Search
Close this search box.

Cepljenje z AstraZeneco začasno prekinili tudi v Bolgariji

Državam, ki so zaradi pojava krvnih strdkov začasno prekinile cepljenje s cepivom AstraZenece proti covidu-19, se je danes pridružila tudi Bolgarija.

“Odrejam ustavitev cepljenja s cepivom AstraZenece, dokler Evropska agencija za zdravila ne odpravi vseh dvomov o njegovi varnosti,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil bolgarski premier Bojko Borisov.

Cepljenje s tem cepivom proti covidu-19 so v četrtek zaradi varnostnih razlogov začasno prekinile Danska, Islandija in Norveška.

Avstrijske oblasti so pred dnevi začasno ustavile cepljenje proti okužbi z novim koronavirusom s serijo cepiva AstraZenece, razlog pa je bila smrt 49-letne medicinske sestre in razvoj pljučne embolije pri neki 35-letnici po cepljenju s tem cepivom.

Za prekinitev cepljenja s sporno serijo cepiva AstraZenece, ki so jo prejeli v 17 evropskih državah, se je v četrtek odločila tudi Italija, že prej pa so se za to odločile še štiri države – Estonija, Latvija, Litva in Luksemburg.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je v četrtek poudarila, da tveganje za nastanek krvnega strdka pri cepljenih ni večje kot v splošni populaciji. Ema se je na zaplete odzvala že v sredo in sporočila, da glede na preliminarno preiskavo cepivo AstraZenece ni povzročilo smrti medicinske sestre v Avstriji. Kot je sporočila, so do 9. marca zabeležili 22 primerov krvnega strdka pri več kot treh milijonih ljudi, cepljenih v evropskem gospodarskem prostoru.

Dogodki

Državam, ki so zaradi pojava krvnih strdkov začasno prekinile cepljenje s cepivom AstraZenece proti covidu-19, se je danes pridružila tudi Bolgarija.