Search
Close this search box.

Celjski policisti že drugič v tem tednu zasegli skoraj tisoč petard

Celjski policisti so včeraj na podlagi odredbe sodišča, zaradi suma storitve kaznivega dejanja nasilništva, v Celju opravili hišno preiskavo pri dveh Celjanih, ki sta v sorodstvenem razmerju. Eden od njiju je mladoleten.

Pri hišni preiskavi so našli in zasegli tudi nekaj manj kot tisoč petard in sicer 900 piratk, 90 cober in eno super cobro. Uporaba le teh je zakonsko prepovedana.

Zaradi suma storitve kaznivega dejanja nasilništva, bodo oba kazensko ovadili. Zoper polnoletnega Celjana so izdali še odločbo v hitrem postopku zaradi kršitve Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, saj je tako posest, kot uporaba pirotehničnih izdelkov, katere glavni efekt je pok, pri nas prepovedana.

Žal opažamo, da so ravno petarde vseh oblik in moči tiste, ki jih predvsem mladoletniki nabavljajo na črnem trgu, bodisi pri preprodajalcih ali preko spleta in jih neprimerno uporabljajo, pri čemer prihaja do poškodb. Nemalokrat zelo hudih. Močno pokanje pa nenazadnje pogosto vznemirja občane in pri njih povzroča občutke nelagodja in strahu.

Zaradi naštetega bomo policisti v decembrskih dneh še posebej pozorni na uporabo prepovedanih pirotehničnih izdelkov. Zaradi kršitev določil Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih lahko posameznikom izrečemo globo v razponu od 400 do 1.200 €, zasežemo pa tudi pirotehnične izdelke, četudi niso v storilčevi lasti.

Sama globa ne bi smela biti ključen razlog, da posamezniki ne bi uporabljali nedovoljene pirotehnike. Vsak posameznik mora pri sebi razmisliti in prevzeti odgovornost za ravnanja, s katerimi lahko tako sebi kot okolici, povzroči nepopravljivo škodo.

Dogodki