Search
Close this search box.

Ceste v Mežiški dolini še vedno pereč problem

Zaradi erozijskih nanosov, ki jih v zadnjih dneh redno prinaša z območja Nužijevega plazu, je bila glavna cesta Poljana-Mežica večkrat zaprta v tem tednu. Prav tako so koroške ceste po avgustovski ujmi še vedno potrebne popravil.
Fotografija je simbolična

Nužijev plaz v občini Mežica je po ujmi 4. avgusta letos za 15 dni popolnoma zaprl cesto na odseku Poljana-Mežica na glavni cesti po Mežiški dolini. Po očiščenju in namestitvi alarmnega sistema za obveščanje ob morebitnem premikanju plazu pa je cesta v dolžini nekaj sto metrov odprta izmenično enosmerno.

Po deževjih v zadnjem obdobju z območja plazu redno skupaj z meteorno vodo prinaša nanose na cesto, ki jo morajo zaradi čiščenja občasno zapirati. “Razmere so neznosne. Ne moremo si privoščiti, da je cesta kar naprej zaprta, po njej potekajo prevozi dijakov v srednje šole, potekajo intervencije in podobno,” je dejal Maze.

Po pojasnila smo se obrnili tudi na Direkcijo RS za infrastrukturo, kjer so nam pojasnili, da se na cesti Poljana – Mežica pri Nužijevem plazu trenutno izvajajo le vzdrževalna dela čiščenja in sprotnega odstranjevanja naplavin.

Vzpostavljena je polovična zapora ceste s semaforji, v grapah hudournikov pa so postavljene detekcijske zanke, ki ob premiku sprožijo rdečo luč na semaforju na točki križanja hudournika s cesto, da ne pride do nevarnih situacij.

Ker se bo celovita sanacija plazov med Mežico in Dravogradom izvajala v sklopu dejavnosti Ministrstva za naravne vire in prostor, bo Direkcija za infrastrukturo (DRSI) sledila njihovim navodilom za projektiranje pregrad za zadrževanje naplavin hudournikov na tem območju.

DRSI je dolžna te pregrade postaviti, vendar potrebuje jasna navodila, ki bodo uporabljena za izdelavo PZI projektne dokumentacije. Na podlagi PZI bo možna končna sanacija stičnih točk grap hudournikov s cestami, so sporočili iz DRSI.

Po nadaljnje informacije smo se tako obrnili še na Ministrstvo za naravne vire in prostor, vendar do danes še nismo dobili informacij.

Na DRSI smo povprašali tudi glede dveh cest, ki sta zelo poškodovani in zato posledično zaprti. To sta cesti Koprivna – Črna ter Črna – Mežica.

Pojasnili so nam, da je cesta Koprivna – Črna zaradi močnih padavin in posledično nastanka usadov na še ne saniranih mestih zaprta. Obvoz je preko Pristave. V teku je sanacija, cesta pa bo odprta predvidoma 20. novembra 2023.

Medtem so na državni cesti med Mežico in Črno v teku začasne sanacije, ki bodo izvedene predvidoma do 27. novembra 2023. Pripravljena pa je tudi tehnična in razpisna dokumentacija za rekonstrukcijo
predmetnega odseka državne ceste.

Dogodki

Zaradi erozijskih nanosov, ki jih v zadnjih dneh redno prinaša z območja Nužijevega plazu, je bila glavna cesta Poljana-Mežica večkrat zaprta v tem tednu. Prav tako so koroške ceste po avgustovski ujmi še vedno potrebne popravil.