Search
Close this search box.

Četrtino prometnih nesreč s hudimi telesnimi poškodbami povzročili pijani vozniki

Na območju Policijske uprave Celje se je letos stanje prometne varnosti, v primerjavi s preteklimi leti zelo poslabšalo.

V prometnih nesrečah je namreč letos umrlo 22 ljudi, lani v enakem obdobju 11, predlani 16. Šest povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč je bilo pod vplivom alkohola, eden pod vplivom prepovedanih drog. Alkohol je tudi nasploh vse preveč prisoten med vozniki na našem območju, ne le pri smrtnih prometnih nesrečah. 25% prometnih nesreč s hudimi telesnimi poškodbami so povzročili pijani vozniki.

Najpogostejši vzroki najhujših prometnih nesreč so še vedno nepravilna stran in smer vožnje, neprilagojena hitrost, neupoštevanje prednosti, nepravilnosti pešcev in nepravilno prehitevanje. Zaradi tega na območju PU Celje izvajajo pogostejše nadzore cestnega prometa.

Novinarska konferenca PU Celje

Policisti v tem tednu veliko pozornosti namenjajo psihofizičnemu stanju voznikov. Pri aktivnostih za ničelno toleranco do alkohola in drog v cestnem prometu so se jim letos, že drugo leto zapovrstjo, pridružili rokometaši RK Celje Pivovarna Laško, ki so jim podarili vstopnice za ogled rokometne tekme lige prvakov med RK Celje Pivovarna Laško in RK PPD Zagreb, ki bo 10. novembra 2019, ob 17. uri, v dvorani Zlatorog v Celju.

Policisti ves teden pri kontrolah prometa delijo vstopnice tistim voznikom, ki jim alkotest pokaže 0,00, in ki izpolnjujejo vse pogoje za varno in odgovorno vožnjo. V današnjem nadzoru prometa sta se policistom pri delu pridružila mlada rokometaša Domen Makuc in Domen Novak, ki sta odgovornim voznikom podarjala vstopnice za ogled nedeljske tekme lige prvakov in voznike opozarjala na pomen spoštovanja cestnoprometnih predpisov.

Odgovorni vozniki, ki so spoštovali cestnoprometne predpise in jim je preizkus z alkotestom pokazal 0,0, so prejeli tudi letak, s katerim si bodo lahko prislužili dve vstopnici za koncert Policijskega orkestra, ki bo 15. januarja 2020 v Ljubljani, kar je prijazen poklon vsem, ki se za volanom obnašajo odgovorno.

Do konca leta bodo policisti na območju PU Celje, poleg rednih nadzorov cestnega prometa, izvedli še več izrednih in »ad hoc« nadzorov, v katerih bodo največ pozornosti namenili preverjanju hitrosti, psihofizičnega stanja voznikov, uporabe telefona med vožnjo, vožnje pri rdeči luči na semaforju in preverjanju ostalih dejavnikov, ki najpogosteje vplivajo na nastanek prometnih nesreč. »Vsi se moramo zavedati, da je le odgovoren voznik tudi varen voznik,« so sporočilo za javnost zaključili na PU Celje, kjer so na to temo pripravili tudi novinarsko konferenco.

Besedilo: PU Celje