Search
Close this search box.

Celjska porodnišnica z novo transportno reanimacijsko posteljico

Celjska porodnišnica je s pomočjo donatorjev kupila novo transportno reanimacijsko posteljico za obravnavo prezgodaj rojenih novorojenčkov. Posteljica je v ginekološki operacijski sobi, v kateri se izvajajo porodi s carskim rezom. Ker je premična, lahko z njo novorojenčke hitro in varno prepeljejo do vseh drugih delovišč.

Donatorji so za nakup omenjene posteljice zbrali nekaj več kot 9000 evrov, posteljica pa je stala 23.872 evrov, so sporočili iz celjske bolnišnice.

Pri prezgodnjem porodu ter določenih bolezenskih stanjih potrebuje novorojenček ustrezne ukrepe v prvih minutah po rojstvu. Kadar sam ne diha zadostno, je potrebno umetno predihavanje prek posebnih aparatur, čiščenje dihalnih poti ter številni dodatni ukrepi. Ob tem je izrednega pomena preprečevanje podhladitve, ki dokazano poslabša otrokovo stanje.

Ginekološko porodniški oddelek celjske bolnišnice je tretji največji ginekološko porodniški oddelek v Sloveniji, na katerem deluje tudi odsek za neonatalno pediatrijo. Zadnja leta v celjski porodnišnici luč sveta letno ugleda približno 1800 novorojenčkov, med njimi od 220 do 230 takšnih, ki so rojeni prezgodaj ali z prenizko porodno težo ter potrebujejo posebno zdravstveno oskrbo in nego.

Že nekaj let porodnišnica zagotavlja 24-urno prisotnost zdravnikov specialistov neonatologov, ki lahko v veliki meri sami oskrbijo prezgodaj rojene otroke in nedonošene novorojenčke s težavami pri rojstvu.

Dogodki

Več iz istega kraja