Cepivo Moderne sproži slabši imunski odziv proti omikronu

Dvojni odmerek cepiva proti covidu-19 proizvajalca Moderna glede na laboratorijske podatke sproži slabši imunski odziv proti koronavirusni različici omikron. To bi lahko vodilo v povečano grožnjo, da oseba po okužbi z omikronom zboli za covidom, so v laboratorijskih testih ugotovili ameriški raziskovalci. Je pa odziv boljši po poživitvenem odmerku.
FOTO: Aljaž Uršej

Študijo, ki je še niso pregledali drugi strokovnjaki, so med drugim izvedli zaposleni pri ameriškem inštitutu NIH in Moderni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Med drugim so ugotovili, da imajo cepljeni štiri tedne po prejemu drugega odmerka manj protiteles proti omikronu kot proti drugim različicam. So pa opazili povečanje protiteles, ki so učinkovita proti omikronu, dva tedna po poživitvenem odmerku.

Za dokazovanje učinkovitosti cepiva proti določenim različicam virusa se običajno preučuje, koliko protiteles ima cepljeni v krvi, ki se lahko vežejo na različico virusa in jo s tem onesposobijo. Resnične zaščite cepljenih s tem ni mogoče določiti, saj je za to nujna klinična študija z več tisoč vzorci.

Tudi raziskovalci, ki so študijo izvedli, so opozorili, da gre za laboratorijske teste.

Podobno so tudi pri Pfizerju in BioNTechu nedavno opozorili, da je za učinkovitejšo zaščito pred omikronom potreben poživitveni odmerek.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.