Search
Close this search box.

Cirkus Kellners navdušil Korošce s predstavo brez živalskih točk

Cirkus Kellners Korošci že poznajo, saj naše kraje obišče skoraj vsako drugo leto. Tudi letošnji junij preživljajo na Koroškem. Ustavili so se že na Muti, v Vuzenici in Dravogradu, mi pa smo jih ujeli na Ravnah na Koroškem.

Družina Kellner se ukvarja s cirkuško dejavnostjo že vsaj 6 generacij in več kot 300 let. Že vrsto let prihajajo v Slovenijo, kjer so doslej odigrali že 45 sezon predstav. Šele zadnjih 8 let nastopajo v lastnem šotoru, prej so gostovali v različnih dvoranah. Spremembo je uvedel sedanji direktor Filip Kellner: “Žena prihaja iz cirkuške družine in ko se nama je rodila hčerka, nihče izmed starih staršev ni želel zamuditi njenega odraščanja, zato sta se družini povezali in od takrat nastopamo skupaj.”

Direktor Cirkusa Kellners Filip Kellner

Na poti preživijo 9 ali 10 mesecev na leto. Nastopajo po vsej Evropi, za dva ali tri mesece pa se pozimi vrnejo domov na Češko. Toda takrat ne počivajo, saj pripravljajo nove točke v programu, šivajo kostume, popravljajo sceno in rekvizite. Na Češko se odpravijo tudi ob koncu šolskega leta, da lahko hčerka, ki je letos prvošolka, opravlja izpite. Čeprav se zdi cirkuško življenje ena sama zabava, pa se morajo otroci kljub temu učiti in opraviti šolske obveznosti. “Tudi midva z ženo sva tako odraščala in oba sva zaključila srednjo šolo,” v tekoči slovenščini pojasni Filip Kellner, ki je Slovenijo spoznal že kot fantič v cirkusu svojega dedka, Zdenka Kellnerja, ki ga starejša generacija slovenskih ljubiteljev cirkusa dobro pozna.

Na Češkem je cirkuška dejavnost dobro razvita, saj je tam kar 45 cirkusov, toda Cirkus Kellners se od ostalih v nečem razlikuje. V njem namreč ne nastopajo živali. S sabo imajo le pse, ki so njihovi ljubljenčki, eden izmed njih se jim občasno pridruži v predstavi. “To je pes ženinih staršev, ki se je naučil trikov in rad uganja norčije. Ne silimo ga nastopati, pustimo mu, da počne to, kar mu je všeč,” pripoveduje Filip. “Nočemo, da bi živali trpele. Veseli me, da so nastopi z živalmi prepovedani tako v Sloveniji, kot tudi v Avstriji in na Slovaškem. Z našim cirkusom želimo pokazati, da se da pripraviti izvrstno predstavo tudi tako.” Dodaja pa, da so Čehi še vedno skeptični do cirkusa brez živalskih točk, zato so nad predstavo presenečeni, saj ne pričakujejo tolikšne zabave. V Sloveniji je zgodba ravno obratna. Tu jih marsikje gledajo postrani, preden se prepričajo, da res nimajo živali.

Predstava, ki je zabavna kombinacija humorističnih in čarovniških točk, navduši vse generacije obiskovalcev, poteka pa v domačnem, družinskem vzdušju. Na Koroškem si jo bo mogoče ogledati še jutri v Mežici pri Tušu, potem pa odhajajo proti Štajerski. V četrtek bodo nastopili v Vitanju, v soboto bodo popestrili predizbor resničnostnega šova Slovenija ima talent v Mariboru, nato pa bodo nadaljevali s predstavami. Do konca meseca bodo nastopili še v Poljčanah, Ločah, Zrečah in Slovenskih Konjicah. Vsaki dve leti predstavo prenovijo, ji dodajo nove točke in jo naredijo še zanimivejšo, zato se bodo čez kakšno leto spet vrnili na Koroško.

 

Dogodki