaključno prireditev, ki je potekala v živo preko spleta. Na dogodku so med drugim razglasili tudi zmagovalce natečaja "Naj projekt podeželske mladine 2020." Zmagala je "Belokranjska pravljica".

Navzoče so na virtualni prireditvi pozdravili pomembni deležniki iz sveta kmetijstva, in sicer minister za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano – dr. Jože Podgoršek, predsednik KGZS – Roman Žveglič, predsednik Zadružne zveze Slovenije – Borut Florjančič in predsednica ZSPM Anja Mager.

Letošnji izbor so bili pri Zvezi slovenske podeželske mladine zaradi neugodnih razmer primorani izpeljati malo drugače, preko spleta. V obliki video predstavitev so se širši javnosti predstavila društva, ki jim je strokovna komisija dodelila največ točk. Med petimi finalisti, ki jih je izbrala strokovna komisija, pa so bili Korošci, in sicer članice in člani DPM Mežiška dolina, ki so na koncu osvojili 5. mesto.

“Spletno glasovanje je bilo v projekt vpeljano z namenom širjenja video predstavitve društev, njihovih projektov in idej med kar največjim krogom ljudi, promocije kmetijstva ter mladih s podeželja, s tem pa njihovega poguma in inovativnih idej,” so pojasnili pri ZSPM. 

Končni rezultati so bili sestavljeni iz 60% točk javnega glasovanja in 40% točk strokovne komisije. Podeljenih je bilo 6.600 spletnih glasov. Z 2650 prejetimi glasovi je zmagalo DPM Metlika. Odločilni so bili namreč glasovi s spleta, saj je strokovna komisija DPM Metlika in DPM Kalček dodelila enako število točk.

Končni vrstni red:

  • »Belokranjska pravljica« (DPM Metlika)
  • »Povezovanje generacij« (DPM Kalček)
  • »Back to the future« (DPM Loška dolina)
  • »Kanček lepega sveta« (DPM Spodnje Podravje)
  • »Korošci avžvamo grta pa dovta« (DPM Mežiška dolina)

DPM Metlika je edino in s tem nepogrešljivo društvo v belokranjski regiji. Poleg udeležbe na dogodkih ZSPM se lahko pohvalijo tudi z organizacijo lastnih dogodkov na zares visokem nivoju. Eden izmed njih je Kmečki praznik v sklopu katerega potekajo »vsem dobro poznane« mokre kmečke igre. Pravijo, da so vsestranski, marljivi in povezani, kar dokazujejo tudi z aktivno medsebojno pomočjo na njihovih kmetijah. Pred kratkim so si uredili tudi svoj društveni prostor, ki so ga poimenovali kar »Štala«. V njem kujejo načrte za nove prihajajoče projekte. Medse radi povabijo tudi člane ostalih društev podeželske mladine, katere vedno pogostijo z znamenito Belokranjsko pogačo. Oglejte si zmagovalno »Belokranjsko pravljico« in spoznajte DPM Metlika!

VIDEO: DPM Metlika

Članice in člani DPM Mežiška dolina so se snemanja lotili s polno mero humorja, a hkrati resnosti in strokovnosti. Sami sebe opišejo kot dobrovoljno mladino, ki je vedno pripravljena priskočiti na pomoč, hkrati pa tako med mlade in mlade po srcu želijo širiti zavedanje, kako pomembna sta podeželje in kmetijstvo v vsakdanu prav vsakega izmed nas. Svojo video predstavitev so posneli v dveh delih – prvi del si lahko pogledate kar na njihovem društvenem FB profilu, z drugim delom pa so se potegovali za naziv “NAJ PROJEKT podeželske mladine 2020”. K snemanju so povabili tudi Anza in Mici, zabavna voditelja z zadnjih državnih kmečkih iger na Poljani.

Video – DPM Mežiška dolina

Dogodki

Zveza slovenske podeželske mladine je danes pripravila zaključno prireditev, ki je potekala v živo preko spleta. Na dogodku so med drugim razglasili tudi zmagovalce natečaja "Naj projekt podeželske mladine 2020." Zmagala je "Belokranjska pravljica".