Cepljenje proti covidu-19 priporočljivo onkološkim bolnikom, ki niso na aktivnem zdravljenju

Po pojasnilih Onkološkega inštituta Ljubljana se cepljenje proti covidu-19 načeloma priporoča onkološkim bolnikom, ki niso na aktivnem zdravljenju raka. Pri bolnikih na aktivnem zdravljenju, zlasti s kemoterapijo ali imunoterapijo, pa je potrebna individualna presoja.
cepivo

Na spletni strani Onkološkega inštituta je zapisano, da je glede na razpoložljivo literaturo “mRNK cepivo učinkovito in varno pri rakavih bolnikih, ki niso na aktivnem onkološkem zdravljenju.” Večinoma gre za bolnike na sledenju, po zaključenem onkološkem zdravljenju, ki so bili vključeni v raziskave. Pri njih ni bilo zaznati nobenih posebnih zapletov in se jim cepljenje priporoča, je pojasnjeno.

Zapisano je še, da glede onkoloških bolnikov, ki so na aktivnem onkološkem zdravljenjuna sistemskem zdravljenju ali obsevanju, nimajo dostopnih podatkov, saj v raziskave niso bili vključeni. “Glede na empirično znanje ne predvidevamo drugačne učinkovitosti ali varnosti cepiva pri onkoloških bolnikih na hormonskem zdravljenju, tarčnem zdravljenju ali obsevanju v primerjavi z drugimi kroničnimi bolniki. Zato se tem bolnikom cepljenje načeloma priporoča.”

Pri bolnikih, ki prejemajo imunosupresivno kemoterapijo ali imunoterapijo pa obstaja predvsem vprašanje učinkovitosti in tudi varnosti cepiva, je pojasnjeno. “Pri teh bolnikih je potrebna skrbna individualna presoja o smiselnosti cepljenja, upoštevajoč vrsto kemoterapije ali imunoterapije, kot tudi splošno stanje bolnika.” Takšni so bili tudi zaključki okrogle mize o cepljenju pri raku, ki jo je organiziralo največje svetovno onkološko združenje ASCO, so pojasnili na Onkološkem inštitutu. Posnetek je dostopen na povezavi tukaj.

“Načeloma se torej cepljenje priporoča onkološkim bolnikom, ki niso na aktivnem zdravljenju raka. Pri bolnikih na aktivnem zdravljenju, zlasti s kemoterapijo ali imunoterapijo, pa je potrebna individualna presoja,” so še dodali.

VIR: Onkološki inštitut Ljubljana

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.