Search
Close this search box.

Cepljenje nas izjemno dobro ščiti pred težjo obliko bolezni, ki bi zahtevala bolnišnično zdravljenje

Potem, ko je bil v petek v Sloveniji odkrit prvi primer okužbe s južnoafriško varianto koronavirusa, je na današnji redni novinarski konferenci sodelovala epidemiologija iz območne enote NIJZ Maribor Sanja Vuzem.

Sanja Vuzem je pojasnila, da je epidemiološka služba območne enote Maribor NIJZ-ja je v sredo, 24. februarja, izvedla epidemiološko poizvedovanje pri potrjenem primeru covida pri osebi iz mariborske regije, ki je zaposlena v zdravstveni ustanovi.

Pri tem je epidemiologinja dodala, da je okužba kot takšna potekala v blažji obliki. “Pri epidemiološkem poizvedovanju smo ugotovili, da je oseba v februarja potovala na območju Afrike skupaj s še tremi osebami. Tekom potovanja so se večkrat testirali in vedno bili negativni na virus SARS-CoV-2. Prav tako so izpolnili vse potrebne pogoje za vkrcanje na letalo za vrnitev domov,” je povedala.

Po vrnitvi v Slovenijo v ponedeljek, 22. februarja, so se vse štiri osebe ponovno testirale in vsi rezultati so bili negativni, je pojasnila Sanja Vuzem ter dodala, da je na podlagi tega oseba v torek, 23. februarja, odšla na delovno mesto,  kjer je svoje delo opravljala v predpisani zaščitni opremi. Pojasnila je, da je oseba po nekaj urah dela zaznala slabše počutje, zato se je nemudoma odstranila z delovnega mesta, o tem obvestila delodajalca, opravila bris in odšla v domačo izolacijo. “Oseba je tako ravnala v skladu s protokolom in upoštevala vsa načela previdnosti,” je dejala epidemiologinja.

Na podlagi poizvedbe in podatka o nedavnem potovanju so vzpostavili indikacijo za sekvenciranje genoma, ki je pokazalo, da gre za južnoafriški sev, je razložila. Sanja Vuzem je še dodala, da so dodatno epidemiološko poizvedovanje in testiranje ostalih udeležencev potovanja, podali sledeče rezultate – dve osebi sta razvili blage simptome prehlada in ponovno opravili testiranje 24. februarja, rezultati so bili pozitivni. Ena oseba, ki je bila ravno tako kot okužena oseba popolno cepljena, ni razvila nobenih simptomov okužbe in je bila tudi ob kontrolnem odvzemu brisa negativna.

V zdravstveni ustanovi je enota za obravnavo bolnišničnih okužb izvedla podrobnejšo oceno tveganja in opredelila visokorizične in nizkorizične stike, je pojasnila epidemiologinja in razložila. da so bili visokorizični stiki, to so bile štiri osebe, napoteni v domačo karanteno. Nizkorizičnim stikom so bila posredovana navodila o samoopazovanju, striktnem izvajanju vseh preventivnih ukrepov in naknadnega testiranja na delovnem mestu. “Vsi stiki, tako nizko kot visokorizični, so redno testirani in do današnjega dne so bili vsi rezultati negativni,” je pojasnila.

Ob tem je še dodala, da pacienti, ki so bili v stiku z okuženo osebo, in pri katerih je tveganje za okužbo nizko, ker so bili upoštevani vsi preventivni higienski ukrepi, so bili povabljeni na testiranje. Po njenih pojasnilih so se vsi, ki so se vabilo odzvali, so bili negativni. “V sklopu mednarodnega obveščanja smo epidemiologi preko evropske mreže za zgodnje zaznavanje in odzivanje na grožnje javnega zdravja obvestili tudi države letalskih družb, od katerih smo prejeli povratno informacijo, da na povratnih letih, s katerimi je skupina pripotovala domov, ni bilo drugih slovenskih državljanov,” je razložila in dodala, da epidemiološka služba tako obravnava vse potrjene primere okužbe in pri vseh se izvede enak postopek seznanjanja stikov s strani okuženega in se jim posredujejo navodila za zmanjšanje možnosti širjenja okužbe.

Kot je vidno iz omenjenega primera, se lahko okužba pojavi tudi pri popolnoma cepljeni osebi, je pojasnila Sanja Vuzem in dodala, da še posebej, kadar gre za nove različice virusa. “Je pa običajno ta okužba blažja. Cepljenje nas torej izjemno dobro ščiti pred težjo obliko bolezni z zapleti, ki bi potencialno zahtevala bolnišnično zdravljenje. Večina ljudi, ki se cepi, pa je dejansko zaščitena tudi pred samo okužbo, kar lahko vidimo tudi pri drugem primeru sopotnika na potovanju, ki se ni okužil. Cepljenje proti covidu tako ostaja izjemno pomembno tako za zaščito posameznika kot celotne družbe,” je še razložila.

Potem, ko je bil v petek v Sloveniji odkrit prvi primer okužbe s južnoafriško varianto koronavirusa, je na današnji redni novinarski konferenci sodelovala epidemiologija iz območne enote NIJZ Maribor Sanja Vuzem.