Search
Close this search box.

Civilna iniciativa zbrala več kot 31.000 podpisov proti testiranju otrok. Težave s samotestiranjem pričakujejo tudi v zvezi srednjih šol

V zvezi srednjih šol ob uvedbi obveznega samotestiranja dijakov v šolah prihodnji teden pričakujejo težave, ker nimajo prostorov za samotestiranje niti za osamitev "pozitivnih" dijakov, je za STA povedala predsednica zveze Fani Al Mansour. Na Sviz se že obračajo številni starši, tudi z napovedmi, da samotestiranja svojih otrok ne bodo dopustili.
Fotografija je simbolična

Po novem vladnem odloku za zamejitev širjenja covida-19 bo samotestiranje učencev in dijakov od 15. novembra potekalo trikrat na teden v prostorih vzgojno-izobraževalnih zavodov. Predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov ter ravnateljica Strokovnega izobraževalnega centra Ljubljana Fani Al Mansour je za STA povedala, da takrat pričakujejo, da bo nastal velik problem.

V šolah so namreč po njenih besedah že zdaj opozarjali, da nimajo primernega prostora, kjer bi dijaki to izvajali. Poleg tega šole različno začenjajo pouk. Pri njih se bodo morali pri frekvenci 700 dijakov ti samotestirati v matičnih učilnicah. To se jim zdi še nekako sprejemljivo, vendar, kakor hitro bo dijak pozitiven na hitrem testu, ne vedo, kam bi ga dali. Še posebej, ker veliko dijakov prihaja iz osrednje slovenske regije ali pa še dlje.

“Nimamo prostora, da bi izvajali samotestiranje, niti prostora, da bi takšne dijake osamili in jih nekam umaknili. Ali bodo na starše, ki jih bodo prišli iskat, čakali na hodnikih,” se sprašuje Al Mansourjeva. Ob tem je pripomnila, da so na te stvari pristojne opozarjali že prej in dosegli spomladi konsenz, da se samotestiranje izvaja doma in da le zdravi dijaki pridejo v šolo.

V srednjih šolah po njenih navedbah pričakujejo težave tudi zaradi obveznega nošenja mask. Dijaki so že do zdaj upoštevali nošenje mask, problem nastane, ko to postane obveza,” je dejala. Omenila je dopis starša dijaka, v katerem je vrhovno sodišče 8. oktobra presodilo, da za izrekanje prekrškovnih sankcij zaradi opustitve nošenja mask ni zakonske podlage in da šola dijakov ne more siliti v nošenje mask, ker jih ne morejo kaznovati. Učitelji jih lahko samo prosijo, da upoštevajo navodila. “Tistega, ki to ne upošteva, ne morem poslati od pouka,” je dejala.

Zveza bo sicer v torek s svojimi stališči seznanila ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Pričakujejo, da jim bodo prisluhnili in razumeli stisko pedagogov, staršev in otrok, ki se bodo s tem soočali, je še dodala predsednica zveze srednjih šol.

“Številni starši že intervenirajo, zlasti kar se tiče obveznega samotestiranja otrok, tudi z napovedmi, da tega ne bodo dopustili. Po natančnejši analizi tega odloka je zanesljivo mogoče ugotoviti, da se je ponovila zgodba iz preteklosti, ko so bili nekateri ukrepi, ki zadevajo veliko število ljudi, skrajno slabo domišljeni,” je za STA dejal glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj.

V odloku so po njegovih navedbah celo napačna sklicevanja na napačne člene in nedorečenosti, ki onemogočajo jasno ravnanje tistih, ki so jim ukrepi naloženi, v tem primeru učiteljstvo. To bo po Štrukljevem prepričanju očitno skupaj z ravnatelji ostalo na “brisanem prostoru”. “Povsem nejasne so obveznosti, kaj lahko, kaj smejo in kaj ne smejo, kako ravnati v primerih, ko bodo starši zavračali tisto, kar je oblast zapisala kot obvezno, to je samotestiranje,” je poudaril.

Opozoril je še, da obstajajo pomembne vsebinske razlike med okrožnico ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki so jo dobile šole, in samim odlokom, denimo glede nadzora nad samotestiranjem.

V sindikatu pričakujejo, da bo šolska oblast kot soavtor novih ukrepov zaščitila učiteljstvo in da se bo postavila v njihovo bran.

Civilna iniciativa Otrok ne damo pa je v spletni peticiji zbrala več kot 31.000 podpisov proti testiranju otrok na novi koronavirus. Šola dokazano ni in ne more biti generator okužb, zato je testiranje otrok prekomeren in neustaven ukrep, ki posega v najgloblje pravice otrok, ki jim mora biti zagotovljena nedotakljivost človeške, telesne in duševne celovitosti,” so zapisali.

Dogodki

V zvezi srednjih šol ob uvedbi obveznega samotestiranja dijakov v šolah prihodnji teden pričakujejo težave, ker nimajo prostorov za samotestiranje niti za osamitev "pozitivnih" dijakov, je za STA povedala predsednica zveze Fani Al Mansour. Na Sviz se že obračajo številni starši, tudi z napovedmi, da samotestiranja svojih otrok ne bodo dopustili.